CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9702 RON DOWN | 1 USD = 4.5369 RON DOWN | 1 GBP = 5.7250 RON DOWN

Soc: Tara cu doi presedinti judecati pentru crime impotriva umanitatii?

3 comentarii / 7122 vizualizări / 21 octombrie 2015

România se află periculos de aproape de o situație catastrofală în planul imaginii, nemaiîntîlnită de la legendarul proces de la Nurnberg: singura țară europeană cu doi foști președinți judecați pentru crime împotriva umanității.

Parchetul ICCJ a anunţat azi începerea urmăririi penale în dosarul Mineriadei din iunie 1990, pe numele unor persoane, pentru infracţiunii contra umanităţii, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane şi rănirea altor trei. Fostul preşedinte Ion Iliescu a ajuns, azi dimineaţă, la Parchetul instanţei supreme, unde a fost citat să dea declaraţii în dosarul mineriadei, care a fost redeschis în luna martie, urmat la scurt timp de Virgil Măgureanu.

Potrivit informațiilor care se vehiculează în media, numărul celor care urmează să fie anchetați e destul de ridicat, incluzînd membri ai guvernului Petre Roman, din acea perioadă, pe fostul sindicalist Miron Cozma șamd.

Există și un amănunt fierbinte, care ar putea explica brusca reactivare a procurorilor în dosarul Mineriadei din 1990, după un sfert de secol de lîncezeală: Traian Băsescu.

Încă de acum cinci ani, ”luceafărul huilei” declara, pentru Inpolitics, că Traian Băsescu a fost implicat pînă peste cap în mai multe mineriade, începînd cu cea din 1990.

“Basescu mi-a dat trenuri si m-a pus sa semnez pentru ele” spunea Miron Cozma, la acea vreme.

“Ceea ce a facut Traian Basescu la televizor (referire la un interviu dat cu cîteva zile înainte la B1TV n.n.), anume ca a dat vina numai pe Ion Iliescu pentru mineriade, este o mare ipocrizie. Vedem cum hotul striga hotii de foarte mult timp si vedem la televizor aceiasi oameni de 20 de ani incoace. In ceea ce priveste sangele si mortii Revolutiei, Ion Iliescu este, intr-adevar unul dintre marii vinovati. Acest aspect este indiscutabil. Dar, cand vine vorba despre mineriade, lucrurile se complica. Desigur, culpa este si a lui Ion Iliescu. Dar, ca om care stie foarte bine ce s-a intamplat la mineriade, va spun ceva ce este suta la suta adevarat: Traian Basescu a fost implicat in toate mineriadele, in ’90, ’91 si ‘99”, avertiza Luceafarul huilei.
Miron Cozma adauga ca, in acest sens, exista o proba indubitabila in dosarul mineriadei din septembrie, 1991. “Atat procuratura cat si politia stiu despre implicarea lui Traian Basescu. Sa va dau un exemplu punctual. In septembrie ’91, in gara din Timisoara, intr-un birou in care se afla politie si mai multi oameni, am purtat o lunga discutie cu Basescu la telefon si, cand mi-a spus ca pot lua garnituri de tren pentru a ma indrepta spre Bucuresti, m-a pus sa semnez in registrul Regionalei de Cai Ferate Timisoara. Erau politisti de fata cand am purtat convorbirea. Acest episod reprezinta o proba la dosarul mineriadei din septembrie ’91. Basescu mi-a spus, senin, sa fac plata pentru garniturile de tren cedate, garinituri care urmau sa transporte ortacii spre Bucuresti. Am semnat si in registru. Cum poate spune Traian Basescu ca nu poarta nicio responsabilitate pentru mineriade?”, se intreba Miron Cozma.

În iunie 1990, trebuie spus că Traian Băsescu era subsecretar de stat în ministerul Transporturilor și îl avea în subordine pe Gheorghe Dobre, cel care l-a demis, în acele zile, pe inginerul Mănuţiu, de la Regionala CFR Craiova, pentru că a încercat sa oprească garniturile de tren pline cu mineri în marşul forţat către capitală. În 2005, Băsescu l-a numit ministru al Transporturilor pe pedistul Gheorghe Dobre, pentru a acoperi, s-a spus la vremea respectivă, orice urmă legată de mineriada din 13-15 iunie 1990.

Așadar, ancheta nu are cum să-l ocolească în perioada următoare pe Traian Băsescu, acesta fiind, poate, și principalul motiv al redeschiderii dosarului. Dacă Ion Iliescu e în cădere liberă, pînă și camarazii pesediști disociindu-se de el, Traian Băsescu e în plină ascensiune și dă frisoare tot mai multor grei ai momentului, din politică și din structurile de forță.

Pentru că agățarea sa în dosare mai mici nu a mers prea bine, se trece la acuzațiile grele: crime împotriva umanității, imprescriptibile.

Cum va ajuta asta la imaginea României în lume, rămîne de văzut. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Americanii nu-l vor sacrifica pe Traian Basescu.

    • ba da. saddam stie mai bine

  2. Draga Constantin, sa-ti spun ceva interesant: sotia mea vrboise saptamana trecuta cu sotia unui mahar mare care se intalnise la o petrecere privata cu ambasadorul unei tari europene. Care ambasador i-a spus pe sleau: siniliul se intoarce la trei coceni, pentru ca asa au decis fratii nostri mai mari de peste ocean. La vremea respectiva ma gandeam ca sunt doar abureli dar in clipa asta ma intreb si eu ca omul… Misto democratia asta planetara. Atat de predictibila…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998