CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Snagov: cacealma de imagine sau comando basescian pentru salvarea lui Boc?

0 comentarii / 1688 vizualizări / 7 iunie 2010

Primele informații, la cald, despre întrevederea de la Snagov, între președinte și parlamentarii partidului, sunt destul de sărace, aleșii ferindu-se să scape prea multe presei. Totuși, din bucățele de puzzle, două variante mari și late par să se desprindă: fie Băsescu a făcut o ultimă încercare de a-i salva pielea de premier lui Boc, fie totul a fost doar un spectacol abil, menit să îi mai aducă ceva puncte președintelui, la capitolul imagine. Dacă nu cumva s-au îmbinat armonios ambele variante.

În ultimele săptămîni, Băsescu a făcut tot posibilul să transmită populației mesajul că îi pasă cu adevărat de ce se întîmplă în țară, în opoziție cu oameni din propriul partid, care continuă să se gîndească doar la buzunarul propriu. Șeful statului e cunoscut de mulți ani drept un individ care nu se consultă, ci ordonă, care ia decizii pe cont propriu și calcă în picioare colaboratorii cu alte idei în cap. Și totuși, el a făcut, de ceva vreme, exces de întrevederi cu liderii politici, cu mass-media, cu proprii parlamentari, a organizat dezbateri pașnice, conferințe de presă, s-a comportat, într-un cuvînt, exact cum nu îi e firea. Un banc celebru susține că japonezul i-a aruncat peste umăr americanului, pe cînd erau fugăriți în junglă de un leu, că nu speră să alerge mai iute decît fiara, ci decît partenerul său de vînătoare. E posibil ca Băsescu să facă tot posibilul pentru a se eroda mai puțin în sondaje decît PDL, de aici toate gesturile sale recente. O dovadă e și aceea că de întîlnirea de la Snagov s-a aflat suspect de devreme, parcă pentru a exista certitudinea că toată presa va fi acolo, deși puteau fi trimise lejer niște piste false, cum s-a mai întîmplat. În plus, faptul că Băsescu a venit cu modestul Logan – nici măcar cu Sandero – în contrast cu BMW-urile și Merțanele pedeliștilor, pare să fi fost, și el, atent calculat. Impresia poporului trebuie să fie aceea că, indiferent care va fi soarta României, în perioada următoare, măcar Cotrocenii au făcut tot ce era omenește posibil. Sigur, acest lucru contrastează puternic cu realitatea, respectiv lipsa crasă de transparență a președintelui și a greilor partidului în privința măsurilor anticriză, refuzul de a consulta parlamentarii și teritoriul pe marginea acestor decizii, refuzul de a prelua diverse amendamente aduse de pedeliști șamd. Pînă la urmă, însă, contează efectul la public și nu adevărul.

La discuțiile de la Snagov, șeful statului nu a fost leu-paraleu, din datele noastre, dar a lansat, totuși, cîteva mesaje mai mult sau mai puțin directe potrivit cărora, dacă pedeliștii votează, la nervi, moțiunea opoziției, pleacă în opoziție, pentru că premier îl va desemna pe Crin Antonescu. El le-a dat de înțeles, totodată, că, personal, are o soartă mult mai blîndă decît guvernanții, pentru că mai are patru ani de mandat în față, pe cînd pedeliștii pot ajunge în opoziție chiar în această săptămînă. Un fel elegant de a sugera că, pentru președinte, există viață și după moțiune. Zeus a criticat și anumiți miniștri, fără să-i nominalizeze, pentru că ar fi lucrat în contra intereselor propriului guvern și au pus clientela politică pe primul plan. De asemenea, Băsescu a fluturat și o momeală pentru membrii PDL supărați pe anumite figuri din partid, promițînd că va exista o evaluare personală a miniștrilor dacă moțiunea va fi respinsă, ceea ce înseamnă că anumite capete ar putea cădea, spre satisfacția teritoriului. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998