CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Sondaj – romanii, terorizati de spectrul bolii si al somajului

1 comentariu / 1666 vizualizări / 7 mai 2015

Un sondaj realizat în aprilie de IRES și dat azi publicității de sociologul Vasile Dîncu relevă că românii au din ce în ce mai multe angoase, la loc de cinste figurînd spaima de boli, de criză economică, de șomaj, dar și de război ori de accidente nucleare.

”Ceea ce observăm noi, sociologii, este că în România crește percepția iminenței unor riscuri și, alături de aceasta, se dezvoltă o situație de incertitudine care face să crească neîncrederea în societate și o neliniște legată de securitatea individuală sau posibilitatea controlului propriului destin. Românii dezvoltă comportamente adaptative care,în multe situații, prelungesc iluzii sociale sau,în altele, accentuează pierderi masive de capital uman, cum ar fi cea de a căuta siguranța în alte societăți, prin migrație internațională.Riscuri precum nesiguranța locului de muncă sau cel legat de șomaj sunt cele cu care ne-am obișnuit în ultimele decenii, dar la ele se adaugă mai nou terorismul, riscurile alimentare, poluarea, accidentele nucleare. Românii sunt tot mai speriați de traficul și consumul de droguri sau de riscul unui război in zonă. Până și riscul de dictatură are o incidență de 39% într-un moment politic și ideologic în care suntem convinși că democrația a învins definitiv, la orașe și sate. România este văzută de români ca o țară nesigură, cu cetățeni speriați, care pe termen scurt se confruntă cu riscul unui război, iar pe termen lung și mediu cu riscul unei crize economice cronicizate” scrie Vasile Dîncu, pe blogul propriu. (B.I.)

 

poza

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Concluzia citata este absolut stupida doar in baza graficului prezentat. Sper ca mai are si altceva. Proportia celor care nu se pronunta este atat de mare incat restul estimarilor sunt nerelevante, nu permit o astfel de concluzie. Poate avea oarece valoarea decat daca Dancu, ‘inventatorul’ hiper-erori lorin sondaje, mai aresi data similare mai vechi asa incat prin analiza lor comparativa sa se identifice o tendinta crescatoare (care ar trebui sa fie statistic semnificativa, nu doar aparenta) pe unele dintre categorii.. In orice caz. In grafic a rotunjit cifrele in sus as incat totalul depaseste aparent 100%, este de 102%- asta ca exemplificare pentru ce inseamna cateva procente in sus sau in jos pt Dancu

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998