CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Soarta Republicii Moldova se joaca la sfarsitul lunii viitoare

0 comentarii / 1459 vizualizări / 21 octombrie 2013

Admirabil instictul fratilor nostri din Republica Moldova! Ei au organizat la Bucuresti o mare manifestatie, intuind ca se afla in pericol. Sau ca dimpotriva, in curand le va surade sansa. De ce fac aceasta afirmatie? Pentru ca, oricat ar fi de straniu, soarta Republicii Moldova, pentru o lunga perioada istorica, se va juca la sfarsitul lunii noiembrie la Vilnius. Acolo va avea loc o mare confruntare geostrategica Europa-Rusia. Miza va fi Ucraina, de care soarta Republicii Moldova este legata. In timp ce Republica Moldova este spectatoarea, Romania se poate dovedi actor al acestei intalniri de anvergura.

Europarlamentarul Adrian Severin descifreaza talcul confruntarii geostrategice Europa-Rusia, care urmeaza sa aiba loc la sfarsitul lunii noiembrie, la Summit-ul UE de la Vilnius si nu numai atat. El a facut un demers politic adresat doamnei Catherine Ashton, Inalt Reprezentant UE pentru Afaceri Extern si Politica de Securitate/ Vicepresedinte al Comisiei Europene, si lui Stefan Fulle, Comisarul UE pentru Politica de Extindere si Vecinate, prin care insista ca Uniunea Europeana sa decida pozitiv in ceea ce priveste acordul de asociere al Ucrainei. De unde pana unde? De ce insista Severin pentru asemenea solutie?

Pe CorectNews am preluat integral scrisoarea europarlamentarului. Dar, dincolo de argumentele invocate de Severin sau de alti sustinatori ai asocierii Ucrainei la UE, voi incerca in cele ce urmeaza sa explic de ce, in cazul particular al Republicii Moldova si implicit al Romaniei, un asemenea deznodamant ar fi salutar. Mai mult poate decat alte tari din fostul bloc sovietic, Ucraina face mari eforturi pentru a se democratiza, dar la fel de adevarat este ca inregistreaza si intarzieri la fel de mari. Mai ales in ceea ce priveste economia de tip concurential sau justitia. Un litigiu important cu UE consta in faptul ca Kievul refuza cu obstinatie sa indeplineasca solicitarea Bruxelles-ului de a o pune in libertate, pe calea unei gratieri, pe Iulia Timosenko, fost prim-minstru al acestui stat, care a fost condamnata ca rezultat al unui proces politic. Severin sustine insa ca peste acest impediment UE ar putea sa treaca. Pornind de la considerentul ca la fel cum nu trebuie admise procese si condamnari selective, motivate politic, nu trebuie admise nici gratieri selective, de asemenea motivate politic. Cat priveste climatul concurential ori independenta si eficienta justitiei, nu numai Ucraina se confrunta cu asemenea sechele, ale asa-zisei epoci comuniste. Ci si alte state, azi membre UE. Unul dintre exemple fiind chiar Romania.
Pentru Uniunea Europeana este vitala asocierea cu Ucraina si, intr-o buna zi, integrarea acestui stat in comunitate. Nu numai dat fiind potentialul uman si economic al acestui stat, nu numai data fiind pozitia geostrategica a Ucrainei, ci si – sau in primul rand – pentru ca astfel UE isi demonstreaza siesi si le arata tuturor celorlalti actori politici importanti ca are o disponibilitate reala de a creste. Si de a se consolida.

Este evident ca aici se joaca o carte mare. Ucraina a devenit cel mai important teren de confruntare politica dintre Uniunea Europeana si Federatia Rusa. Daca Ucraina nu devine membru asociat UE, cu certitudine va deveni membru al Uniunii Vamale Euro-Asiatice. Nimeni nu acuza Rusia pentru ca intreprinde toate eforturile politice diplomatice si nu numai pentru a-si mari spatiul de influenta prin asocierea cu Ucraina. Dar, ca membru UE, Romania, desi marginalizata si mai ales automarginalizata, are obligatia sa faca toate eforturile, insistand pentru ceea ce, pana la urma, reprezinta un interes major UE: asocierea cu Ucraina. Ca sa nu mai vorbim de interesul particular al Bucurestiului, acela de a consolida parteneriatul cu Republica Moldova pana la integrarea Chisinaului in UE.

Totul depinde de ceea ce se va intampla la Vilnius. Daca se va admite asocierea Ucrainei, atunci conflictul transnistrean si chiar existenta acestei etnitati statale nerecunoscuta ca atare, ar putea sa devina o simpla pagina de istorie. A trecutului. Daca nu, pericolul maxim pe care l-au intuit si demonstrantii de la Bucuresti pro-unire este ca si Republica Moldova sa fie atrasa in nebuloasa Euro-Asiatica. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998