CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9696 RON UP | 1 USD = 4.6874 RON UP | 1 GBP = 5.7148 RON UP

Sindromul Black Cube? Laura Kovesi sare la gitul SIE

1 comentariu / 4672 vizualizări / 26 aprilie 2016

Gest fără precedent al șefei DNA: Kovesi acuză SIE aproape fățiș de ilegalități, pe motiv că ar refuza să pună la dispoziția procurorilor informații despre fapte de corupție. ”De fapt, nu am primit niciodată nimic de la SIE” a tunat Kovesi la lansarea Raportului Freedom House România privind recuperarea produsului infracțiunii: de la prejudiciu până la confiscare și a celei de-a doua ediții a Indexului Sustenabilității DNA, realizat de Romanian Center for European Policies.

Kovesi a declarat azi, conform Agerpres, că se naște întrebarea dacă este posibil să se poată cumpăra proprietăți imobiliare în Franța cu peste 6,7 milioane de euro și niciun ofițer de informații să nu afle. Ea a subliniat că este ilegal să nu fie sesizat DNA-ul în cazul în care se dețin astfel de informații.

„În anul 2015, din cele 5.988 de dosare înregistrate, 90 de dosare au avut la bază sesizări de la SRI, 22 au avut la bază sesizări provenite de la DIPI din cadrul MAI, iar patru dosare au avut la bază sesizări de la DGIA din cadrul Ministerului Apărării. Am văzut, cu toate acestea, că în clasamentul făcut a primit și SIE un punctaj oarecum mic. Aș putea să spun că în 2015 nu am primit niciun fel de informare de la SIE, nici în 2014 nu am primit de la SIE, nici în 2013 nu am primit de la SIE. De fapt, de când am preluat această funcție nu am primit niciun fel de informare de la SIE”, a afirmat Kovesi,

Ea a precizat că în investigațiile procurorilor anticorupție se observă că tot mai mulți inculpați și-au deschis conturi și afaceri în străinătate, precum și că își mută bani și își cumpără proprietăți în afara țării.

„Sigur că se ridică firesc întrebarea: de ce niciodată nu am primit astfel de informări despre aceste activități? Sunt companii străine anchetate în țara lor pentru că au dat mită în România și nu am primit sesizări cu aceste infracțiuni. Nu am primit sesizări nici despre conturile din străinătate, nu am primit sesizări nici despre iahturile din străinătate, nici despre vilele de lux din străinătate. Uneori am aflat despre astfel de informații din investigațiile noastre proprii, prin comisiile rogatorii derulate, sau de foarte multe ori am aflat chiar din investigații jurnalistice care au făcut dezvăluiri despre companii anchetate în străinătate care au oferit mită în România sau despre conturi ale unor persoane din România care au derulat sume de bani sau au făcut tranzacții sau afaceri în străinătate. Se naște firesc întrebarea, și aș pleca de la un exemplu concret, dacă credem că se pot cumpăra proprietăți imobiliare în Franța cu suma de peste 6,7 milioane de euro și niciun ofițer de informații să nu afle despre acest lucru, niciun ofițer de informații să nu se împiedice de această informație? Mie îmi este greu să cred acest lucru”, a susținut șefa DNA.

Tehnic vorbind, lamentările șefei DNA nu au nicio valoare; ne amintim cu toții că exact același lucru îl spunea și fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, dar despre SRI, de astă dată, serviciu care nu livra nicio informație către parchetul său. În plus, SIE poate contracara lesne acuzațiile, explicînd, spre exemplu, că nu are dreptul de a cere date băncilor străine etc. În fine, aceeași Kovesi explica pînă nu demult că mai puțin de 5% dintre dosarele DNA se bazează pe sesizări ale SRI, și că parchetul său e, oricum, supraîncărcat cu dosare – cca.100 pe cap de procuror – deci noi dosare ar fi inutile. La urma-urmei, acesta e și motivul invocat oficial pentru care uriașul și mult așteptatul dosar EADS e amînat sine die, respectiv lipsa de timp a procurorului însărcinat cu rezolvarea sa. DNA nu șomează, deci, din cauza SIE.

Și totuși, pentru ca șefa DNA să declanșeze un asemenea atac la adresa celui de al doilea mare serviciu secret al țării și încă cel mai important în relația cu structurile internaționale, începînd cu NATO, trebuie să existe un motiv foarte întemeiat.

Unul pe care nu îl știm exact, în acest moment,

Dar îl putem bănui.

E vorba de scandalul Black Cube.

Faptul că azi, la Curtea de Apel București, se cere prelungirea arestării celor doi așa-ziși spioni israelieni pentru o faptă sancționată relativ blînd de legislația noastră – violarea corespondenței – arată că în spatele poveștii se ascunde o miză mult mai mare.

Iar faptul că ”România liberă” relatează declarații de azi ale șefului DIICOT, Daniel Horodniceanu, conform cărora SIE nu a ajutat cu nici un fel de informații pentru a clarifica cine a comandat spionarea șefei DNA, Codruța Kovesi nu face decît să confirme ipoteza.

Noi am solicitat sprijin de la toate institutiile statului, dar nu am primit informatii. Avem o bănuială, dar încă nu am stabilit cu exactitate cine a comandat actiunea de ”investigare” ”, a precizat Horodniceanu. Șeful DIICOT a făcut aceste declarații la Hotel Minerva, în cadrul unei acțiuni organizată de Alianța pentru o Justiție Curată (formată din Expert Forum, Freedom House și Centrul Român pentru Politici Europene), cu tema ”Piedicile si performanentele anticoruptiei”.

Declarațiile celor doi par să întărească, una peste alta, zvonurile tot mai proeminente că acea înaltă autoritate a statului care ar fi dat undă verde operațiunii Black Cube a fost SIE, de aici și ieșirea la rampă a lui Teodor Meleșcanu de acum cîteva zile, personaj cunoscut mai degrabă prin prudență excesivă în declarații și prin reținere, decît prin exaltare. Faptul că Meleșcanu vorbea despre ceva ”dureros” care ar fi fost descoperit de spionii israelieni în timpul acțiunii contra lui Kovesi și a altor personaje din anturajul său denotă că fostul șef al SIE știe mai multe decît spune.

Și că momentul adevărului e aproape.

Dacă israelienii sunt încă ținuți în arest înseamnă că eventualele propuneri de mușamalizare avansate de SRI ori DNA către ei s-au lovit de refuzuri.

Și că nervozitatea, în consecință, ca și spaima, sunt în creștere vertiginoasă în tabăra șefei DNA.

Am putea paria că nu mai e mult pînă se va detona bomba.

O deflagrație care poate reprezenta revanșa spectaculoasă a SIE luată în fața SRI, după ce, în ultimii ani, serviciul lui Coldea, cu DNA vîrf de lance, a încălecat tot ce mișcă în instituțiile din România. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. […] Descoperă, în aceeași perioadă, că SIE nu-i e de niciun ajutor, și că, de fapt, singurul serviciu mai de încredere s-a dovedit SRI. […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998