CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Spaima cuprinde Cotrocenii: Basescu cere retragerea legii sanatatii

0 comentarii / 1464 vizualizări / 13 ianuarie 2012

Premieră absolută în istoria post-decembristă: președintele Traian Băsescu a cerut retragerea completă a proiectului legii sănătății, printr-o solicitare adresată premierului Boc și anunțată în direct la TV, într-o alocuțiune de presă.

Pînă acum, Băsescu a mai întors proiecte de legi de la promulgare ori a cerut respingerea altora în parlament, dar niciodată retragerea unui proiect în dezbatere al actualei puteri, mai ales unul de asemenea anvergură. Și, mai ales, unul a cărui retragerea a fost cerută imperios de adversarii lui cei mai vajnici.

Alocuțiunea de azi reprezintă, totodată, a treia intervenție a președintelui pe această temă în doar cîteva zile, alt fapt fără precedent.

Decizia președintelui va fi interpretată, probabil, în fel și chip: presa de casă o va numi vocea rațiunii, a înțelepciunii etc, în timp ce adversarii o vor considera un semn de frică.
În ce ne privește, înclinăm spre a doua variantă: spaima. Ca niciodată, s-a văzut în ultimele zile că Băsescu și puterea au apăsat un buton mai periculos decît și-ar fi imaginat oricine, prin executarea lui Raed Arafat.
Ieșirea spontană în stradă a mii de oameni în apărarea unui singur om, scenariu care nu s-a mai petrecut decît la Timișoara, în 1989, campania furibundă de pe internet șamd, toate acestea au produs panică la nivel înalt.
Mai mult decît amenințările opoziției cu suspendarea, cu moțiuni de cenzură, ori decît amenințările sindicatelor cu greve și mintinguri, protestele publice față de cazul Arafat au dat peste cap toate planurile puterii, provocînd retragerea dezordonată.
E mai mult ca probabil că președintele a primit în cursul nopții trecute informații de la serviciile secrete privind starea de spirit explozivă a populației și a ales, pentru prima dată, să bată înapoi, lucru de neconceput în alte vremuri.

Cu aproape trei ani de mandat în față, pentru Traian Băsescu se poate spune fără teama de a greși că se află, într-o formă sau alta, în fața unui început: cel al sfîrșitului. Chiar dacă nu va fi sfîrșitul de facto al mandatului, ci doar al președintelui Băsescu-așa-cum-îl-știau-pînă-acum-românii. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998