CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Sirena Geoana da termen PSD: doua luni pina la preluarea puterii

0 comentarii / 1894 vizualizări / 6 decembrie 2010

Nu numai că nu respectă omerta de șase luni impusă de conducerea PSD, dar dă atacul puternic la actuala conducere și lansează un mesaj care riscă să agite zdravăn partidul, exact într-un moment cînd acesta părea gata să meargă liniștit la tăiat porcul de Crăciun și la reculegere în spiritul sfintelor sărbători creștinești. E vorba, ați ghicit, de Mircea Geoană, care a postat azi un auto-interviu pe propriul blog, o premieră politico-mediatică, la noi.

În esență, mesajul lui Geoană se adresează plebei pesediste, căreia îi flutură pe la nas cea mai îmbietoare perspectivă: revenirea la putere nu peste doi ani, ci peste două luni. Mai precis în debutul viitoarei sesiuni parlamentare, cînd o nouă forță politică pritocită pe bază de negocieri înțelepte în perioada decembrie-ianuarie, și formată din PSD, PNL, PC, UDMR și chiar UNPR va debarca prin moțiune de cenzură guvernul Boc și va prelua guvernarea. „PSD are obligaţia să reuşească la începutul anului viitor să dărâme această guvernare. Ştim bine care au fost ingredientele moţiunii de cenzură din toamna anului 2009, o relaţie bună în cadrul opoziţiei şi un proiect coerent şi atractiv pentru a putea să determini o majoritate a Parlamentului României să vină alături de tine (…)Dacă nu vom reuşi să facem acest lucru la începutul anului viitor deja va fi prea târziu, va fi aproape un an de zile până la alegerile locale, foarte multe schimbări pe scena politică românească, o schimbare la vârf la PDL, o schimbare la vârf la UDMR şi apariţia unui partid rival extrem de periculos pentru UDMR. Anunţul dului Tokes şi sprijinul pe care îl are şi din ţară şi din străinătate pentru acest partid popular al maghiarilor din Transilvania reprezintă pentru UDMR un pericol mortal”, susţine el.
Geoană nu e lipsit de abilitate, găsind motive foarte serioase pentru demersul său. Mai precis, el avertizează că dacă PDL nu va fi împiedicat să organizeze viitoarele alegeri, frauda deja produsă la alegerile trecute se va repeta la o scară încă și mai mare, lăsînd actuala opoziție tot în afara jocurilor puterii.

El deplînge ruptura tot mai vizibilă între PSD și PNL, avertizează UDMR că apariția noului partid pritocit de la Laszlo Tokes ar putea să o lase în afara parlamentului, iar despre UNPR afirmă că, oricum, anul viitor va trebui să ia o decizie, dat fiind scorul insignifiant din sondaje, care nu îi dă nicio șansă la alegeri.

Fostul lider al PSD nu ezită să îl atace în mod direct pe succesorul său, despre care dezvăluie că l-ar fi sfătuit să mintă în legătură cu vizita la Vîntu, ca și pe reprezentanții grupului de la Cluj, susținător al lui Ponta, despre care spune că au obținut scoruri jalnice la alegeri, facilitînd victoria lui Traian Băsescu. Fără a lipsi, desigur, nici insinuările de blat. Un alt pus la colț e Radu Mazăre, a cărui organizație domină politica locală, dar tot i-a adus puține voturi lui Geoană, în alegeri. Un regret e și desemnarea anumitor persoane (Hrebenciuc și Corlățean) pentru gestionarea voturilor din diaspora, unde, de asemenea, candidatul PSD a adunat prea puține voturi. În fine, Geoană îl mai critică pe Ponta și pentru că a vorbit despre posibila susținere în 2014 a candidatului PNL: ”Cred că este foarte greu să pretinzi ca eşti preşedinte la PSD sau şef la PSD şi să nu îţi propui să ajungi preşedintele României”.

Fostul președinte social-democrat mai spune că, la împlinirea unui an de la congresul din februarie, în PSD va trebui făcută o atentă analiză a parcursului de pînă acum al partidului, dar, mai ales, a perspectivelor de viitor.

Un discurs interesant, închegat și, după părerea noastră, îndelung lucrat, aidoma celebrului discurs de la congresul din 2005, cînd Geoană a cîștigat președinția PSD, după ce se antrenase la studiourile PRO TV din Buftea, cu oamenii lui Adrian Sîrbu.

Ce l-a determinat, însă, pe Geoană să iasă atît de hotărît la luptă?
E limpede că șeful Senatului simte că PSD e vulnerabil și se află într-un proces de regăsire a identității încă nefinalizat, un proces care cuprinde ezitări și greșeli inerente. În același timp, PNL, simțind slăbiciunile partenerului din opoziție, ia distanță tot mai tare, încercînd să își propulseze în față propriul lider, pe Crin Antonescu. Nu e deloc întîmplătoare nici dezertarea PC din relația cu PSD, cu doar cîteva zile înaintea ieșirii la rampă a lui Geoană, un mare apropiat al lui Dan Voiculescu. În fine, să nu uităm că, tot de cîteva zile, puterea a pus tunurile pe Ponta sub pretextul unor așa-zise poziții anti-românești exprimate la Strasbourg, astăzi cerîndu-i-se chiar demisia din parlament.

Pot fi simple coincidențe, dar, la fel de bine, ar putea fi debutul unor mișcări în interiorul PSD puternic stimulate din afara partidului, și care să creeze tensiuni în cascadă în debutul anului viitor. Adică atunci cînd principalele forțe politice se preocupă, în mod firesc, de pregătirea anului electoral 2012, de ofertele de guvernare, de identificarea și pregătirea candidaților șamd. La urma-urmei, atunci cînd PDL nu mai are nimic special de oferit electoratului, unica șansă a lui Băsescu e să pulverizeze contracandidații prin orice mijloace, astfel încît aceștia să prezinte alegătorilor o fațetă încă și mai jalnică decît a democrat-liberalilor.

E interesant de urmărit în zilele care vin reacția conducerii PSD la ofensiva lui Geoană. Deocamdată, la scurtă vreme după postarea interviului pe site, Ponta s-a mulțumit că utilizeze o replică a ”rechinului” Gekko, din Wall Street 2: ”Dacă va înceta să mai mintă despre mine, o să încetez și eu să mai spun adevărul despre el”. S-ar putea, însă, ca liderul PSD să aibă nevoie de mai mult, pentru a-și asigura liniștea în partid. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998