CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Solutia politica perfecta: Garcea for president

0 comentarii / 3281 vizualizări / 28 februarie 2011

Vedeta grupului de umor ”Vacanța mare” a intrat în politică și a devenit, din acest week-end, președinte de partid ecologist. Într-o țară absurdă și comică precum România, un președinte ca Mugur Mihăescu, alias Garcea, pare soluția perfectă. La urma-urmei, dacă un clovn a ajuns deputat în Brazilia, de ce nu ar ajunge și la noi un comediant președinte, mai ales că politica de bășcălie a ajuns să facă legea de mulți ani încoace, iar cel mai coerent discurs prezidențial continuă să rămînă ”Hă-hă-hă”?

Partidul Verde, singurul partid din România membru al Verzilor Europeni, anunţă alegerea cu unanimitate de voturi, în cadrul Consiliului Naţional de duminică, a lui Mugur Mihăescu în funcţia de Preşedinte executiv. ”Pentru Mugur Mihăescu verdele înseamnă nu doar ecologie ci însăşi refacerea societăţii româneşti în ansamblul ei: mijloacele concrete şi setul de soluţii propuse vor fi prezentate presei în Manifestului Partidului Verde, intitulat sugestiv „Ajunge! Se poate altfel!””, se arată într-un comunicat remis azi presei.

Informația pare să se înscrie la categoria anecdotica știrilor. Culmea ironiei, însă, e că Mihăescu a fost, de-a lungul întregii cariere post-decembriste, profund implicat în politică prin înseși spectacolele ”Vacanței mari”, în care politicienii au fost terfeliți nemilos și loviți în punctele cele mai dureroase. Probabil aici trebuie căutată și explicația uriașului succes de public. Teme precum filocomunismul lui Ion ”Nelu kaghebelu’” Iliescu, gerontocrația PNȚCD, lipsa de bărbăție a lui Emil “Țapu’” Constantinescu, fruntea lui Ciorbea, gîtul lui Roman, homosexualitatea lui Năstase, țicneala lui Vadim Tudor ori Gheorghe Funar, găunoșenia lui Păunescu, lupta pentru Ungaria mare a UDMR ori flota spoliată de Băsescu au fost tot atîtea teme predilecte ale personajelor jucate de Mihăescu.

Nici clasa politică nu a stat cu mîinile în sîn: în mandatul CDR, țărăniștii au cerut sancționarea dură a Pro TV doar pentru că difuzase un spectacol în care Mihăescu & comp. spuneau, textual, ”Fuck you, PNȚCD”. Mai apoi, în mandatul PSD s-a vehiculat că ministrul de Interne, Ioan Rus, intervenise personal pe lîngă bunul său prieten Ion Țiriac, pe atunci acționar al Pro TV, pentru a-l elimina pe incomodul personaj Garcea, care afecta, chipurile, imaginea polițistului. Urmarea a fost că Mihăescu a fost nevoit să schimbe meseria personajului în cea de agent secret, ceea ce a dus la o scădere masivă a interesului publicului. Grupului de umor i s-ar fi interzis, de asemenea, să mai facă bășcălie de premierul Adrian Năstase, primind în schimb mîna liberă deplin în ce îl privește pe Băsescu, pe atunci primar general. Presiunile politice, din ce în ce mai puternice de-a lungul anilor, au făcut ca grupul de umor să renunțe sistematic la temele politice care le aduseseră gloria, reorientîndu-se spre subiecte cuminți, moartea ratingului. Finalmente, grupul s-a destrămat, iar membrii săi își caută noi drumuri în viață.

Pentru Mugur Mihăiescu, noua postură îi poate oferi șansa revanșei față de cei care i-au sugrumat, în bună măsură, cariera. E greu de crezut că va reuși, pînă la alegeri, să convingă românii că poate salva țara din criză; ar putea, în schimb, să scoată mult mai clar în evidență cel mai dureros adevăr al ultimilor 20 de ani, anume că România e țara în care diferența dintre politica declarat serioasă și bășcălia ieftină e insesizabilă.
Mesajul politic cu tentă satirică, am scris-o și cu alt prilej, este ceva ce lipsește în acest moment, în care pe scena politică domină încrîncenarea și pumnii strînși cu ură, dar dacă privești lucrurile dintr-o postură neutră e greu să nu te bufnească rîsul. Mihăiescu poate juca, dacă vreți, partitura lui Robin Williams în filmul ”Man of the year”, a comediantului care ajunge președintele SUA miștocărindu-și adversarii în campanie și făcînd adversarii să rîdă. Că doar și strămoșii noștri latini spunea, nu fără tîlc, ”rîzînd îndrepți moravurile”.
Și la ce moravuri sunt în politica autohtonă, e nevoie, slavă Domnului, de tone întregi de rîs.

Mihăescu: ”Vreau să fiu un om normal într-o politică de anormali”
Contactat de Inpolitics, Mihăescu-Garcea spune că nu e interesat și nu va candida, în mod categoric, la alegerile de anul viitor: ”Nu mă interesează funcții de senator ori deputat, și nu voi candida, am intrat în politică pentru că am, însă, ceva de spus, și pentru că vreau să o spun altfel decît politicienii actuali. Poate că lumea va primi cu zîmbete anunțul implicării mele în politică, dar asta nu mă deranjează, chiar e bine. Sunt pregătit să fac față unor tone de miștouri care, probabil, se vor lansa pe seama mea. Vreau să fiu un om normal, dacă mă înțelegeți, un om normal într-o politică de anormali și vreau să spun niște lucruri care au rămas de prea mult timp nespuse. Pentru că eu, la ”Vacanța mare”, am făcut, cred, în douăzeci de ani mai multă politică decît mulți dintre liderii actuali și am vorbit cînd alții nu aveau curajul să vorbească, așa că nu mi-e teamă și sunt pregătit să vorbesc din nou”. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998