CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Skoda lui Kovesi, ”filata” si de spionii Black Cube

0 comentarii / 3327 vizualizări / 29 martie 2018

Dezvăluirea care a explodat ieri în presă, pe filiera Andronic-Ghiță, privind banii pe care Kovesi i-ar fi primit de la cel din urmă pentru a-și cumpăra o mașină, în 2012, ar putea deveni încă și mai interesantă. Asta, dacă ne amintim că, acum doi ani, spionii agenției israeliene Black Cube plasau mașina respectivă pe lista enigmelor din declarațiile de avere ale șefei DNA, în care multe lucruri nu se prea potriveau cu realitatea.

Astfel, pe 11 noiembrie 2016, ziaristul Ion Cristoiu, intrat în posesia unui set de documente din dosarul Black Cube, relata pe blogul propriu despre suspiciunile pe care cei de la agenție urmau să le verifice, la cererea angajatorilor, în legătură cu Codruța Kovesi.

”Laura Codruța Kovesi este curent procurorul șef al DNA din România, o poziție pe care o deține încă din 2013. Înainte de aceasta, Kovesi a fost Procurorul General al României, atașat Înaltei Curți de Casație și Justiție. La numirea din 2006, Kovesi era cel mai tânăr Procuror General din istoria României. În februarie 2016, Kovesi a fost renominalizată de către Ministerul Justiției pentru funcția de Procuror general.

Totuși, cariera sa lungă ca magistrat public a fost zguduită de numeroase scandaluri ce au implicat acuzații de mită, dobândire ilegală de avere (declarații de avere false), plagiat, dosare fabricate, protejarea membrilor familiei, a prietenilor de familie și a colaboratorilor politici ce erau puși sub urmărire penală, trafic de influență, comportament oficial neadecvat(…)

2007 – Suspiciuni cu privire la declarații de avere falsificate

Conform declarației de avere a lui Kovesi din mai 2013, ea deține un apartament cu două camere în București, cu o suprafața de aproximativ 55 mp, cumpărat printr-un credit ipotecar în 2007, precum și o Skoda Octavia, cumpărată în 2013 (s.n.). De asemenea, a declarat că nu posedă terenuri, bijuterii și obiecte de artă de o valoare mai mare de 5000 euro. Referitor la declarația de datorii, Kovesi a menționat două credite pe o perioadă de 26 și 25 de ani, contractate în 2007 și 2008, în valoare totală de 75000 euro.

Referitor la venitul ei, Kovesi a declarat că a câștigat în 2012 un salariu anual de 103.415 RON ca procuror general atașat ÎCCJ, o indemnizație de 35.203 RON ca membru al CSM, un salariu anual de la MAE în valoare de 8.167 EUR, precum și un venit de 2.678 RON ca Ministru Consilier la Reprezentanța Parlamentului României la UE.

Totuși, lucrurile sunt de fapt mult mai încurcate decât cele prezentate de dosarul financiar oficial al lui Kovesi. De exemplu, fostul ei soț – Eduard Kovesi – a luat bani de la compania RCS-RDS, o companie care a depus un denunț la DNA referitor la Sorin Alexandrescu, director general al postului TV Antena 1. Eduard Kovesi a fost subordonat lui Ioan Bendei, director general al RCS-RDS. Kovesi nu a menționat în declarația sa de avere câți bani a câștigat fostul ei soț de la compania de cablu. Conform mediei, Eduard Kovesi a fost director al filialei din Sibiu al RCS RDS.

O altă suspiciune este aceea că procurorul general a reușit să facă să dispară unele proprietăți din declarația ei financiară. De exemplu, jurnaliștii au scris despre cum, pe 13 decembrie 2005, Kovesi a înstrăinat un apartament cu două dormitoare, confort II, în valoare de 68.887 RON, echivalentul a 20.800 EUR. Declarația este incompletă deoarece nu menționează localizarea apartamentului. Întreaga declarație este învăluită în mister, deoarece Kovesi pare a fi proprietara unei clădiri în Sibiu, localizată pe strada Rotarilor nr. 1.

Clădirea a fost achiziționată în 2002 printr-un credit ipotecar, are o suprafață de 167 mp și o valoare de doar 14.800 EUR. Este neclar ce a fost cumpărat sau vândut de către Kovesi. Cu patru luni înainte de vânzarea apartamentului, „care a apărut de nicăieri”, ea a vândut o casă construită în satul Rastolita la prețul de 35.000, tranzacție datată 31 august 2005, dar casa nu a fost niciodată listată ca proprietate în posesie”.

După cum se vede, mașina invocată de Ghiță e și ea pe lista israelienilor. Interesant de remarcat, Kovesi a dezmințit ieri, iritată, afirmațiile lui Ghiță, sugerînd chiar o acțiune în justiție, dar nu a suflat o vorbă, cum era firesc, totuși, despre sursa banilor în cazul mașinii. Achiziționată, se știe, cu plata pe loc într-un moment cînd șefa DNA nu avea alte venituri în afara salariului, dar avea, în schimb, rate grele de plătit pînă în 2033 la două bănci, pentru credite însumînd 75.000 de euro.

Mașina lui Kovesi era nou-nouță, fabricată în 2013 și inclusă în declarație de avere dată de aceasta pe 24 mai 2013, la numirea ca șef al DNA, deci fusese cumpărată în primele luni ale anului.
Skoda Octavia, trebuie spus, nu e o mașină chiar ieftină; în funcție de model și de opțiuni, prețurile variază între 15.000 și 31.000 de euro. Cele mai multe variante se plasează în jurul sumei de 17-22000 de euro. Veniturile totale declarate de Kovesi în 2012 fuseseră de cca.40.000 de euro.

Nici nu e de mirare că șefa DNA mergea atît de des la chermeze cu tăieri de porc: după achitarea tuturor angaralelor, abia de îi mai rămîneau, probabil, bani pentru mîncare. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998