CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Sorin Oprescu, al patrulea partid al USL

0 comentarii / 2227 vizualizări / 14 iunie 2011

Uniunea Social-Liberală face mișcări aparent stranii, care ar putea deruta mulți observatori ai scenei politice dacă nu s-ar întrezări, în spatele lor, un scenariu mai mult de fierbinte pentru următorii ani. E vorba de enigmatica relație care se cimentează, de la o zi la alta, între USL și Sorin Oprescu.

Primarul General începe să arate ca al patrulea partid al USL, judecînd după modul în care acceptă să participe la marile reuniuni ale acesteia și, mai ales, după respectul cu care e primit. Sîmbătă, el a fost un soi de oaspete de onoare al întrunirii delegaților USL la Sala Palatului, pentru prezentarea viziunii alianței în privința administrației. „Sunt lângă dumneavoastră în orice demers pe care îl veţi întreprinde cu cinste şi bună-credinţă. Fie ca viziunea USL, pe care o veţi prezenta aici, să devină realitate. Mobilizaţi-vă şi nu o să regretăm cu toţii”, a spus Oprescu, în discursul rostit în deschiderea lucrărilor.

În acest context, devine de-a dreptul firesc anunțul lui Ponta, potrivit căruia Oprescu ar putea fi candidatul USL la primăria generală.

Firesc și nu prea, totuși. Plasarea USL pe poziții tot mai apropiate de Oprescu e în măsură să releve, în planul imaginii cel puțin, slăbiciuni clare ale celor trei partide componente, incapabile să dea un singur candidat cu șanse reale la primăria generală, astfel că se așează, umilitor, în spatele celui mai bine plasat din sondaje. Care, în treacăt fie spus, a plecat să candideze la Capitală, acum trei ani, după ce propriul partid, PSD, l-a desconsiderat, astfel că a fost nevoit să plece trîntind ușa. Și să cîștige inclusiv contra foștilor colegi.

Cel puțin în cazul PSD, situația e de-a dreptul îngrijorătoare, pentru că cel mai puternic partid post-decembrist nu are, la această oră, nici măcar un candidat propriu la șefia statului, iar pentru fotoliul de premier Ponta valsează un pas înainte, unul înapoi.

Adevărata problemă nu este, însă, lipsa unui candidat al USL pentru primărie; să zicem că Oprescu ar putea fi ”înghițit” de opoziție, mai cu noduri, mai fără, drept candidat la primărie.

Numai că USL uită – sau se face că uită, din motive pe care le vom expune mai jos! – un mic amănunt: o nouă victorie a lui Oprescu la Capitală l-ar propulsa puternic în cursa pentru șefia statului, în 2014, atît pentru că o dublă victorie la Capitală e o mare performanță în sine, cît și pentru că subconștientul colectiv l-ar plasa pe o orbită similară celei lui Băsescu, în 2004.

Primul care ar trebui să fie înspăimîntat de această perspectivă e Crin Antonescu, cel dat ca viitor locatar al Cotrocenilor, în 2014. Cum se va lupta, bunăoară, un candidat la Cotroceni care a luat 29.000 de voturi și un chinuit loc doi în colegiul de București, la ultimele alegeri, cu unul care va fi cîștigat glorios, de două ori, primăria orașului? În loc să îi bage strîmbe lui Oprescu, Crin, însă, pune la punct proprii oameni din organizația de București care ar vrea un alt candidat la primărie.

Ceva, undeva, nu se leagă în comportamentul față de Oprescu al celor doi mari lideri useliști.

Nu știm cu precizie care e motivul pentru care ei îi fac temenele tot mai ample doctorului.

Dar o ipoteză am îndrăzni să avansăm.

Sorin Oprescu e împins spre Cotroceni în mod conștient chiar de către cei doi lideri ai USL.

Crin Antonescu a dovedit că se teme de marile confruntări electorale unde ar trebui să plece din poziția de favorit încă de cînd a refuzat, nervos, propunerea unor liberali, anul trecut, de a candida el însuși la primăria generală în 2012, ca o trambulină spre Cotroceni.

Zilele trecute, el a lansat public o șopîrlă politică care merită mai multă atenție: „Nicăieri în protocol nu scrie că PNL are candidatul la președinție, cu atît mai puțin că pe el îl cheamă Antonescu sau știu și eu cum, sau că PSD are poziția de prim-ministru. Pe ipoteza asta se spune foarte clar însă că există o repartiție bipolară a acestor poziții”.
Astfel, potrivit lui Crin, e foarte posibilă o rocadă, în sensul că PNL ar putea lua fotoliul de premier (cel mai probabil pentru liderul partidului), anul viitor, iar candidatul pentru Cotroceni să fie dat de PSD.
Cum Ponta nu e, nici el, spaima urnelor de vot, mai ales că e și foarte tînăr, nu l-ar deranja deloc propulsarea, în locul lui, a candidatului Sorin Oprescu pentru Cotroceni. Ca lider al unui mare partid de guvernămînt și ”stăpîn” peste un număr important de miniștri, poate chiar cu șefia Camerei ori a Senatului pe mînă, Ponta nu are de ce să vadă viitorul altfel decît roz-bombon. Cotrocenii mai pot să aștepte.

Așa se explică, probabil, lejeritatea cu care USL îl mîngîie pe cap pe cel care ar trebui, de fapt, să fie perceput drept un adversar de mare calibru, recte Sorin Oprescu. Și tot așa se explică și lejeritatea cu care Oprescu acceptă respectivele mîngîieri venind din partea unor partide care nu au avut un rol în alegerea sa ca primar, care nu vor avea nici anul viitor, dacă ne uităm la sondaje, și care, de fapt, mai mult i-ar face rău prin plasarea la brațul său. Să nu uităm că cel mai important atu al lui Oprescu a fost tocmai statutul de independent și distanțarea de PSD, după ce a plecat ca un intrus din partid, fiindu-i preferat perdantul și, ulterior, trădătorul Cristian Diaconescu.

În fine, ca o picanterie, să spunem, pe final, că pînă și lui Traian Băsescu i-ar conveni mai mult un succesor precum Oprescu, cel care a dovedit că e străin de ura și încrîncenarea altor lideri de opoziție și e mult mai capabil de dialog și de întreținerea unor relații cel puțin civilizate cu adversarii politici. O atitudine de care actualul șef al statului chiar ar putea avea nevoie în viitor, cînd nu va mai fi protejat de atîtea structuri de forță precum astăzi. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998