CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Sondaj Insomar: Crin pierde teren in fata lui Ponta

0 comentarii / 1435 vizualizări / 29 iulie 2010

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a fost ajuns in sondaje de cel al PSD, Victor Ponta, la capitolul incredere, desi liberalul are un avantaj net in raport cu omologul sau social-democrat. O situatie care, sa recunoastem, nu e de loc in masura sa relaxeze liberalii si care ar putea fi o consecinta directa a absentelor multa indelungate a lui Crin din peisajul politic.

Excesul de vacante dauneaza grav sanatatii politice. Aceasta ar putea fi concluzia pe care PNL sa o traga din sondajul Insomar dat azi publicitatii, care atesta ca Victor Ponta l-a egalat, la capitolul incredere, pe seful PNL: 21%. Problema este ca, desi plasati la egalitate, Antonescu are citeva atuuri care ar fi trebuit sa conduca la o cu totul alta situatie in sondaje. Mai exact, el are mai bine de un an vechime la sefia partidului, spre deosebire de Ponta, ales de numai citeva luni, si a parcurs doua campanii electorale importante, in calitate de lider, cea a europenelor si cea prezidentiala, unde a fost chiar candidat. Rastimp, Ponta a incheiat conturile cu alegerile acum doi ani, in toamna lui 2008. Mediatizarea lui Antonescu, in ultimele 14-15 luni a fost, de asemenea net favorabila liberalului, in raport cu Ponta, care, pe deasupra, s-a aflat și la guvernare pina in toamna anului trecut, deci supus unei anumite eroziuni. Faptul ca liderul PSD a venit tare din urma si l-a egalat pe Crin poate fi pus pe seama ponderii superioare a PSD, in sondaje, dar si pe cea a repetatelor absente din viata politica ale liberalului, care incep sa devina cam de poveste. Iar atunci cind nu lipseste, Crin face rapid un tur de forta al televiziunilor 2-3 zile la rind, pentru a asigura, parca, romanii, ca e viu si nevatamat, pentru a disparea ulterior, din nou.

Guvernatorul Mugur Isarescu se bucura de “destul de multa incredere” (17%) si de “foarte multa” incredere (5%) fiind urmat de liderii opozitiei, Victor Ponta si Crin Antonescu creditati, deopotriva, cu “destul de multa” incredere (15%) si “foarte multa” incredere (6%). In timp ce 50,6 % dintre cei chestionati doresc ca Guvernul Boc sa fie schimbat doar 10,7% dintre respondenti sunt de parere ca actualul Cabinet trebuie sa ramana, in continuare, la Palatul Victoria. Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri, PDL ar cadea pe locul trei, fiind votat doar de 13,7% dintre respondenti, in timp ce PSD si PNL ar strange cele mai multe optiuni de vot, 38,8%, respectiv 21,1%. Totodata, creditat cu 8,9%, PRM ar accede in Parlament, iar Uniunea lui Marko Bela se situeaza la limita pragului electoral (5,1%).

Sondajul mai atesta ca 72 % dintre romani au “foarte putina incredere” in presedintele Traian Basescu iar, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri, PDL ar cadea pe locul trei, fiind votat doar de 13,7 % dintre respondenti, in timp ce PSD si PNL ar strange cele mai multe optiuni de vot, 38,8%, respectiv 21,1%, se arata intr-un sondaj INSOMAR, comandat de cotidianul.ro, dat publicitatii astazi dimineata. Mentionam ca analiza a fost realizata in perioada 7-12 iulie, pe 1149 de personae si are o marja de eroare de plus minus 3%.

UNPR, sub marja de eroare

Partidul generalului-ministru Gabriel Oprea, UNPR, este creditat doar cu 1,8%, un procent net inferior marjei de eroare de plus minus 3%. Remanierea Executivului sau schimbarea lui totala este solutia avansata de majoritatea celor chestionati care si-ar dori, in proportie de 18% un premier pesedist iar, in proportie de 10,2%, un prim ministru liberal. Doar 9,3% dintre respondenti se pronunta in favoarea unui guvern de tehnocrati. (R.G.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998