Sondaj național: Tot mai puțini americani susțin cenzurarea de către guvern a informațiilor false online
1 comentariu / 1961 vizualizări / 22 aprilie 2025
”Procentul americanilor care consideră că guvernul ar trebui să „ia măsuri pentru a restricționa informațiile false online” este în scădere. Conform noilor date de la Pew Research Center, americanii își pierd răbdarea față de ideea că guvernul ar trebui să cenzureze în numele opririi dezinformării. Pew a constatat, de asemenea, o scădere a susținerii pentru ideea că și companiile tehnologice ar trebui să facă astfel de eforturi pe cont propriu” se arată în publicația americană Reason, sub semnătura lui Elizabeth Nolan Brown.
”În 2023, 55% dintre persoanele chestionate au fost de acord cu ideea că guvernul SUA „ar trebui să ia măsuri pentru a restricționa informațiile false online, chiar dacă acest lucru limitează libertatea de informare”. Și 65% dintre cei chestionați au considerat că și companiile tehnologice ar trebui să facă acest lucru. Susținerea pentru ambele afirmații a scăzut. În sondajul Pew din 2025, doar 51% au fost de acord cu afirmația referitoare la guvernul SUA, iar 60% au fost de acord cu afirmația referitoare la companiile tehnologice.
Vestea bună
Vestea bună este că s-ar putea să observăm o creștere a numărului de persoane care consideră libertatea de exprimare o valoare mai importantă decît un ideal utopic de siguranță online. Poate că oamenii au început să realizeze că sistemele însărcinate cu oprirea informațiilor false online vor face inevitabil greșeli și vor manifesta prejudecăți. Discursul care nu este în mod categoric dezinformare va fi uneori inclus în mod eronat, mai ales atunci cînd companiile se bazează pe algoritmi ca primă linie de apărare împotriva dezinformării.
Mai mult, ceea ce se califică drept dezinformare nu este întotdeauna simplu de determinat. Lucruri considerate dezinformare la un moment dat (cum ar fi ipoteza scurgerii din laborator a originii COVID-19 sau povestea laptopului lui Hunter Biden) se pot dovedi mai tîrziu a fi adevărate sau cel puțin posibile. Ceea ce este numit dezinformare de un grup de oameni poate fi văzut diferit de persoane cu opinii politice, religioase sau morale diferite. În multe situații, a stabili cine are dreptate și cine nu necesită prioritizarea unui set de valori față de altul sau luarea unor decizii asupra unor chestiuni științifice complicate care s-ar putea să nu fie încă rezolvate.
Și chiar atunci cînd o poveste sau o informație este clar falsă, suprimarea ei poate provoca mai mult rău decît bine. Cel puțin, nu există dovezi că oprirea răspîndirii dezinformării în anumite medii online va împiedica efectiv oamenii să creadă acea informație, mai ales cînd politicienii și comentatorii offline continuă să o răspîndească.
Pentru cei înclinați să creadă povestea falsă, suprimarea ei ar putea sfîrși prin a le întări convingerea că este corectă. Suprimarea discuțiilor despre povestea falsă poate chiar priva oamenii de oportunități de a o contracara, cei care contestă direct falsurile fiind adesea afectați de aceleași reguli de suprimare ca cei care răspîndesc falsurile.
[…] Citește mai multe pe: https://inpolitics.ro/sondaj-national-tot-mai-putini-americani-sustin-cenzurarea-de-catre-guvern-a-i… […]