CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Solutia de criza: salariatii TVR cer readucerea fostului manager Valentin Nicolau

0 comentarii / 1677 vizualizări / 17 iunie 2012

În Televiziunea Română au început să apară mişcări pro-Valentin Nicolau din partea angajaţilor, în condițiile în care în instituție urmează să aibă loc alegeri pentru desemnarea reprezentanților în noul CA. La finele săptămînii, bunăoară, realizatorul tv Răzvan Butaru îşi îndeamnă colegii, prin intermediul unei scrisori deschise, să susţină candidatura dramaturgului Valentin Nicolau, din partea salariaţilor TVR.

„De la bun început vreau să vă aduceți bine aminte de un nume:
Valentin Nicolau. Să vă aduceți aminte ce și cum era TVR-ul la momentul debarcării, în 2005, a lui Valentin Nicolau. Apoi întorceți-vă brusc în prezent. Ați venit la serviciu, în Dorobanți nr. 191. Care este realitatea, astăzi, în 2012? Astăzi Televiziunea Română, că vrem noi să recunoaștem sau nu, se află la un capăt de drum (…) Poate că ar trebui să ne gândim bine și să plantăm o speranță în viitorul Consiliu de Administrație al TVR. Poate fi Valentin Nicolau o speranță? Păi, dacă dăm la o parte orice altfel de considerente și ajungem la concluzia că TVR are urgentă nevoie de un manager adevărat, atunci răspunsul la întrebarea de mai sus este unul singur. Vă mai faceți iluzii în desemnarea diferiților candidați venind de pe la preșidenția României, sau de aiurea? (…) Mai bine încercăm să o luăm de la capăt cu un om care a dovedit că-i pasă de această instituție. Aduceți-vă aminte. Dați timpul mai înapoi și aduceți-vă aminte cum era înzestrată televiziunea română înainte de Valentin Nicolau! Cu ce mașini plecam la filmare înainte de Nicolau, cu ce cameră de filmare plecam înainte de Nicolau, cu ce salarii în buzunare plecam înainte de Valentin Nicolau? (…) Adevărul este că nu mai avem timp. Eu vă propun să determinăm și să susținem candidatura lui Valentin Nicolau din partea salariaților TVR. Pentru acest lucru este nevoie de semnătura voastră, alături de a mea pe această scrisoare deschisă”, se arată în scrisoarea deschisă adresată salariaţilor SRTV de către realizatorul Răzvan Butaru.

În replică, dramaturgul afirmă, tot într-o scrisoare deschisă:
”Înţelegem, oare, exact care ar fi misiunea mea în cazul ipotetic că aş reveni în TVR? Sigur nu m-aş întoarce ca un magician care să facă minuni salvând peste noapte televiziunea de la dezastrul în care se află. Dacă acum zece ani veneam pe un fond de normalitate, astăzi stuaţia este tragică la modul general, iar în particular, mie încă nu-mi vine să cred că a fost posibil un asemenea jaf în TVR. De aceea, ipotetic vorbind, aş veni ca un manager obligat să ia măsuri aspre într-o situaţie critică, disperată. TVR este ca un pacient adus la urgenţă, după ce a fost jefuit cu violenţă, aproape în comă şi care are nevoie urgent de operaţii. Îţi spun doar câteva măsuri care ar trebui luate fără ezitare şi apoi să meditaţi dacă unul ca mine mai este cu adevărat dorit:
– schimbarea acelora din conducere care au contribuit activ sau tacit la dezastrul actual;
– verificarea condiţiilor suspecte care au dus la pierderi financiare;
– concedierea surplusului de angajaţi care nu fac nimic, în afară de a încasa pe card leafa lunară;
– eliminarea agenţilor politici sub acoperire de „jurnalişti”;
– restabilirea criteriilor de salarizare, pe baza unor nivele obiective şi transparente de competenţă şi de management;
– repoziţionarea salariilor la nivele realiste, corelate cu mediul economic afectat de criză, având în vedere că unii angajaţi beneficiază de salarii nemeritat de mari în raport cu colegii lor;
– stoparea cheltuielilor aducătoare de comisioane pentru „elita” şmecherilor din TVR;
– reinstaurarea procedurilor de lucru, a ordinii şi a disciplinei de producţie;
Şi încă multe altele care nu vor fi deloc pe placul multor angajaţi din TVR, obişnuiţi să ducă o viaţă dulce, nefăcând mai nimic şi asta pe bani mulţi.
Nu ştiu dacă, după ce v-am spus toate astea, vă mai păstraţi opţiunea pentru soluţia Nicolau.
Important e că iniţiativa ta şi reacţia colegilor excede într-un fel persoana mea şi este semnul că în TVR se trezesc conştiinţe, că vreţi să încercaţi, fie chiar şi în al doisprezecelea ceas, să vă asumaţi destinul şi să nu mai trimiteţi în CA indivizi care ulterior să-şi reprezinte doar interesele personale şi care, după ce au dovedit câteva mandate la rând că au fost complici la dezastru, să vrea să vă păcălească încă o dată şi încă o dată…”. (R.Gheorghe)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998