CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Soc: reformistii blocheaza revenirea lui Basescu in PDL

0 comentarii / 1995 vizualizări / 28 februarie 2011

Traian Băsescu nu va mai putea reveni vreodată în PDL după terminarea mandatului la Cotroceni, în cazul în care modificările la statut propuse de Monica Macovei și Cristian Preda vor fi adoptate. Motivul? Actualul președinte încalcă flagrant cel puțin trei prevederi diferite ale noului statut.

Comisia de modificare a statutului PDL a luat în dezbatere, ieri, și a aprobat cîteva modificări importante, propuse de tandemul Macovei-Preda, publicate azi pe blogul fostului ministru al Justiției. Aspectul cel mai spectaculos este, fără îndoială, faptul că noul statut, de-a dreptul spartan, după severitatea unor prevederi, îi barează revenirea în partid însuși fostului lider, ceea ce ridică serioase semne de întrebare: au conștientizat autorii propunerii acest ”efect colateral” sau nu? Și dacă da, care să fie motivul ”execuției” lui Băsescu?

Dar, să prezentăm informațiile concrete: potrivit noilor modificări, înscrierea în PDL va fi condiționată drastic, candidatul la statutul de membru fiind obligat să îndeplinească toate condițiile de mai jos:

a) are varsta de cel putin 18 ani;
b) recunoaste si respecta Statutul, Programul si toate celelalte documente sau regulamente ale partidului (existent; modificat);
c) este apreciat si cunoscut ca un cetatean onest si competent, cu o buna reputatie, inregistrarea sa ca membru nefiind de natura sa dauneze activitatii sau imaginii partidului (existent);
d) nu este trimis in judecată in Romania sau in orice alta tara democratică pentru fapte savarsite cu intentie;
e) nu a fost condamnat pentru infractiuni savarsite cu intentie in Romania sau in orice alta tara democratica;
f) nu a fost angajat al Securitatii sau colaborator al acesteia;
g) nu promoveaza si nu a promovat idei sau actiuni de rasism, xenofobie, antisemitism si intoleranta;
h) nu ii este interzisa, prin hotarare judecatoreasca definitiva, exercitarea drepturilor politice sau cetatenesti;

După cum se poate observa, prima condiție pe care Băsescu nu o poate depăși este punctul d), legat de trimiterea în judecată. Înaintea alegerilor din 2004, el a fost trimis în judecată în procesul Flota, acțiune blocată ulterior de o interpretare abuzivă a lui Daniel Morar. Mai exact, dosarul Flota, deși complet, a fost retrimis de instanță Parchetului pentru că nu apărea și semnătura șefului PNA de atunci, Ioan Amarie, ceea ce era o simplă chestiune birocratică, fără legătură cu conținutul dosarului (detalii aici). În loc să refacă documentul însoțitor al trimiterii dosarului în instanță, noul șef Morar a refăcut întreg dosarul, constatînd, ca prin minune, că nu a existat niciun prejudiciu. Statutul de șef al lui Morar i-a dat un respiro de ani buni lui Băsescu, dar, e de la sine înțeles că decizia lui Morar va fi infirmată după schimbarea de regim, în 2014 sau mai devreme, iar dosarul va reveni în instanță, așa cum e firesc.

A doua condiție pe care o încalcă Băsescu este cea de la punctul f), privind necolaborarea cu Securitatea, pentru că noul statut nu face referiri distincte la vina de a fi făcut poliție politică. Or, se știe deja, chiar dacă Băsescu nu are verdict că ar fi făcut poliție politică, el a fost, totuși, colaborator al Securității, avînd dosarul personal nr. 3990/1972. A fost racolat de Direcția a IV-a a Securității în 1972, pe vremea cînd era student la Institutul de Marină, iar numele lui se regăsește în Registrul Jurnal pentru rețea informativă al U.M. 02150 Mangalia, care cuprindea toți colaboratorii Securității de la Institutul de Marină.

În fine, a treia condiție care îl barează pe președinte este cea de la punctul g), care interzice promovarea de idei rasiste, xenofobe etc. Or, actualul președinte are deja o sancțiune legală din partea Consiliului Național Anti Discriminare – el pierzînd și procesul în justiție prin care a contestat decizia – din cauza celebrului scandal ”țiganca împuțită”. La mustață, Băsescu a scăpat de altă sancțiune similară, cînd a denigrat minoritatea armeană.

Concluzia e clară ca lumina zilei: fie aceste modificări propuse de tandemul Macovei-Preda vor fi eliminate la congres, fie Traian Băsescu își ia adio oficial, peste cîteva săptămîni, de la partidul pe care l-a condus cîndva. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998