CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Siretlic electoral. Cu repetitie

0 comentarii / 1637 vizualizări / 28 decembrie 2013

In timp ce PNL se afla in expectativa, fiind pasibil la fel de fel de prognoze, artizanii bataliei pentru prezidentiale lucreaza la greu. Unul din instrumentele preferate in momentele de acalmie politica este difuzarea unor cercetari de piata concepute cu mare abilitate. Incet, dar implacabil in cortexul colectiv este imprimata ideea ca Antonescu nu are nicio sansa in batalia pentru campania prezidentiala. Ponta, in schimb, are toate sansele. O pacaleala pe care unii o inghit cu carlig cu tot.

Vreau sa ma fac bine inteles. Eu nu pun mana in foc, cu un an inaintea alegerilor prezidentiale, ca liderul PNL, Crin Antonescu, va deveni succesorul lui Traian Basescu la Cotroceni. In douasprezece luni, se pot intampla multe. Multe lucruri inteligente puse la cale in laboratoarele politice, multe siretlicuri, dar si multe neghiobii. Toate acestea insumate ne vor putea oferi un rezultat. Totusi, pana atunci, putem opera cu cateva certitudini.

O prima certitudine este ca USL nu va mai exista la data alegerilor prezidentiale. Probabil ruptura va avea loc curand. Consecinta este ca nu vom avea un candidat comun pentru inaltul post de la Cotroceni.

Daca supozitia de mai sus este corecta, atunci fiecare formatiune politica se va lupta, promovandu-si propriul candidat. Macar de dragul de a spune, pe calea unei campanii electorale, ceea ce are de spus, de a-si mari vizibilitatea, de a-si consolida propriul electorat si, evident, de a negocia ceea ce poate fi negociat in al doilea tur de scrutin.

Din aceasta perspectiva, este de inteles de ce in toate cercetarile de piata apare un candidat PSD pentru functia prezidentiala. Ceea ce constituie insa un siretlic este faptul ca, intotdeauna, acesta se numeste Victor Ponta. Iar al doilea siretlic este includerea in cercetarile de piata a unor personalitati care nu si-au declarat niciodata intentia de a candida. Si, in fine, pe acest cont bulversarea estimarilor la etajele inferioare care, printr-o reactie in lant, altereaza estimarile in ceea ce-i priveste pe principalii candidati.

Sa explic afirmatiile de mai sus. In timp ce liberalii, daca fac cercetari de piata, pastreaza rezultatele in mare secret, institutele care lucreaza, pe fata sau mascat, pentru PSD isi afiseaza pretutindeni prognozele. Si, evident, in primul rand prin intermediul Romania TV, patronata de Sebastian Ghita. Aceste cercetari pornesc intotdeauna de la premisa ca Victor Ponta va candida. Ele ignora cu buna stiinta faptul ca, intr-un an de aici incolo, guvernarea se va eroda in mod semnificativ. Mai ales in ipoteza in care liberalii, trecand in opozitie, vor ataca la baioneta. Iar marele incasator al acestui proces va fi chiar Victor Ponta. E imposibil ca la data alegereilor prezidentiale el sa se mai poata bucura de credibilitatea necesara pentru a candida cu o sansa cat de mica de succes. In acelasi timp, privind situatia in dinamismul ei, daca PNL intra in opozitie, Crin Antonescu ar putea acumula o buna parte din punctajul pierdut de Ponta. In consecinta, o prima alterare a cercetarilor de piata este deliberata si se produce prin insistenta introducerii in ecuatie a lui Victor Ponta.

La fel de gresita, dar in mod intentionat, este includerea in intrebari a unor personalitati despre care nu se stie ca vor candida si, mai mult chiar, exista mari indoieli ca ar putea-o face. Cele mai relevante exemple sunt Mugur Isarescu si George Maior. O candidatura a oricaruia dintre cei doi, din motive diferite, este si improbabila si discutabila. Ca sa nu spun controversata. Si ei sunt introdusi in cercetarile de piata otravite tot cu intentia de a distorsiona prognozele.

In fine, pentru ca reteta sa fie completa, sunt distorsionate in mod vadit rezultatele in ceea ce priveste esaloanele doi si trei. Nu stiu daca Mihai Razvan Ungureanu isi va putea adauga vreodata salariul de la Cotroceni soldei pe care o incaseza regulat de pe vreme CDR. Dar ceea ce este cert e ca este cu neputinta ca, aflat in fruntea unui partid alcatuit din doua, trei persoane, el sa poata acumula un punctaj mai mare decat candidatul PDL, Catalin Predoiu. Dar in cercetarile de piata totul se poate. La fel cum se poate ca, de cele mai multe ori, sa nu apara candidatul UDMR pe care cu certitudine il vom avea, la fel cum s-a intamplat de fiecare data, si care va intruni un punctaj de cateva procente.

Asa ca pescuitorii in ape tulburi se joaca, avand, de fapt, un singur scop. Incercare de subminare si demantelare a PNL. Singurul partid cu sanse reale, pana una alta, de a da un nou presedinte. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998