CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Sondaj: Nadia, Hagi și Nastase, simbolurile patriotismului romanesc

0 comentarii / 2493 vizualizări / 8 februarie 2011

Deși românii nu știu clar care sunt cei mai patrioți politicieni contemporani, ei știu, însă, că Nadia Comăneci, Gheorghe Hagi și Ilie Năstase sunt simboluri ale patriotismului, se arată într-o analiză realizată de IRES, despre care vorbește sociologul clujean Vasile Dâncu, pe blog-ul propriu.

”Ceaușescu, patriotul de pe locul 8”
”Zeii patriotismului vin din manualul de istorie și de pe stadion. Manualele de istorie furnizează exemplele şi personajele din trecutul nostru eroic. Poate pentru că sondajul a fost făcut în zilele de după sărbătorirea Unirii, Alexandru Ioan Cuza câștigă topul celui mai patriot român din istorie. Nicolae Ceaușescu se plasează doar pe poziția a opta, iar Eminescu este singurul om de cultură care se inserează în compoziția de domnitori sau oameni de stat. Totuşi, 32% dintre români nu pot da nici un exemplu, astfel încât această lipsă de raspuns s-ar plasa pe primul loc, dacă am privi eminamente dintr-un punct de vedere cantitativ” susține sociologul.

Patriotismul și reclama unei bănci comerciale
”Dacă îi întrebăm pe români care sunt cei mai patrioţi politicieni probabil că oamenii fac confuzia patriotismului cu discursul naţionalist, dar şi aici aproape 69% dintre români nu au nici o opţiune, considerând că niciunul dintre politicieni nu poate fi numit patriot (20%), că nu știu nici un patriot (33%) sau nu răspund (4%). Sportivii sunt în mai mare măsură simboluri pentru patriotism, Nadia Comăneci, Gheorghe Hagi și Ilie Năstase fiind un trio care de fapt evoluează într-o reclamă a unei bănci comerciale, presiune media care cred că le-a consolidat notoritatea”, mai scrie Vasile Dâncu. (Răzvan Gheorghe)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998