CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Sinistrul dans dintr-o extrema in alta

0 comentarii / 1806 vizualizări / 13 august 2013

Presedintele Traian Basescu s-a burzuluit din nou. De asta data impotriva statului maghiar. Ii arata Budapestei pisica. Pisica romaneasca. Se comporta, vezi Doamne, ca un mare patriot. Intransigent atunci cand se afla in pericol interesul national. Sa-l aplaudam impreuna, in cele ce urmeaza, pe cel caruia ii place sa i se spuna seful statului.

Nu este o simpla gluma si nici, pur si simplu, un exercitiu de democratie sa transformi un incident politic grav in ditamai conflictul diplomatic. Sa pornesti de la cateva afirmatii iresponsabile lansate, pe teritoriul Romaniei, de catre liderul unui partid extremist de la Budapesta si sa declansezi, printr-o singura fraza, o tensiune intre doua state vecine si prietene nemaiintalnita in istoria recenta. Aceasta este ultima isprava a lui Traian Basescu. Amenintand satul maghiar, el plaseaza automat orice solutie rezonabila in bratele conducatorilor de la Budapesta. Pentru ca acest conflict sa nu fie escaladat, nu ne ramane decat sa asteptam un raspuns si o solutie rezonabile pe care ni le-ar putea oferi premierul Viktor Orban. Ceea ce, in diplomatie, se numeste sinucidere curata.

Zilele trecute romanii, pe drept cuvant, au fost deranjati si chiar scandalizati de o afirmatie de tip extremist. Lansata de un extremist. Care nu s-a aflat intamplator pe teritoriul Romaniei. A fost invitat de liderii UDMR la tabara de vara. Vona Gabor, liderul partidului Jobbik, a spus ca, daca ar fi de ales intre interesul maghiarilor din Romania si realtiile dintre cele doua state, ar sacrifica relatiile. Nu este pentru prima data cand sosesc lideri maghiari in Romania pentru a transmite mesaje jignitoare la adresa noastra. Din pacate, UDMR, beneficiind din aceasta perspectiva de mult prea multa toleranta din partea autoritatilor de la Bucuresti, si-a facut un obicei din a invita, an de an, asemenea personaje bizare. Iar dupa ce acestia isi fac numarul, aceiasi reprezentanti UDMR ridica nonsalanti din umeri si se disociaza discret. Singurii care profita de pe urma jignirii sistematice a poporului roman sunt pescuitorii in ape tulburi.

Primul dintre “pescuitori” este Traian Basescu. Prietenul premierului maghiar Viktor Orban. Acelasi Traian Basescu care a adunat, prin sarcina data fiecarei organizatii PDL, voturi pentru ca un alt extremist, Laszlo Tokes, sa ajunga in Parlamentul European unde, cu eleganta, Viktor Orban, in numele statului maghiar, i-a cedat functia de vicepresedinte. Din aceasta pozitie, Tokes a bombardat, timp de patru ani, Romania fara ca Basescu sa reactioneze. Dimpotriva, in plin scandal privind solicitarea autonomie teritoriale a Tinutului Secuiesc, Traian Basescu a baut, si nu o data, ci de multe ori, palinca maghiarimii. Cersind, astfel, voturi.

Acum, din nou, acelasi Basescu, dovedind ca este mai mult smecher decat om politic, ca este mai mult scandalagiu decat diplomat, sare in cealata extrema, dar urmarind acelasi nenorocit obiectiv pe care il asaza mai presus de interesul national. Castigarea unui electorat naiv de partea nebuloasei politice pe care o construieste si de la care spera sa primeasca imunitate. Atunci cand nu va mai fi presedinte. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998