CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Somerii de la SRI și un discurs de Giga al lui Hellvig

8 comentarii / 6459 vizualizări / 24 martie 2021

Directorul SRI, Eduard Hellvig, poate fi numit pe drept cuvînt un Gîgă din Pădurea Băneasa, dacă analizăm ultimul său anunț sforăitor făcut zilele trecute: la 31 de ani de la revoluție, SRI a decis să-i învețe pe studenții Academiei de Informații cît de rea a fost Securitatea comunistă. Dincolo de ridicolul absolut al situației, vorbele mai-marelui SRI trădează spaima de șomajul în care pandemia a băgat serviciul, ca și necesitatea de a lustrui nițel cu limba noua administrație sorosisto-democrată de la Washington. Totul încheiat cu agramata formulă ”Patria a priori”, ridiculizată deja de specialiști ca fiind inexistentă în vreo limbă pămîneană.

Ce aflăm de la directorul SRI, într-un discurs rostit zilele trecute, cu ocazia lansării cursului „Democraţie şi totalitarism”:

”După mai bine de 30 de ani în care practicile nefaste de dinainte de ’89 au fost înlocuite pe deplin de principiile şi valorile democratice care ne guvernează astăzi întreaga activitate, SRI a ajuns o instituție matură și pe deplin reformată. Lansăm astăzi la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” un curs despre totalitarism şi democraţie pentru că noile generaţii de ofiţeri trebuie să înveţe despre ce a făcut rău fosta Securitate şi despre cum ne putem apăra democraţia(…)Cursul pe care îl lansăm astăzi este un demers de tipul „Aşa nu!”, asumat de Academie ca expresie a delimitării clare faţă de tenebrele trecutului Securităţii şi parte dintr-un modul mai amplu despre etica în profesia de ofiţer de informaţii”.

Ați reținut bine, dragi cititori: SRI a avut nevoie de 31 de ani ca să decidă instruirea viitorilor ofițeri despre faptele nefaste ale fostei Securități. Un curs care ar fi trebuit să fie coloana vertebrală a formării noilor agenți, după revoluție, e băgat abia în anul de grație 2021. De ce a procedat astfel SRI nu e greu de înțeles: ar fi însemnat ca respectivul curs să fie susținut de-a lungul anilor exact de foștii securiști regrupați după 1990 în SRI, plus că s-ar fi supărat rău Guru Iulian Vlad; asta nu înseamnă că ridicolul e mai redus în prezent.

Dincolo de asta, discursul lui Hellvig are tușe sorosiste clare, odată ce punctează:

”Putem progresa doar prin democrație și prin modelele societăţilor deschise(s.n.) –capabile să susțină instituții puternice”.

Societatea deschisă, se știe, e piatra filosofală de temelie a lui George Soros, preluată de la Karl Popper, iar Eduard Hellvig îmbrățișează conceptul cu amîndouă mîinile.

Ca să fie clar înțeles, Hellvig mai spune:

”Lumea întreagă – şi nu doar Europa sau România – se află într-un punct de turnură. Viziunile anti-globaliste(s.n.), extremismul, divizarea politică şi competiţia economică slăbesc instituţiile şi alianţele”.

Interesant: cine nu are viziuni globaliste, deci, se califică pentru Hellvig drept dușman al societății, la fel cum contestatarii măsurilor din pandemie sunt teroriști în ochii premierului Florin Cîțu. Cît despre înfierarea competiției economice, comentariile sunt de prisos.

Una peste alta, ieșirea la rampă, hodoronc-tronc, a directorului SRI, pare a devoala spaima de șomaj la vreme de pandemie.
Desigur, atît timp cît există afaceri de făcut, presă de controlat și politicieni de șantajat, e greu de spus că sereiștii șomează; instituțional vorbind, însă, ar putea apărea probleme.
Pentru că pandemia a lichidat cu desăvîrșire fenomenul care justifica existența SRI: amenințarea teroristă. Întreg mapamondul observă tot mai des o bizarerie: de cînd cu virusul, nu mai există atentate teroriste.
Ori, dacă situația se prelungește, SRI se cheamă că va avea dificultăți în a-și mai justifica banii.
Așa că Vasile Roaită-Hellvig a ieșit să tragă sirena de alarmă, definind noile pericole:

”Evoluţii recente precum erodarea normelor internaţionale care au asigurat stabilitatea post-Război Rece, criza sanitară, perspectivele economice îngrijorătoare, fragilizarea încrederii în relaţiile dintre guvernanţi şi guvernaţi sau apariţia unor tehnologii disruptive pun la încercare chiar şi democraţiile cu tradiţie”.

Și ca să se asigure că noii ofițeri ai serviciului vor fi perfect pregătiți pentru noile provocări, SRI a decis, cum spuneam, să introducă după trei decenii cursuri despre relele fostei Securități. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

8 Comentarii

 1. Vechea Securitate a fatat un IDIOT congenital… Pentru ca s-a cuplat cu Soros…

 2. „noile generaţii de ofiţeri trebuie să înveţe despre ce a făcut rău fosta Securitate”

  Dacă ar învăța cu adevărat noile generații de ciobani proști, Hellvig ar fi trebuit să se refere la ce face Securitatea. Să implementezi ordinele lui Stalin, să fii cârpa unui cizmar, să ajungi stat paralel controlat de CIA, bun nu poate fi decât că absolut totul are un sfârșit.

 3. Bai Hering, bai infantilule, tu nu esti sef de serviciu de siguranta al poporului.

  Tu esti un mascarici de aceeasi statura si anvergura cu clownul shidov al Ukropistanului, pe nume Zelensky, care face temenele la cianoizati, la mossadisti, la benedeisti, la Emaisti si in special la besleaga imputita soros
  Tu esti porcar la o turma de porci bezmetici care se indreapta incotro le arati tu batul.
  La rindul tau, te indrepti incotro iti dau comanda porcarii sefi, cei care sint stapini peste toate turmele de porci adunati in ceapeul nato ( sau noul wehrmacht ) si M-UE

  Cum karma nu doarme, intr-o zi o sa-ti bagi turma in cultura unuia care are o pusca babana.

  Si-n ziua aia s-a terminat si cu sefia ta de porcar si cu turma ta de porci.

 4. Hă, hă, hă! In fosta securitate erau oameni patrioti, care aparau Țara! Fosta Securitate nu ingenunchea pana la fundul americanilor, stia exact cat valoreaza fiecare tara si ceea ce poate. Nu submina Statul Roman, nu agresa Justitia. Astazi suntem mai supravegheati de 10 ori decat eram atunci. Daca fosta Securitate nu voia, nu mai exista nici o Revolutie Română! SRI este cel mai toxic si mai distructiv sistem de securitate pe care il poate avea o tara. Nu se compara decat cu juntele din tarile sud-americane, in care domneste haosul! Când citesc formulari de genul ”valorile democratiei”, imi dau seama de cata ipocrizie sunt in stare si de cata manipulare se folosesc ca sa abureasca populatia1

  • Apărau o pulă, furau și apărau, ucideau și apărau.

 5. Era timpul sa li se spuna, oficial, viitorilor securisti ca am schimbat icoana de la est la vest, ca totalitarism si dictatura e numai la rasarit, ca nazismul (fiind „de dreapta”) e recuperabil, dar, stalinismul are nevoie de bai ritualice in Congresul SUA pentru a deveni prizabil…dar, despre protocoalele care inlocuiesc legile si Constitutia statului roman le-o fi spus?! Despre dizolvarea institutiilor democrate prin preluare (ostila ori tactila) de catre securisti si inchinatorii la ei le-o fi zis ceva?! Despre arendasul scuipator pe legile si traditiile autohtone, pentru ca-si primeste tain (si) de la puteri straine si care, oficial (desi neconstitutional si nedemocratic) e seful lui si al lor le-o fi amintit ceva?! Despre distrugerea economiei nationale si facilizarea preluarii de altii – care ar trebui sa fie tinta viitorilor „inteligenti”, cu ajutorul actualilor „profesionisti” le-o fi zis?! Ori, in sfarsit, poate ca le-a zis despre sinistrul act normativ, „smuls” premierului corupt Nastase, care a aruncat in aer orice incercare de piata libera si capitalism roman, prin oficializarea securisttilor in afaceri?! Ca, despre „justite” stiu sigur ca nu le-a zis…a devenit un „must” pentru orice aspirant sa „coordoneze” o echipa binomiala cand ara campul tactic…si atata vreme cat seful (oficial) al procurorilor e si seful (tot oficial) al securistilor…nici nu mai pare asa gresit…
  P.S. Desi, la cat de „orientati” sunt securistii, poate ca facea o recapitulare a informatiilor stranse in ultimul an despre incalcarile de drepturi si libertati, despre genocidul lacomiei si prosttiei, despre foamea de dictatura fie si cu prettext medical…zic si eu…

 6. […] Și ca să se asigure că noii ofițeri ai serviciului vor fi perfect pregătiți pentru noile provocări, SRI a decis, cum spuneam, să introducă după trei decenii cursuri despre relele fostei Securități, scrie Bogdan Tiberiu Iacob, conform inpolitics.ro. […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998