CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Soc: Chevron, acuzata in Parlament de poluarea oraselor romanesti

0 comentarii / 1569 vizualizări / 9 septembrie 2013

Compania petrolieră americană Chevron se confruntă cu o acuzație neobișnuită din partea unui parlamentar promovat de USL, acesta susținînd că firma e vinovată, între altele, de poluarea orașelor României, în ultimii 10-15 ani, pe lîngă acuzațiile de acum clasice vizînd pericolul exploatării gazelor de șist.

Concret, deputatul Remus Cernea solicită, printr-o declarație politică în plenul Camerei, stimularea urgentă a utilizării mașinilor electrice în România, susținînd că ”Poluarea din oraşe, creşterea ratei de cancere şi afecţiuni pulmonare şi respiratorii, emisiile tot mai mari de gaze cu efect de seră care generează schimbările climatice cer măsuri hotărâte de schimbare a tehnologiilor noastre”.
”Solicit Guvernului dublarea sprijinului pentru achiziţionarea de maşini electrice şi scutirea plăţii TVA-ului pentru persoane fizice şi juridice care achiziţionează astfel de maşini” mai spune Cernea.
Mai mult, el acuză unele mari companii de opoziție față de tehnologiile verzi: ”Un exemplu celebru este cel al maşinii electrice americane produse de către General Motors la începutul anilor 90 (…) La presiunea unor companii petroliere, acest model de maşină electrică a fost retras de pe piaţă. Cine este compania care a cumpărat patentul pentru bateria de mare capacitate a maşinii electrice, blocând astfel o tehnologie inovativă şi care ar fi contribuit încă de acum 10-15 ani la depoluarea oraşelor noastre? Compania Chevron, cea care doreşte acum să introducă în România fracturarea hidraulică (pe orizontală), o tehnologie distructivă pentru mediu, o tehnologie care ne-ar consuma mari cantităţi de apă, poluându-ne rezervele limitate, o tehnologie care ar produce cutremure de mică adâncime, o tehnologie care prezintă risc de infestare a apelor subterane şi a celor de suprafaţă cu compuşi chimici extrem de periculoşi” afirmă deputatul. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998