CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Sondaj CCSB – Dan Voiculescu a inceput rafuiala cu PSD

0 comentarii / 1903 vizualizări / 16 decembrie 2010

Institutul CCSB, patronat de magnatul Dan Voiculescu, a realizat, în perioada 3-7 decembrie, un sondaj de opinie național care măsoară intențiile vot și încrederea în politicieni. Un studiu sociologic care ar putea constitui, însă, semnalul ruperii de PSD nu doar la nivel politic, declarativ, ci și în ce privește sprijinul de care social-democrații s-au bucurat din partea trustului de presă al afaceristului, ori din partea institutului său de sondare.

Sondajul CCSB prezintă PSD, la jumătatea mandatului – în opoziție fiind și într-o perioadă de criză economică gravă – la o cotă inferioară chiar și scorului electoral obținut în 2004, după patru ani de guvernare dificilă, adică 36%, față de cca.38%, acum șase ani. PNL are 26%, PDL 15%, PPR-8%, PRM-7%, UDMR – 3% șamd.
De asemenea, Victor Ponta, liderul PSD, e cotat (întrebare deschisă) în sondaj, ca potențial candidat prezidențial, la un nivel nu doar mult inferior lui Crin Antonescu, 5% față de 14%, dar chiar și față de Mircea Geoană ori Vadim Tudor, cotați cu 6%, ori lui Dan Diaconescu -7%. Ponta e surclasat de Antonescu și Geoană și în cazul unor ipotetice alegeri pentru postul de premier, el obținînd doar 3%, la egalitate cu Boc, față de 5%, cît au ceilalți doi.

În cazul unei liste bine determinate de candidați, Ponta ocupă locul doi în topul preferințelor, cu 22%, dar la o distanță uriașă, zece procente, în urma lui Antonescu. Sondajul arată că liderului PSD i-ar sufla în ceafă Dan Diaconescu, plasat la cota 18%. Într-un eventual tur doi, Antonescu l-ar învinge pe Ponta cu 58-42%. La capitolul notorietate, Ponta este plasat abia pe locul 15, din 29 de nume, în timp ce Geoană e pe locul 3, după Năstase și Băsescu. Ca o picanterie, trebuie spus că, anul trecut, în perioada campaniei electorale, s-a vehiculat în anumite medii informația că CCSB primise dispoziție de la Voiculescu să nu îl scoată cumva pe Geoană sub 30%, în sondajele de opinie, iar pe Crin Antonescu peste 20%. Acum roata dă semne că se întoarce, în favoarea liberalilor.

Că institutul lui Voiculescu forțează nota în favoarea PNL e dovedit, între altele, și de plasarea pe lista notorietății, lîngă cei mai celebri politicieni autohtoni, a trei iluștri anonimi, Daniel Chițoiu, Claudiu Doltu și Eduard Helvig, a căror singură calitate e prezența pe controversata listă a guvernului din umbră liberal, prezentată recent de Antonescu, ori statutul de vicelider PNL, în cazul lui Chițoiu. Helvig, de altfel, e un fost conservator devenit consilier de bază al lui Antonescu și curea de legătură între el și Voiculescu. Ponta e plasat în urma lui Antonescu și la capitolul Încredere, pesedistul fiind pe locul 5, cu 35%, Crin fiind pe 3, cu 42%, la fel ca Oprescu. Una peste alta, sondajul CCSB suflă puternic vînt în pînzele PNL, ale lui Crin Antonescu, Klaus Johannis și ale lui Mircea Geoană, dar cam aruncă ancora în cazul PSD. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998