CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Soc in civilizata Franta: teoriile conspiratiei fac ravagii. Cum o sta Romania?

2 comentarii / 4186 vizualizări / 9 ianuarie 2018

Un studiu sociologic cu rezultate stupefiante, și îngrijorătoare totodată, a fost realizat și dat recent publicității în Franța, este vorba despre apetența francezilor pentru teoriile conspirației. Un studiu ale cărui concluzii sunt prezentate pe larg, astăzi, de către Radio France International, cu precizarea extrem de importantă că adepții teoriilor conspiraționiste sunt stîlpii electorali ai stîngii ori ai extremei drepte. Marea întrebare: dacă acest fenomen ”care îți dă fiori pe spate”, conform Le Monde, are asemenea amploare în țara leagăn al culturii europene moderne, cam pe unde se plasează românii?

”Cu ocazia comemorării a trei ani de la atentatele jihadiste din Franţa, un studiu realizat de institutul IFOP pentru Fundaţia Jean-Jaurès şi observatorul Conspiracy Watch arată cât de bine sunt implantate printre francezi diversele teorii ale conspiraţiei. Fenomenul este şi mai marcant printre tineri” relatează RFI.

Ancheta de opinie publicată acum este cea mai importantă realizată vreodată pe tema complotismului în rândul populaţiei franceze și confirmă că teoria conspiraţiei este un fenomen social major care-i atinge, în forma sa cea mai intensă, pe un sfert dintre francezi. La capătul opus, doar un francez din 5 pare complet ermetic fenomenului conspiraţionist.

„Chiar dacă cifrele publicate de Fundaţia Jean-Jaurès şi observatorul Conspiracy Watch sunt de luat cu precauţie ca orice cifre rezultate de pe urma unui sondaj, ele tot îţi dau fiori pe spate” notează ziarul Le Monde care a analizat îndeaproape rezultatul anchetei. 79% dintre francezi cred în cel puţin una din cele mai răspândite teorii ale complotului.

În plus, tinerii sunt mult mai permeabili la teoriile conspiraţioniste cu excepţia celor despre încălzirea climei sau imigraţie. Studiul confirmă de asemenea că teoria complotului este direct corelată cu votul populist – de stânga sau de extremă dreaptă.

La Charlie Hebdo nu au fost doar jihadişti iar americanii nu au mers niciodată pe Lună
Trei ani după atentatele jihadiste comise contra revistei satirice Charlie Hebdo şi a magazinului Hyper Casher – atacuri soldate cu 17 morţi – aproape un francez din 5 (19%) consideră că „mai persistă zone de umbră” şi că „nu e chiar sigur că aceste atacuri au fost planificate şi realizate doar de terorişti islamişti”. Dubiile sunt şi mai mari printre tinerii între 18 şi 35 de ani.

Cifrele sunt şi mai îngrijorătoare când vine vorba despre atacurile anti-americane din 11 septembrie 2001. 29 de procente dintre cei interogaţi spun că „în sânul guvernului american unii erau informaţi despre atentate dar au tăcut pentru a justifica apoi intervenţiile militare din Irak şi Afganistan”. 6% dintre francezi cred chiar că „membri ai administraţiei americane şi ai guvernului american au planificat şi orchestrat activ” respectivele atacuri.

În fine, aproape o jumătate de secol după eveniment, 16 procente din francezi sunt convinşi că „americanii nu au mers niciodată pe Lună, NASA fabricând imagini şi dovezi false”. Secole de cercetări şi descoperiri tot nu i-au convins pe 9% dintre francezi care cred mai departe că „Pământul este plat şi nu rotund cum ni se spune încă din şcoală”.

Revenind la zilele noastre, aproape jumătate dintre cei care au răspuns anchetei (48%) consideră că „imigraţia este un proiect politic de înlocuire a unei civilizaţii cu o alta, organizat de o manieră deliberată de elitele politice, intelectuale şi mediatice”.

Sănătatea este şi ea un teren propice dezvoltării tezelor conspiraţioniste. Mai bine de jumătate dintre francezi (55%) cred că „ministerul sănătăţii e mână în mână cu industria farmaceutică pentru a ascunde marelui public nocivitatea vaccinurilor”. La fel, o treime dintre francezi (32%) sunt de acord cu fraza care spune: „virusul SIDA a fost creat în laborator şi testat pe populaţia africană înante de a se răspândi în toată lumea”.
De notat în încheiere că tezele complotiste merg în paralel cu o puternică neîncredere în mass-media şi în structurile democratice” se mai afirmă în material.

Așa cum punctam mai sus, dacă în cea mai cultivată țară europeană e posibil un asemenea fenomen, ne referim în special la amploare, cum stă România la acest capitol?
Contactat de Inpolitics, sociologul Vasile Dîncu spune că nu a testat niciodată problematica, dar că i se pare interesantă și promite să o abordeze în viitorul apropiat.

Sigur este, chiar și pînă vom afla rezultatele unui studiu similar autohton, că tezele conspiraționiste fac ravagii la noi în ultimii ani, mai ales după dezvoltarea rețelelor virtuale.
Avem lupta contra vaccinurilor și arhanghelii ei, precum Olivia Steer, avem teoria Regelui Mihai mort încă de acum vreo doi ani, avem limba dacilor la originea tuturor limbilor europene, avem furtuni livrate artificial de ruși, avem tunele pe sub Bucegi, avem planul desfacerii României pe bucăți și alipirea la alte state vecine, avem politicieni atacați energetic în timpul confruntărilor elecrtorale, avem enclavizarea Olteniei ori Dobrogei, avem masonii la butoane, avem flăcări violet, avem aducerea lui Charles pe tronul Transilvaniei, iar lista poate continua mult și bine.

Și mai avem, din păcate, un număr în creștere de parapsihologi, numerologi, prezicători, de siteuri și organe de presă – unele cîndva serioase – care se predau sistematic respectivelor teorii.
Nici nu e de mirare că am aflat, recent, despre numirea în guvern, la SGR, a unui secretar de stat adept al tezei că Pămîntul e plat.

Dacă e să dăm crezare studiului francezilor, marii beneficiari electorali ai fenomenului sunt PSD și PRM, dar, cum ultimul a sucombat, au rămas Dragnea și ai lui unicii băftoși.
Dacă e adevărat, atunci social-democrații pot sta liniștiți: segmentul lor de alegători crește, ”natural”, văzînd cu ochii. (Bogdan Tiberiu Iacob)

foto: caplimpede.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Nu e niciun mister sociologic!In Franta traiesc peste 6 milioane de musulmani , arabi sau din alte tari foste colonii franceze.Cei 6 milioane reprezinta aproape 10% din populatie, iar procentul in randul populatiei tinere este ,probabil, si mai mare!Asa ca, nu e vorba de o teorie „conspirationista”, ci de una jihadista de-a dreptul, numai ca francezii sunt prea ipocriti sa recunoasca!

  2. Daca Dancu e „referentul de specialitate” al ziarului, eu cred ca nu exista teorii ale conspiratiei, neincrederea populatiei de pretutindeni e legitima, atunci cand informatiile aduse in spatiul public sunt incomplete si justificarile irelevante…Oricum plecati de la premiza falsa ca tot ce nu e recunoscut oficial, e teorie conspirationista, asa ca, ramane cum am stabilit: e de ajuns sa-l vezi pe Dancu in dreapta, ca sa te ascunzi in stanga…
    P.S. Macar aia cu industria farmaceutica e reala, intrebati un medic francez, de origine franceza si catolic, ca sa nu fie dubii!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998