CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9700 RON UP | 1 USD = 4.5955 RON UP | 1 GBP = 5.8118 RON UP

Sondaj terifiant: caderea comunismului – cel mai mare esec al Romaniei ultimului veac

2 comentarii / 4195 vizualizări / 29 decembrie 2017

Cum e posibil să guvernezi o țară care are 246 de soiuri diferite de brînză? Of-ul lui de Gaulle, autorul întrebării de mai sus, retorice, desigur, ținea de diversitatea deosebită a francezilor, sîngele latino-mediteraneean fiind greu de ținut în frîu. La modul mult mai serios, de data asta, ne-am putea întreba și noi, din păcate, cum se poate guverna și reintegra cu succes în rîndul țărilor civilizate un popor care consideră căderea comunismului, potrivit sondajelor, drept cea mai mare nenorocire abătută asupra României în ultima sută de ani?

Un sondaj dat azi publicității de IRES, institutul sociologic condus de Vasile Dîncu, scoate la lumină lucruri teribile, incluzînd nostalgia puternică față de comunism și percepția că integrarea europeană e la fel de rea ca ocupația sovietică din anii 50.
Potrivit studiului, realizat la începutul acestei luni, pe locul întîi în percepția românilor la capitolul ”Cele mai mari nerealizări ale României ultimului secol” se plasează căderea comunismului prin revoluția din decembrie 1989 – 10% dintre intervievați.

Integrarea europeana, la fel de rea ca ocupatia sovietica

De cinci ori mai mulți decît cei care regretă eliminarea monarhiei ca formă de guvernămînt. Potrivit sondajului, de asemenea, numărul celor care dezaprobă aderarea la UE și ocuparea țării de către ruși este egal: 1%.

1

În compensație, doar 7% consideră exact invers, adică era comunistă ca fiind cea mai mare nerealizare.
La întrebarea opusă, care e cea mai mare realizare din ultimul secol, 20% spun că ieșirea din comunism, urmată de Marea Unire – 15% și aderarea la UE-8%. Pe locul patru în top, 7% consideră regimul comunist cea mai mare realizare. De 7 ori mai mult decît procentul infim de 1% acordat libertății, păcii, monarhiei, obținerii independenței, aderării la NATO ori perioadei interbelice.
De altfel, libertatea are același procent de apreciere, în sondaj, cu marile ctitorii socialiste Casa Poporului și Canalul Dunăre-Marea Neagră.

2

Interesant de remarcat că la întrebarea deschisă ”Ce v-a îngrijorat cel mai mult în anul 2017?” lipsesc total răspunsurile legate de corupție, principalele temeri venind dinspre clasa politică, prețuri, boală ori șomaj. De altfel, corupția se plasează pe locuri codașe în mai toate cazurile prezente în sondajul IRES (locul 7, spre exemplu, în clasamentul prorităților guvernamentale pentru următorii 10 ani, ori locul 11 în topul nerealizărilor istorice). (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Este cel mai ticalos si neprofesionist sondaj realizat vreodata in Romania. Interpretarea e in aceeasi masura manipulatoare si incorecta, dar, venind de la Dancu, ideologul statului paralel, nu e de mirare. Intrebarile sunt neprofesionist formulate, raspunsurile de bun simt. Cand anticoruptia a devenit criminala, o arma in slujba statului paralel, ar fi fost ingrijorator ca romanii, oameni cu bun simt, in majoritate, sa nu reactioneze. Dar, sa fii ideologul serviciilor, emanatul Grupului infractional de la Cluj si sa te aolesti ca nu raspunde corect romanul la „testul grila” dat de el pe post de sondaj, e chiar nesimtire. Daca raspunsurile sunt reale (sa nu uitam ca Dancu e cel mai nesondator sondor de opinie, acreditat in Romania), eu incep sa am sperante in legatura cu viitorul tarii…

  2. Interesant de remarcat că la întrebarea deschisă ”Ce v-a îngrijorat cel mai mult în anul 2017?”
    http://top-trackbd.review/happy-valentines-day-messages-girls-boy-friend/

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998