CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Spălătorul de bani. Şi retorica sa

0 comentarii / 2095 vizualizări / 25 aprilie 2016

Este fantastic. Traian Băsescu acuză, în direct, la o oră de vârf, în emisiunea lui Victor Ciutacu, faptul că procurorii şi judecătorii lucrează după Coduri care au 40 de articole declarate drept neconstituţionale. Şi totul se întâmplă după ce el însuşi este acuzat de o infracţiune extrem de gravă. De spălare de bani. De ce retorica sa este nu numai viciată, ci şi vicioasă?
Nu pot să uit. Am scris, nici eu nu mai ştiu, câte analize pe această temă. A celor patru Coduri, Penal, de Procedura Penală, Civil şi de Procedura Civilă, promovate sub regimul Băsescu. Şi promovate, nu oricum. Ci printr-o procedură nedemocratică. Ca să nu spun, anti-democratică. Prin asumarea răspunderii. Adică, fără dezbatere. Fără dezbatere publică. Fără dezbatere parlamentară.
Paternitatea acestor Coduri şi-a asumat-o un triumvirat. Alcătuit din Traian Băsescu, Monica Macovei şi Cătălin Predoiu. Eşecul este, într-adevăr, total. Nu trece luna, şi, sesizată fiind, Curtea Constituţională a României mai dă de pământ cu câte un articol din aceste Coduri. Noile Coduri au făcut vraişte în justiţia română. Şi nu numai în materie penală.
Cătălin Predoiu este bine mersi. Până de curând a fost candidat de prim-ministru. Cum am scris de mai multe ori, fostul-viitor prim-ministru. Iar acum încearcă să ia Primăria Generală. Nu va reuşi. Pentru că opinia publică, indiferent cât de hulită este ea, nu iartă. Monica Macovei lucrează pe bani grei la Uniunea Europeană. S-a ajuns. Şi încearcă să mai facă jocuri prin România. La fel de macabre. Iar Traian Băsescu, iată-l, pe post de spălător de bani.
Ex-preşedintele României este privilegiatul unui consistent dosar penal. Privilegiat la propriu, şi nu la figurat. Pentru că, în cazul lui, procurorii au găsit de cuviinţă să nu-l citeze la sediu. Cum se întâmplă cu toată lumea. Au fost manieraţi. L-au căutat la domiciliu. Unde au avut o discuţie amicală cu el. Şi, apoi, au consimţit ceea ce le-au refuzat tuturor celorlalţi oameni anchetaţi. Şi anume ca avocaţii săi, ai prezumtivului spălător de bani, să meargă la Parchet pentru a studia dosarul. Nu şi el. Iar abia apoi încep declaraţiile, interogatoriile şi aşa mai departe.
Şi, în aceste condiţii, după un an şi jumătate de la încheierea mandatului, când, în fine, se pare că este luat la întrebări de către procurori, Traian Băsescu explodează. Şi acuză sistemul ticălos. Şi, în primul rând, cele patru Coduri. De care este total responsabil.
Pentru a face suficiente valuri, el vorbeşte despre şeful DNA, Laura Codruţa Kovesi. Spunând că şi aceasta a obţinut “grade” de la domnul Gabriel Oprea, pe vremea când acesta era ministru al Apărării. Şi, un doctorat pârât. Ca şi Coldea. Şeful de facto al SRI. Încă.
Traian Băsescu toarnă gaz peste foc. Şi o face în stilul său. Cu care suntem toţi obişnuiţi. El este în epicentrul unui uriaş scandal. De corupţie la vârf. Operaţiunea de spălare a banilor este doar o mică parte din combinaţiile financiare ilegale de care se face vinovat. Într-o încercare nebunească de a ieşi din vizorul unei justiţii pe care nu se teme să o condamne, el lansează nenumărate acuzaţii îndreptate împotriva altora. Poate că sunt reale. Dar acestea nu-l absolvă pe el.
Retorica lui Traian Băsescu este de tip securist. După manual. După manualul de la Grădiştea. Sau de altă şcoală a Securităţii faimosului lagăr comunist. Poate chiar după şcoală de la Borodinov. El, Traian Băsescu, ştie la ce mă refer! (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998