CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Simple coincidente sau reteta exploziva?

0 comentarii / 1898 vizualizări / 19 septembrie 2010

La jumătatea săptămînii viitoare se suprapun, în mod straniu, mai multe evenimente de importanță majoră care ar putea spori exponențial tensiunile sociale deja în extindere, în România. Să fie doar simple coincidențe sau la mijloc e ceva mai mult de atît?

Se știe deja, pe 7 octombrie, sindicatele din România pregătesc un mare miting de protest, cu prilejul Zilei Internaționale a Muncii Decente, la care vor participa polițiști, cadre militare disponibilizate și în rezervă, cadre medicale, didactice, funcționari publici și alte categorii de bugetari. Se așteaptă ca respectivul miting să fie cel mai mare, ca amploare, din acest an, mai ales că ar putea prefigura și o grevă generală.

Dacă e să dăm crezare presei apropiate puterii, la mitingul respectiv se pregătesc mișcări provocatoare, care să conducă la violențe de stradă. Este posibil să asistăm, de asemenea, la repetarea gestului de aruncare a caschetelor în curtea Palatului Cotroceni, de această dată de către cadrele militare.

Tot pe 7 octombrie, Traian Băsescu a convocat o ședință a CSAT, deși aceasta nu reprezintă un caz de forță majoră ci, potrivit anunțului oficial, e vorba de o ședință trimestrială ordinară, la care se va discuta stadiul pregătirilor pentru aderarea la spațiul Schengen. De ce nu s-a ales o altă zi a săptămînii e un mister, în condițiile în care, de această dată, sindicaliștii care vor protesta în București și, posibil, în fața Palatului Cotroceni, vor ști cu precizie că înăuntru se află președintele, premierul, șefii serviciilor secrete, al Internelor, al Apărării șamd. Acest lucru ar putea avea pentru protestatari efectul capei roșii asupra taurul din arenă, mai ales că, la asemenea ședințe, paza palatului Cotroceni se realizează cu efective sporite.

Pe de altă parte, la ședința de joi se va analiza și raportul pe care l-a cerut președintele, referitor la vinovații pentru evenimentele din 24 septembrie. Ce se va întîmpla dacă, în urma studierii raportului, CSAT anunță printr-un comunicat sancțiuni aspre exact cînd sancționabilii se află la porți și urlă din toți bojocii?

În fine, să notăm că, în mod oarecum ciudat, Curtea Constituțională a decis să amîne dezbaterea pe marginea legii pensiilor pentru ziua de 6 octombrie, în ajunul mitingului. Dacă ședința se prelungește, și e de așteptat că așa va fi, e posibil ca anunțul oficial al deciziei să fie făcut a doua zi, adică tot pe 7 octombrie. Ce efect ar putea avea asupra mitingiștilor anunțul că legea e declarată constituțională, dublat, probabil, de anunțul imediat al opoziției că se demarează suspendarea președintelui? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998