CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Șoarecele? Și cine este pisica?

2 comentarii / 3332 vizualizări / 13 noiembrie 2016

Ei bine, la această întrebare, care vizează identitatea șoricelului și identitatea pisicuței în afacerea Black Cube, nimeni nu a fost capabil să dea un răspuns ferm până în acest moment. Cine este, în definitiv, Daniel Dragomir, fostul colonel SRI, aflat, actualmente, în custodia procurorilor? Este el șoricelul prins asupra faptului? Sau este pisica în așteptarea prăzii? Ce semnificație ar putea să aibă, din această perspectivă, surprinzătoarea sa afirmație făcută în sala de judecată?
Confruntat cu judecătorii, Daniel Dragomir, acest personaj asupra căruia este proiectată întreaga atenție a opiniei publice, a făcut o declarație șoc. A început prin a spune că, până în prezent, el nu a dezvăluit nimic. Și a continuat cu un anunț năucitor pentru persoanele pe care le vizează. Cum că luna decembrie va veni nu numai cu cadouri, ci și cu dezvăluiri importante legate de afacerea Black Cube. Acest enunț nu ne indică cine este pisica. Sau că pisica ar fi Daniel Dragomir. Dar, în orice caz, el dovedește că, cel puțin în propria viziune, nu este în niciun caz șoricelul. Altcineva va fi vânat. Cine? Împotriva cui se vor dezlănțui efectele dezvăluirilor din luna decembrie? Și de ce tocmai în luna decembrie?
Iată întrebări cu totul și cu totul noi, care se adaugă celor existente despre declanșarea, derularea și deznodământul operațiunii Black Cube. Dacă punem cap la cap informațiile pe care le-am aflat până în acest moment, furnizate în exclusivitate de înregistrările și stenogramele care au fost date publicității, rezultă că detectivii Black Cube, angajați pe bani grei, aparent de către Daniel Dragomir, au reușit să obțină o serie de informații compromițătoare referitoare la doamna Laura Codruța Kovesi, șefa DNA, și anturajul acesteia. Despre aceste informații nu s-a relatat încă nimic, iar procurorii au strecurat în presă informația că le caută încă și că ele s-ar afla pe un memory stick care, pentru moment, nu se știe unde se află. Așa să stea lucrurile oare?
Este evident că, dacă experimentații detectivi Black Cube au reușit să acceseze informații importante vizând-o pe doamna Laura Codruța Kovesi și persoane din anturajul acesteia în cele câteva luni de activitate încheiate în momentul în care cei doi iepurași, trimiși la înaintare, au fost prinși, prostește și demonstrativ, în ușile batante ale hotelului Marriott, acestea nu au fost stocate pe un singur stick. Este în afara oricărei îndoieli că și-au păstrat și ei cel puțin o copie. Cum la fel de clar mi se pare ca și comanditarul aparent, Daniel Dragomir, să fi primit asemenea informații, ca dovadă a îndeplinirii obligațiilor Black Cube. Vorbim, prin urmare, despre o bază de date care există, probabil, în mai multe locuri, dar care, dintr-un motiv sau altul, nu a fost dată încă publicității. La aceasta am toate motivele să presupun că s-a referit fostul colonel SRI, Daniel Dragomir, în ultima sa declarație dată în fața judecătorilor.
Poate că, înainte de a intra în alte detalii, nu strică să facem, pentru cei interesați, o scurtă cronologie. La data de 1 februarie anul curent, israelianul Zorella vine la București pentru a decide dacă Black Cube se angajează sau nu în această operațiune anti-Kovesi. Cu exact o luna înainte, fusese abordat de Daniel Dragomir. La 6 martie, președintele Klaus Iohannis, care avea programate întâlnirii la nivelul Uniunii Europene, îl deleagă pe neașteptate, în acest scop, pe premierul Dacian Ciolos și pleacă cu soția într-o vizită surpriză în Israel. Aparent, vizitează Sfântul Mormânt și Zidul Plângerii. Încă o lună se scurge și încă un eveniment se petrece. Pe 3 aprilie, sunt arestați cei doi iepurași trimiși la înaintare, care urmează să fie puși în libertate în urma unui acord cu procurorii și pedepsiți cu zile muncă în Israel. Probabil vor fi obligați să dea zăpada, la iarnă, pe străzile din Tel Aviv. Iar în 27 aprilie, în prezența procurorilor români și israelieni, reprezentanții Black Cube fac depoziții la Tel Aviv și predau fel de fel de documente, inclusiv bilete de călătorie. Greu de presupus că nu ar fi predat și un memory stick cuprinzînd datele obținute despre Kovesi și anturajul acesteia sau doar o parte a lor.
Fostul colonel SRI, Daniel Dragomir, despre care cei care îl cunosc afirmă că este un om cu o inteligență neobișnuită, își exprimă, printre rânduri, în discuțiile cu israelienii, un interes personal legat de această operațiune. Întrucât Laura Codruța Kovesi era, cel puțin la acea dată, extrem de strâns legată de generalul cu patru stele Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, de fapt, conducătorul real al serviciului secret, iar colonelul Dragomir fusese o piesă grea a serviciului, care condusese un departament extrem de sensibil, cu acces la informații pe o rază de 360 de grade, Zorella crede că, prin înlăturarea lui Kovesi, comanditarul lor de la București se astepata să fie numit prim-adjunct al directorului SRI. În locul lui Florian Coldea. Iar numirea urma să se facă de către Eduard Hellvig, directorul SRI, pe care îl cunoștea personal, cu acordul președintelui Klaus Iohannis.
Este acest interes, probabil real, suficient pentru a justifica declanșarea întregii operațiuni? Dispune sau a dispus fostul colonel SRI, Daniel Dragomir, de exorbitantele sume de bani solicitate de către reprezentanții Black Cube? Este Dragomir adevăratul comanditar? Este el destinația finală a informațiilor obținute de Black Cube?
Eu răspund negativ la toate întrebările de mai sus. Este cert că Daniel Dragomir a avut și are, în această afacere, un interes personal. Este în afară oricărei îndoieli că el a fost singurul negociator oficial cu reprezentanții Black Cube. Că, prin intermediul lui, au fost făcute plățile. Și, probabil, este la fel de adevărat că, pe parcursul accesării de informații despre Kovesi și anturajul ei, Daniel Dragomir a fost și beneficiarul primar al acestora. Numai că el e un simplu intermediar și nimic mai mult.
Adevărații comanditari sunt persoane cu dare de mână. Persoane care au decis să investească o sumă enormă de bani pentru a afla lucruri despre Laura Codruța Kovesi. Dacă aceste persoane au lucrat sau nu în conivență cu înalți reprezentați ai statului, așa cum ni se sugerează din mai multe direcții, rămâne să aflăm în viitor. Dar, până una, alta, avem certitudinea că nu Daniel Dragomir este comanditarul. Și că o parte a informațiilor astfel obținute, dacă nu cumva toate, au fost accesate de comanditari, au început să ne fie servite, iar acest proces continuă.
Semnificația declarației lui Daniel Dragomir făcută în instanță este, din această perspectivă, devastatoare. În luna decembrie, vom avea, după cum afirmă, surprize. Adică dezvăluiri. Ceea ce am aflat până acum, prin urmare, din stenogramele date publicității, este floare la ureche. Dezvăluirile pot însemna informații explozive depre Laura Codruța Kovesi și anturajul acesteia accesate de către detectivii Black Cube și ținute încă la sertar de către procurori, dar și informații, la fel de explozive, despre cei care au comandat această operațiune, trimițându-l la înaintare pe Dragomir.
Dacă așa stau lucrurile, atunci, în această afacere, Dargomir nu joacă deloc rolul unui șoricel. El este chiar pisica. Sau o proiecție în spațiul public a pisicii. În această ipoteză, șoricelul este viitoarea victimă a dezvăluirilor. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Soricelul Luluta, este el oare mort de spaima?…Fiindca sa astepti uraganul este adesea mai inspaimantator decat sa incerci a-i rezista!

  2. […] scrie (http://inpolitics.ro/soarecele-si-cine-este-pisica_18434816.html): „Confruntat cu judecătorii, Daniel Dragomir, acest personaj asupra căruia este proiectată […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998