CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Situatie fara precedent: Iohannis forteaza Avocatul Poporului sa incalce legea

3 comentarii / 21750 vizualizări / 1 februarie 2017

Președintele Klaus Iohannis forțează tot mai tare limitele constituționalității și ale legalității, pe fondul scandalurilor ordonanțelor privind grațierea și codurile penale. El a comis azi două fapte grave în mai puțin de o oră, care ar trebui să dea serios de gîndit celorlalte puteri ale statului.

Concret, președintele a anunțat azi-dimineață că are de gînd să-l viziteze pe Avocatul Poporului, Victor Ciorbea. O vizită destul de stranie și de neavenită, ba chiar ilegală.
O spune legea de funcționare a Avocatului Poporului, nr.35/1997, la art.2: ”Avocatul Poporului nu poate fi supus niciunui mandat imperativ sau reprezentativ. Nimeni nu îl poate obliga pe Avocatul Poporului să se supună instrucţiunilor sau dispoziţiilor sale”.

Ori, dacă legea nu permite unei persoane, fie ea și șeful statului, să dea sfaturi sau ordine AP, ce sens mai are vizita președintelui?

Nu se stinseseră bine ecourile primei încălcări a legii, că a venit a doua: Iohannis a anunțat că i-a cerut lui Victor Ciorbea să conteste la Curtea Constituțională ordonanțele guvernului, deși una dintre ele intră în vigoare abia peste 10 zile.
Numai că exact înaintea întrevederii, Victor Ciorbea prezentase public prevederile legislative care îi interzic acest lucru: e vorba de legea Curții Constituționale nr.47/1992, care spune astfel, la art.32.: ”Curtea Constituţională hotărăşte asupra excepţiilor de neconstituţionalitate ridicate direct de Avocatul Poporului privind constituţionalitatea unei legi sau ordonanţe ori a unei dispoziţii dintr-o lege sau ordonanţă în vigoare”.
Altfel spus, abia peste 10 zile se poate face sesizarea respectivă.
Stupoare, însă: Iohannis anunță că s-a găsit de către președinție un precedent, în sensul că fostul Avocat al Poporului a sesizat CCR înainte de intrarea în vigoare a unei ordonanțe, 91/2013, iar aceasta a fost analizată de către CCR, ceea ce, în opinia președintelui, înseamnă că e corect să faci sesizări înainte de termenul respectiv.

Avem două aberații majore: pe de-o parte, Iohannis cere explicit încălcarea unei dispoziții legale clare, invocînd, drept unic argument, o încălcare a legii din trecut.
Pe de alta, legea de funcționare a CCR stipulează, la art.2, că judecătorii acesteia se pronunță strict asupra constituționalității unei legi și a nimic altceva: ”Curtea Constituţională se pronunţă numai asupra constituţionalităţii actelor cu privire la care a fost sesizată, fără a putea modifica sau completa prevederile supuse controlului”. Deci, nu era treaba CCR, în 2013, să stabilească dacă Avocatul Poporului avea sau nu dreptul să facă sesizarea respectivă.
Actele președintelui sunt cu atît mai ciudate cu cît neconstituționalitatea ordonanțelor e greu de susținut: Constituția permite ordonanțe de urgență în domeniul legilor organice, iar Codurile penale au fost modificate anul trecut prin ordonanțe de urgență și de guvernul Cioloș.

Dar, acestea sunt probabil amănunte care nu mai contează în războiul declanșat de palatul Cotroceni și care e programat să ia amploare în zilele următoare. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Cred ca presedintele nostru nu a citit niciodata Constitutia Romaniei, sau daca a citit-o nu a inteles nimic!!!.Boala de putere suprema si de manipulare a maselor pentru a-si atinge scopul este evidenta in fiecare zi !

  2. Din actiunile lui spre razboi civil, acu se vede care a fost cauza ca Hilterica neamtul de religie luterana a fost pus sef peste romani.Treaba e ca pana acuma au fost agatzati numai romanii nemarsoni in puscarii.Cand incearca acuma guvernantii majoritari politic (cu baza romaneasca larga) sa opreasca mizeria asta de vanatoare a sefilor politici nemarsoni si romani, se pune multimea ignoranta in grup pe ei asa cum s-a intamplat cand zjudanii l-au omorat pe Isus. Multimea strazii se foloseste si azi in stilul traditional de actiune politica al zjudanilor, contra la orice care nu convine acestor zjudani, stil preluat azi peste tot in lume, ca zjudanii conduc lumea.Vad ca si trupa Voltaj canta un blestem (incantatii cu numere de la 9 la 1, tipic blestemului) contra regimului recent ales prin alegeri democratice.Sa ii aresteze si pe marsonii si zjudanii corupti nu numai pe romanii sefi care sunt vanati aprig de catre organizatii paramilitare si parastatale de necontrolat democratic(DNA, etc.).Hilterica sef e responsabil ca si el a iesit in strada si sustine aceste rebeliuni.Atributiile lui Hitlerica presedinte nu prevad ca el sa asa in strada, sa forteze avocatul poporului, si altele.Hitlerica asta si el e corupt ca a vandut copii romani la export, a furat case nationalizate cu acte false, si altele.Asta nu are copii, nu are parinti in tara, nu raspunde la rugamintiile bisericii ortodoxe,este tipic ca si originalul hitler ( care a fost zjudan) si care a nenorocit o lumea intreaga la timpul lui.Vad ca si Pandele sotul sefei de la primaria capitalei se da cu zjudanii amantii lui nevasta-sa, zjudani care probabil o santajeaza acuma sa joace contra la sefii din partidul ei ca poate, poate o pune strada pe ea sefa la psd…lol!

  3. Sefu asta troglodit si reptilian poate chema in ajutor fortele straine care sunt in prezent deja in tara la o adica. Fortele astea sunt aici pentru alte treburi decat amenitarea ruseasca, asa cum suspecteaza multi ,ci mai mult pentru lucrari diabolice de natura de a distruge rezistenta nationala la subjugarea politica si economica a ocultatilor mondiali.Si mizeria de Iliescu a chemat multimea strazii si pe rusi sa intervina.Acuma guvernul sa ii judece pe amandoi la fel.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998