Situatie exploziva: manifestantii urla dupa o noua revolutie
0 comentarii / 1567 vizualizări / 15 iunie 2010
În timp ce în parlament se dezbate moțiunea de cenzură, în afara clădirii situația tinde să scape de sub control. Manifestanții, în majoritatea pensionari, veniți din toate colțurile țării, sunt extrem de nervoși și strigă sloganuri tot mai radicale la adresa actualei puteri.
În lanţul uman s-au adunat deja sindicalişti din diferite federaţii, fiind prezenţi funcţionari publici, cadre medicale, cadre didactice, angajaţi de la Poşta Română. Oamenii sunt veniţi din toate judeţele ţării, ei având pancarte pe care sunt scrie numele sindciatului pe care îl reprezintă şi zona în care activează.
Protestarii au bannere pe care scrie „Jos dictatorul, jos Guvernul”, „Opriţi genocidul”, „Dacă nu votaţi cu noi, sunteti egali cu un gunoi”, „Demisia” şi strigă „Jos Guvernul Boc” şi „Ruşine să vă fie”.
Sute de persoane stau de partea cealaltă a trotuarului, la Parcul Izvor, urmărind acţiunea sindicaliştilor sau încercând să li se alăture.
Protestatarii au rupt lanţul uman format în jurul Parlamentului şi au ieşit în stradă, mai multe maşini şi autobuze blocate printre sindicalişti fiind obligate să întoarcă, în urma acţiunii Poliţia Rutieră închizând Bulevardul Izvor pentru siguranţa cetăţenilor. Subcomisarul Daniel Piştea de la Brigada de Poliţie Rutieră- Bucureşti, a declarat, pentru Mediafax, că poliţiştii au închis Bulevardul Izvor pentru siguranţa cetăţenilor, astfel că sindicaliştii au rupt lanţul uman şi au ieşit în stradă pentru a protesta. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capuiitalei, Marius Militaru, a spus că jandarmii au format baraje de ordine publică în jurul sindicaliştilor, precizând că forţele de ordine nu vor interveni pentru a-i îndepărta pe manifestanţi din stradă.
El a precizat că recomandă şoferilor să evite zona Palatului Parlamentului, dinspre Parcul izvor, unde între 500 şi 800 de persoane au blocat strada într-o acţiune spontană.
Porţiunea din zona intrării spre Camera Deputaţilor este plină de oameni, forţele de ordine fiind obligate să inchidă circulaţia, iar maşinile surprinse în trafic în zonă fiind întoarse din drum.
După ce oamenii au ieşit în stradă, un cordon format din aproape 40 de forţe de ordine au blocat strada în dreptul intrării în Camera Deputaţilor, astfel că manifestanţii sunt acum pe carosabil dar separaţi unii de alţii prin cordonul de jandarmi. Protestarii strigă „Intrăm peste ei” şi „Revoluţie”.
Mai mulţi jurnalişti au fost împiedicaţi de ofiţeri SPP să se apropie de Emil Boc pentru a-i solicita o declaraţie în momentul în care premierul intra în sala de plen a Parlamentului unde urma să aibă loc votarea moţiunii de cenzură.
Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP) a instalat un cordon de protecţie între uşa cabinetului preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, lift şi intrarea în sala de şedinţe a Parlamentului, măsură care nu a mai fost luată până acum.
Cordonul din material plastic era dublat cu ofiţeri SPP postaţi la aproximativ trei metri unul de celălalt. În momentul în care prim-ministrul a ajuns la Camera Deputaţilor şi a ieşit din lift, îndreptându-se către biroul Robertei Anastase, reporterul unei televiziuni a trecut pe sub cordon încercând se se apropie de Emil Boc pentru a-l întreba ce sentiment îl încearcă înainte de votarea moţiunii de cenzură. Jurnalistul a fost reţinut de agenţii SPP, iar şeful dispozitivului de protecţie a Parlamentului i-a spus: „Dacă aveam cătuşele la mine, te arestam”.
La câteva minute de la acest incident, când Emil Boc şi Roberta Anastase au ieşit din birou pentru a merge către sala de şedinţe, mai mulţi jurnalişti au încercat la rândul lor să treacă pe sub cordonul de delimitare, unii dintre aceştia fiind reţinuţi de SPP.
În altercaţia creată, unui reprezentat al unei agenţii de presă i-a fost rupt tricoul de un ofiţer SPP. Văzând că aveau loc îmbrînceli între gărzile de corp şi jurnalişti, premierul le-a spus ofiţerilor: „Lăsaţi-i în pace!”.
Comenteaza