CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9677 RON DOWN | 1 USD = 4.6059 RON DOWN | 1 GBP = 5.7949 RON DOWN

Sociolog de top despre culisele alegerilor: ”Sistemul e nervos, simte că pierde controlul”

12 comentarii / 3724 vizualizări / 26 august 2020

Sociologul și analistul Mirel Palada decriptează una dintre ciudățeniile alegerilor locale care bat la ușă, aruncarea în luptă a unor candidați complet anonimi cu misiuni mai degrabă de tip kamikaze, pentru afectarea altor candidaturi, decît pentru cîștigarea scrutinului pentru ei înșiși. La loc de cinste, alegerile din București.

”Vă povesteam ieri de invazia de candidați de anul ăsta. N-am mai fost demult așa ceva. Puzderie” scrie Palada pe Facebook.

”În București, de exemplu, sînt doar 18 înscriși. Doar decît 18. Imens.
Vreo opt – nouă de care am auzit cît de cît, sau care sînt de la partide cît de cît vizibile. Și încă vreo zece care sînt din categoria “fiii ploii”. Mă rog, și “fiicele ploii”.
De ce? Să vă explic. E simplu. E la mintea sergentului major responsabil cu actele de diversiune.
Sistemul e nervos. Sistemul simte că pierde controlul.
Sînt orașe, precum Bucureștiul, unde candidații mai civili rezistă asediului canonadei Sistemice.
Și atunci, pentru a rezolva această problemă operațională, băieții inventează cu pricepere operativă alți băieți – și alte fete.
Unii mulți și mici, ca niște bacterii candidofage, care să ciupească mic mic mic, fiecare cîte o fărîmiță mică de la candidatul civil, să-i mai erodeze baza de vot. N-a auzit nici naiba de ei. O să ia fiecare un fleac rezidual. Dar per ansamblu va conta.
Fiecare ciupeală în sine nu se simte. Dar cînd pui zece peștișori să ciugulească fiecare cîte o bucățică de piele de Firea, parcă începe să îi jupoaie un petec mai zdravăn de voturi.
Este că avem alegeri interesante? Este că băieții sînt disperați?
Este că Nicușor e fix ca în nuvela lui Caragiale?
Un pămpălău irecuperabil pe care Mam’ Mare, Mamița și Tanti Mița cu stele trebuie musai să ajute băiatu’ să nu mai rămîie repetent și anul ăsta?
I-au pus și costum de marinel.
I-au pus și pălărie de paie, pe a cărei pamblică scrie fromos: Le Formidabile.
I-au înfipt în pamblică și un buletin de vot, gata ștampilat.
Și i-au mai inventat pe deasupra, ca să fie siguri, și zece muțunache care să muște mic-mic-mic, dar totuși semnificativ per ansamblu, din trupul electoral al madamei Firea.
Ce naiba, superiorii au asigurat toate condițiile ca domnu’ Goe Nicușor să ajungă măcar anul ăsta și el bărbat. Să fumeze și el pe coridor cu oamenii mari. Să decidă în sfîrșit și el soarta țării.
Parcă îi aud cum îl îndeamnă, disperați de cît de pămpălău poate să rămîie săracu’ Nicușor, oricîte eforturi fac ei: Fii bărbată, Dănuț! Hai, că poți! Hai, că te ajutăm!
Cum ar zice mam’mare, pupîndu-și duios tontul sistemic pe frunte: “E lucru mare, cît e de deștept…”” conchide sociologul. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

12 Comentarii

 1. @ S-a mai căcat și Palada un „articol”, ?

  • Scrie des și se cacă zilnic pe Securitate.

 2. Eu cred ca Mirel a ramas fara parai. Eu cred ca i-a sutit portofelul lui Gotiu la clinciul ala din studioul de la B1. Acuma o pupa in tulumba pe tanti Firea cu riscul sa se-untepe-n sarma , doar doar o mai pica ceva pe ultima suta. A dk coincidenta cu „sarma”, doamna vine di la Bacau.

  Pana sa dea securistii vreun ordin vad ca pesedistii au inceput deja sa-i cante prohodul Voluntarei

  • Jale mare la SRI. Pandele e în cofă, prin de toate toartele. Găbița e mai naivă, a crezut că participă la o competiție electorală. :)))))))))
   Cu Plicușor Muculeț? Cu Bețivan Petrov? :)))))))))))))))

 3. Trebuie sa fii cam nesimtit sa sustii sus si tare ca 10 candidati s-au inscris la ordin, avand misiunea sa ia voturi de la Firea. Ia uite-o maistre si pe asta: ce-ai zice ca s-ar putea ca Firea sa se fi inscris la ordin. E, ce zici de asta?

  • Este evident până și pentru ultimul prost ca tine că securiștii s-au înscris la ordin.

 4. Subscriu, celor afirmate de dl. Palada!
  Inspaimantator este ca constat(este bine in acest contest) ca este(si aici este bine) foarte multi spalati pe creierase care vor merge la vot si in idiotenia lor nu vad adevarata fata a lucrurilor, semnalata de dl. Palada.

 5. singura solutie: anularea votului.

  • Ar mai fi solutia folosirii creierului. Un candidat tot va castiga alegerile, important e sa nu fie un mucea cretin, incapabil sa se gospodareasca pe sine. Plicusor Muculet nu e bun de primar. Murdareste documentatia.

   • :))))))))
    Bah ce gluma buna, ce m-am mai ras. Tine-o tot asa de inteligent si ne vedem cu USR castigator (si) la locale

    • Te referi la faptul că Plicușor Muculeț se scobește în nas și bagă-n gură? În public?
     Ce să țin eu? El își ține biluțele de la nas la gură. E chiar atât de simplu. Ție ți-au dat niște bășini să le împrăștii pe net.

 6. O grupare neosecurista deja a aparut, desi unii lideri se jura ca habar nu au de jocuri de culise. Aceasta grupare se numeste PACT.Nici cu Demos-ul nu imi este rusine….Deci la vremuri noi tot ”noi”.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998