CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

SOS! Vine dezastrul Certej

0 comentarii / 8107 vizualizări / 6 august 2018

Este probabil de neevitat. În scurt timp, în orice caz în acest an, încep lucrările de exploatare la mina de aur de la Certej. Se va lucra cu cianuri. Dezastrul ecologic este uriaș. Fără a pune în discuție pericolul cel mai mare al contaminării cu cianuri. Dar mai există un dezastru. Uriaș. Operațiunea de la Certej va ajuta indiscutabil Roșia Montana Gold Corporation să câștige câteva miliarde de dolari în procesul intentat la Washington împotriva statului român.
Deva Gold este o societate alcătuită din Eldorado Gold, care deține 80% și compania statului român Minvest Deva, care deține 20%. În spatele Eldorado Gold sunt fix aceleași personaje sinistre, care se află și în spatele afacerii Roșia Montană. Spre deosebire însă de Roșia Montană, unde exploatarea aurului este pentru moment blocată, în cazul Certej există aviz de mediu. În procesul de la Washington, ca să încep cu sfârșitul, acționarii Gold Corporation se vor prevala de faptul că, vezi Doamne, o altă societate poate exploata pe bază de cianuri la numai câțiva kilometri distanță și că, prin urmare, ei au fost discriminați. Șansa de a câștiga împotriva statului român crește exponențial și din vina lui Victor Ponta, care în calitate de prim-ministru de câteva ori a declarat că statul român se pune în situația de a pierde procesul, pentru că nu a permis expoatarea zăcămintelor de aur de la Roșia Montană.
Și acum să ne întoarcem la Certej. România, ca nici o altă țară din Europa, deține nu mai puțin de opt zăcăminte de aur de talie mare, a căror valoare este estimată la 54 de miliarde de dolari. Certej are un zăcământ estimat la 63,5 tone de aur și 275 de tone de argint, valoarea aproximativă fiind de aproape două miliarde de dolari. Dar El Dorado Gold, prin subsidiara Deva Gold, deține alte patru perimetre miniere și anume Băița Crăciunești, Certej Nord, Trăița Pițiguș și Mireș, suprafața cumulată fiind de 4865 de hectare. De două ori mai mult decât Roșia Montană. Cu certitudine, după Certej urmează celelalte perimetre.
Pentru moment, pentru exploatarea de la Certej vor fi tăiate 187 de hectare de pădure de pe suprafața celor două cariere, care urmează să fie deschise și a celor două iazuri de decantare cu cianuri. Vor fi extrase circa trei milioane de tone de minereu, din care urmează să fie scos aurul. Această operațiune uriașă presupune amputarea a doi munți. Amprenta totală a proiectului este însă mult mai mare. De 456 de hectare. O bună parte se află, atenție, în situl Natura 200 ROSPA 0132 Munţii Metaliferi. Adică în plină zonă protejată. Și în aceste condiții, încă din 2012, există un aviz de mediu valabil.
Pentru a înțelege mai bine unde ne aflăm, vă ofer o informație cu caracter istoric. În 30 octombrie 1971, la câteva zile numai după ce o inspecție de la Ministerul Minelor, condusă chiar de ministru, a dat un nou aviz de calitate, digul s-a rupt și a alunecat și, în câteva clipe, din iazul de decantare s-au scurs 300.000 de metri cubi de steril. Au murit în chinuri îngrozitoare 89 de persoane, 76 de locuitori ai zonei au fost răniți și numeroase case au fost distruse. Pe victime nu s-au mai găsit haine, întrucât rezidurile de cianură le-au topit literalmente. Asta se poate întâmpla oricând din nou la Certej, unde, iată, urmează să fie pentru prima dată utilizate cianurile.
În anul 2013 o amplă anchetă parlamentară a stabilit cinci ilegalități majore săvârșite de autorități, dar și de reprezentanți Gold Corporation pentru a obține avizele necesare declanșării exploatărilor cu cianuri de la Roșia Montană. Exploatarea a fost oprită, dar procurorii nu și-au făcut treaba. Cum-necum, Gold Corporation a fost cocoloșită de oamenii legii. Dosarele penale au rămas în adormire. Ceea ce demonstrează legături oculte între Gold Corporation și binomul SRI-DNA, care funcționa din plin în 2013. Și de această dată avem de-a face cu legături oculte. Altfel nu s-ar putea explica cum pentru Certej a fost dat un aviz de mediu, în condițiile în care o zonă protejată prin lege, urmează a fi devastată.
Și pentru a încheia pentru moment acest demers, voi mai semnala că din nou avem de-a face cu o jefuire absolut scandaloasă a bogățiilor României, de pe urma căreia vor profita alții, iar cetățenii se vor alege doar cu ponoasele. Și asta se întâmplă la scurt timp după ce cu eforturi uriașe majoritatea parlamentară din Camera Deputaților a reușit ca din propriile bogății din Marea Neagră din perimetrul offshore să obțină în final circa 14% contravaloare, deși rezonabil ar fi fost, așa cum preveda de altfel legea la început, ca părți române să-i revină 48%. Acum vine lovitura cu aurul. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998