CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9677 RON DOWN | 1 USD = 4.6059 RON DOWN | 1 GBP = 5.7949 RON DOWN

Smenuri de rang inalt: Von der Leyen – aceasta Kovesi a nemtilor

7 comentarii / 4088 vizualizări / 3 iulie 2019

Nu s-au stins nici acum acuzațiile la adresa unor politicieni români din partea unor confrați că nu s-au dovedit patrioți susținînd-o pe Laura Kovesi la șefia parchetului european cînd, să vezi drăcie, același fenomen izbucnește și în marea, înțeleapta și democrata Germanie. La o scară încă mai mare. Și asta pentru că noua propunere pentru șefia Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu e altceva decît o Kovesi a nemților.

”Încercarea de a democratiza Europa devine absurdă” acuză liderii socialiștilor germani după nominalizarea lui von der Leyen.
Markus Söder, liderul UCS, vorbește despre o „înfrângere pentru Europa”. „Este amară pierderea democrației în spatele ușilor închise” mai spune el, conform Deutsche Welle.
”Von der Leyen e cel mai prost ministru al nostru. Asta pare suficient pentru a ajunge șefa CE” afirmă și liderul socialist german Martin Schulz. Mult mai grav, fostul președinte al PE spune, într-un interviu pentru Tagesspiegel, că „Există eforturi pentru a cumpăra Parlamentul” pentru ca acesta să o voteze pe 15 iulie pe von der Leyen.

Von der Leyen e mai mult, însă, decît ”cel mai prost ministru”. Similitudinile cu Laura Kovesi sunt uimitoare. Că un medic ginecolog cu profil de gospodină, provenind dintr-o familie bogată, a ajuns șefa armatei germane ar mai fi cum ar mai fi, la urma-urmei a condus-o cîndva și un zugrav. Chiar dacă, înaintea preluării conducerii Bundeswehrului, der Leyen se ocupa se mai mult cu politici de stimulare a natalității din Germania, ca ministru al Muncii.

Dincolo de asta, însă, sunt acuzații grave și multiple în jurul personajului.

Începînd cu plagiat grosolan în teza de doctorat, de care Von der Leyen a scăpat prin bunăvoința unor universitari, care au susținut că nu a fost cu intenție. (La Kovesi, argumentul suprem a fost procentul de doar 5%)

În realitate, Angela Merkel nu își putea permite un al treilea ministru desemnat de ea care să demisioneze pe motiv de plagiat, asta i-ar fi putut zgudui din temelii poziția politică. Ultimul caz fusese tot al unui ministru al apărării, Karl Guttenberg, care a demisionat nu mult înainte de venirea lui Von der Leyen. E posibil, deci, ca puterea să-și fi băgat coada în operațiunea de salvare a ministresei în numele unor interese mai mari. Mai ales că presa scria încă de acum cîțiva ani despre Ursula că ar fi ”moștenitoarea tronului”, adică persoana pregătită temeinic și din timp de către Merkel pentru a-i succede la putere.

Dar asta e cea mai mică dintre acuzațiile la adresa noii propuneri pentru CE.
Adevăratele probleme țin de corupție și de dezastrul produs la conducerea ministerului.
Prestigioasa publicație europeană Politico.eu scrie azi, bunăoară, sub titlul sugestiv ”Adevărul incomod despre Ursula von der Leyen” despre situația din Bundeswehr:

„Nu există suficient personal și nici dotări și, cel mai adesea, lipsurile se țin lanț”, a concluzionat într-un raport publicat la sfârșitul lunii ianuarie, Hans-Peter Bartels, deputat social-democrat însărcinat cu monitorizarea ministerului apărării de către parlament. „Trupele sunt departe de a fi complet echipate.”În plus față de problemele legate de pregătirea militarilor germani, ministerul lui von der Leyen se confruntă, de asemenea, cu o anchetă în legătură cu presupusele infracțiuni legate de utilizarea consultanților externi, inclusiv Accenture și McKinsey. Bundestagul, parlamentul german, derulează în prezent audieri în această chestiune, inclusiv privind acuzațiile că biroul lui von der Leyen a eludat normele privind achizițiile publice prin acordarea de contracte în valoare de milioane de euro unor firme. Aceste audieri au avut loc în ultimele zile, deoarece mărturiile principalilor martori par să confirme suspiciunile de corupție sistematică la minister.

Von der Leyen este, de asemenea, ținta unior acuzații privind restaurarea navei germane de antrenament, Gorch Fock. Reparația navei, construită în 1958, a costat de zece ori mai mult mai mult decât era proiectat inițial.
Deși von der Leyen a recunoscut că a făcut greșeli în activitate, ea a ignorat cererile repetate ale opoziției pentru demisia sa”.

Și atunci, care să fie secretul succesului Ursulei von der Leyen?

Politico.eu are o explicație:

”Chiar dacă von der Leyen nu are mulți prieteni în Berlin, cei pe care îi are sunt importanți. Ministrul este o apropiată al lui Wolfgang Schäuble, influentul președinte al parlamentului german. Timp de mai mult de un deceniu, cei doi s-au întâlnit pentru micul dejun o dată pe săptămână, o tradiție care s-a încheiat abia în momentul când președintele Bundestagului a devenit Schäuble.

Cel mai important aliat al ei, însă, este Angela Merkel, de care von der Leyen a ținut aproape la bine și la greu. Merkel și-a reafirmat loialitatea păstrînd-o în post pe von der Leyen, în pofida problemelor crescânde din cadrul ministerului apărării – și sprijinind-o pentru conducerea Comisiei”.

Vă sună cunoscut toate acestea?
Da, pentru că povestea de succes a unui politician mai degrabă modest, plagiator dovedit și manager catastrofal, ba chiar suspectat serios de corupție, dar împins cu încăpățînare tot mai sus de către protectori puternici în numele propriilor interese, aduce destul de mult cu cea a fostei șefe a DNA.

Semn că nu România a inventat apa caldă și nici șmenurile politice de top. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

7 Comentarii

  1. Proștii șantajabili propulsați în funcții de conducere sunt adevăratele comori ale serviciilor secrete.

    Spune-i unui astfel de prost să-ți apere interesul și dă-i voie să fie integru și independent după ce i-ai arătat dosarul și încadrarea.

  2. Totuși Ursula are 7 copii. Kovesi n-a putut crește nici măcar acțiunile Digi.

  3. Mai este o deosebire, doamna von der Leyen a plagiat peste 20% (constatarea comisiei), deci, in realitate a fost copy-paste total!

    • Comisia din România nu a stabilit procentul de plagiat din teză pe baza tezei, ci pe baza câtorva pagini atașate la reclamație. Doar raportarea procentuală s-a făcut la întreaga teză, cu tot cu tamam.

  4. Merkel, un fel de Dragnea al Europei, adica daca politicienii nu-i sunt slugi, ii sunt dusmani, Am inclus-o si pe Kovesi la politicieni.

  5. „Cloaca” este prea frumos spus pentru wc-ul public care este UE. UE moralizatoarea, cea care le stie pe toate in materie de cinste. corectitudine, integritate, profesionalism; niste gaunosi, mai ceva ca svaiterul, dar pe care nu-i doare gura sa foloseasca cuvinte mari. Prosti sunt cei care ii asculta sau ii baga in seama. Cu cat te indepartezi mai repede de ei cu atat mai bine.

  6. Dar unde e asd? A ascultat sfatul si s-a sinucis? A primit ordin sa nu comenteze? Sau pur si simplu Dzeu i-a taiat accesul la net, sătul fiind si el de elucubrațiile debitate? Revenind la pb noastra nimeni din zona deontoloaga nu sufla un cuvant despre frau plagiatoarea din Germania! De ce? Vb lui Caragiu: asa e in tenis!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998