CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Soc: Ministrul Burduja cere 7 ani de inchisoare pentru autorii de graffiti

3 comentarii / 3426 vizualizări / 24 mai 2022

Deputatul PNL Sebastian Burduja, ministru al Digitalizării a elaborat o propunere legislativă prin care autorii desenelor de tip graffiti ar urma să facă pînă la șapte ani de închisoare. Legea a fost respinsă zilele trecute de Senat, iar în cursul zilei de ieri a fost trimisă la Camera Deputaților. Fără a contesta efectele negative, cel mai adesea, ale artei stradale practicate de tineri teribiliști, ni se pare mult exagerată ideea trimiterii lor în pușcărie alături de tîlhari, violatori, ucigași și alți de autori de fapte sancționabile cu pînă la 7 ani.

Burduja propune prin lege modificarea art.253 din Codul penal, care prevede închisoare pînă la 5 ani pentru ”Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun aparţinând altuia ori împiedicarea luării măsurilor de conservare sau de salvare a unui astfel de bun, precum şi înlăturarea măsurilor luate”.
Conform deputatului PNL, pedeapsa ar trebui să ajungă la 7 ani de închisoare, dacă bunurile afectate aparțin patrimoniului cultural.

Trebuie spus că în Codul penal nu se vorbește de desene tip graffiti, ideea de distrugere vizînd, în mod cert, acțiuni mult mai ample decît mîzgălirea pereților, altfel, în interpretarea lui Burduja, 7 ani de închisoare ar merita și un bețiv care urinează pe gardul unei clădiri. Pentru graffiti, există legea 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice, care prevede că desenele pe garduri și clădiri constituie contravenție și se sancționează cu amendă.

În expunerea de motive a propunerii sale legislative, însă, Burduja vorbește în clar despre graffiti și nevoia sancționării drastice a celor care le fac pe diverse clădiri. Un exemplu de asemenea graffiti care a produs supărarea deputatului liberal e oferit chiar de el, mai precis pictarea pereților casei memoriale Ionel Brătianu din București.

Interesant de remarcat, în treacăt, graffiti-urile au fost, în ultimii ani, o formă de luptă a mișcărilor tefeliste împotriva PSD ori de promovare a unor figuri precum Dacian Cioloș ori Laura Kovesi, chipul acestora fiind aplicat cu ajutorul unor șabloane pe nenumărate clădiri din București.

Acum 5 ani, la Cluj Napoca a fost produs un graffiti celebru pe Monumentul Crucea de pe Cetăţuie, autorii pictînd chipurile lui Liviu Dragnea, Adrian Năstase, Victor Ponta ori Ion Iliescu în spatele gratiilor.

După intervenția poliției, la Cluj s-a lansat o mare petiție on-line prin care se cerea iertarea făptașilor.
Autorii petiţiei clamau că „opera” pictată pe Monumentul Crucea de pe Cetăţuie să fie păstrată şi salvată ţinând cont de faptul că „actualele proteste anticorupţie, mişcări majore ale societăţii româneşti ale ultimelor decenii, şi-au găsit o manifestare extraordinară în spaţiul public, a cărei distrugere este iminentă”.

Lupta deputatului PNL cu graffiti-urile nu s-a declanșat în vremea cînd ținta unora dintre desene era ”ciuma roșie”, ci abia după vandalizarea, în decembrie anul trecut, a casei liberalului Ionel Brătianu.

Deocamdată, pe lîngă votul negativ din Senat, legea lui Burduja a primit aviz negativ și de la Consiliul Economic și Social, care a apreciat că pedeapsa e disproporționată în raport cu natura faptei și introduce o diferențiere între public și privat. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. […] Fără a contesta efectele negative, cel mai adesea, ale artei stradale practicate de tineri teribiliști, ni se pare mult exagerată ideea trimiterii lor în pușcărie alături de tîlhari, violatori, ucigași și alți de autori de fapte sancționabile cu pînă la 7 ani, scire jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob pe inpolitics.ro. […]

  2. Usor, usor se duce glantzul democratic al nepoteilor lui Stalin…Nu-i frumos (clar!) sa grafitizezi niste ziduri, dar sa arunci cu pungi de cacat in fortele de ordine si sa atarni de gatul copiilor cu care vii la proteste, anuntat violente, lozinci cu ¨_uie uateva!¨ o fi o.k?! Sau, faptul ca manifestarile asazis liberale si liberexprimatoaare sunt, deja, stabilite in codul penal ar trebui sa ne linisteasca pe noi, cei pentru care s-a ¨inventat¨ legea?!

  3. Burduja nu e ținut la curent de celelalte departamente ale Securității.

    Mâzgălelile astea sunt opera Securității. Inclusiv mesajele legate de Basarabia, scrijelite pe Transalpina și pe fața nevăzută a Lunii.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998