CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Soarta pescarilor romani, aprig disputata in Parlamentul European

0 comentarii / 1803 vizualizări / 26 februarie 2015

Europarlamentarul liberal Norica Nicolai încearcă din răsputeri să blocheze o decizie a UE prin care se interzice pescuitul cu setci în derivă, act care ar afecta sever activitatea multor oameni care trăiesc din pescuit în țara noastră.

Pentru cei mai puțin familiarizați, setcile în derivă sunt plase de pescuit care pot pluti în derivă și pot fi utilizate la suprafața mării pentru a prinde specii de pești care înoată în partea superioară a coloanei de apă. Norica Nicolai a avut ieri o serie de intervenții în cadrul Comisiei pentru Pescuit (PECH) a Parlamentului European, obținând în final sprijinul mai multor colegi eurodeputați, cu scopul de a bloca inițiativa Comisiei Europene de interzicere totală a pescuitului cu setci în derivă. Norica Nicolai a ales astfel să adopte poziția mai multor organizații de pescari din România, dar și din alte state europene, care i s-au adresat, explicându-i că o astfel de măsură ar afecta comunitățile ce depind tradițional de practicarea sezonieră a acestui tip de activitate.

„Pescuitul cu setci în derivă este o activitate sezonieră, de câteva luni pe an, de care depind comunități mici de pescari, ca de exemplu cei din zona Mării Negre. Nu cred că acesta este cel mai periculos tip de pescuit pentru mediu, dacă mă gândesc la pescuitul industrial practicat de unele state membre, ca Marea Britanie și Franța. Pentru Comisia Europeană este simplu să interzică total această practică, aducând ca argumente o serie de studii care nu m-au convins. Ceea ce este mai dificil, dar nu imposibil, este să aplicăm regulile pe care le avem deja cu privire la pescuitul ilegal, acordarea de ajutoare financiare pentru reprofesionalizarea pescarilor tradiționali, utilizarea inteligentă a banilor din Fondul European pentru Pescuit și Afaceri Maritime spre acest gen de activități”, a susținut vicepreședinta ALDE, care a venit cu ideea de a depune un amendament care să anuleze total propunerea Comisiei și care să o determine să refacă această inițiativă legislativă. (B.I.)

 

Logo-ADLE-RO

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998