CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9543 RON DOWN | 1 USD = 4.6181 RON DOWN | 1 GBP = 5.7545 RON DOWN

Soros loveste din scurt: Germania – la un pas sa distruga UE

2 comentarii / 2606 vizualizări / 18 mai 2020

Miliardarul George Soros critică foarte dur Germania, într-un interviu pentru Augsburger Allgemeine, afirmînd că recenta decizie a Curții Constituționale a acesteia, de a sfida o hotărîre a Curții Europene de Justiție, amenință să distrugă UE și ideea de stat de drept.

Soros afirmă, în interviul difuzat de siteul clubeconomic.ro, că ia extrem de serios decizia Curții Constituționale din Germania.

”Hotărârea reprezintă o amenințare care ar putea distruge Uniunea Europeană ca instituție bazată pe statul de drept, tocmai pentru că a fost pronunțată de instanța constituțională germană, care este cea mai respectată instituție din Germania. Înainte de a-și fi dat verdictul, s-a consultat cu Curtea Europeană de Justiție și apoi s-a decis să o conteste. Deci aveți acum în față un conflict între Curtea Constituțională germană și Curtea Europeană de Justiție (CEJ). Care instanță are prioritate?
Când Germania a intrat în UE, s-a angajat să respecte legislația europeană. Dar hotărârea ridică o problemă încă și mai mare: dacă instanța germană poate pune la îndoială deciziile Curții Europene de Justiție, atunci și alte țări pot urma exemplul acesteia? Ungaria și Polonia pot decide dacă respectă legislația europeană sau propriile instanțe – a căror legitimitate a fost pusă la îndoială de UE? Această întrebare atacă chiar esența UE, care se bazează pe statul de drept. Polonia a profita imediat de ocazie și a afirmat supremația instanțelor sale naționale asupra legii europene. În Ungaria, Viktor Orbán a folosit deja situația de urgență COVID-19 și un parlament “capturat” pentru a se autoproclama dictator. Parlamentul este ținut în ședință doar pentru ștampilarea decretelor sale, care încalcă în mod clar legea europeană. Dacă verdictul instanței germane împiedică UE să reziste acestor evoluții, acesta va fi sfârșitul UE așa cum îl cunoaștem” spune magnatul.

”Verdictul Curții Constituționale Federale a Germaniei este doar cea mai recentă provocare. Odată ce recunoaștem acest lucru, putem să ne creăm ocazia. Putem lua măsuri excepționale adecvate circumstanțelor excepționale în care ne aflăm. Acest lucru se aplică cu siguranță pentru “console”, care nu ar trebui niciodată emise în vremuri normale, dar sunt ideale exact acum. Atâta timp cât pot propune măsuri precum emiterea de “console”, nu voi renunța la speranță” mai afirmă afaceristul.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. UE o institutie bazata pe statul de drept? Doar in mintea incetosata a bosorogului. Daca dispare UE dispar haturile?

  2. CEDO e plină de judecători sub influența lu Soros, de aia sare el acu la gîtul Germaniei..Nu mai preluați ce zice acest dement american, presa l-a făcut puternic

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998