CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Spargerea PSD – singura manevra care mai salveaza PNL de la dezastru

5 comentarii / 5845 vizualizări / 24 septembrie 2015

Pentru liberali se conturează o veritabilă catastrofă politică anul viitor, cînd alegerile locale și parlamentare ar putea readuce partidul la nivelul de 10 -15%, iar panica poate fi întrezărită în gesturi și declarații din ultimele zile, îngropate de scandaluri mai fierbinți. La cum se anunță situația, probabil că spargerea PSD ar fi unicul colac de salvare pentru partidul Brătienilor, după cum vom arăta în cele ce urmează.

Două evenimente cu bătaie lungă, în ultimele zile: liberalul Mihai Voicu a demisionat cu tam-tam de la șefia comisiei parlamentare pentru codul electoral, însărcinată cu noua legislație a alegerilor, el motivîndu-și gestul prin tărăgănarea votului prin corespondență de către PSD.
Un al doilea eveniment important e anunțul PNL făcut la liga aleșilor locali de la Brașov, prin același Mihai Voicu, potrivit căruia „PNL reafirma sustinerea pentru alegerea primarilor in 2 tururi de scrutin. Majoritatea a dat dovada de un profund dispret pentru procesele democratice si PNL se angajeaza sa reintroduca alegerea in doua tururi de indata ce va avea majoritatea parlamentara”.

Și acum să analizăm dedesubturile.

În luna mai, cînd a fost votată noua lege a alegerilor locale, cu edilii stabiliți într-un singur tur, PNL s-a văzut prins în două curente interne. Primul, al aleșilor locali aflați pe post, care aplauda noul sistem, pentru că-i favorizează, de principiu. Al doilea, al minților lucide, care intuiau riscurile noului sistem.
Cînd s-a votat articolul respectiv, liberalii s-au pronunțat împotrivă, în Camera deputaților, în schimb legea per ansamblu a fost votată de majoritatea lor. Între timp, se pare că aleșii locali își impuseseră voința.

În acel moment, însă, era dat ca sigur un anume eveniment, respectiv demiterea guvernului Ponta pînă la finele sesiunii din iunie, și desfacerea alianței PSD-UNPR.
Suntem acum aproape de octombrie și guvernul Ponta rezistă bine mersi, cu tot cu UNPR.

Încet-încet, în PNL se face simțită panică, impusă de cifrele seci.
Care spun că, oricît de bine ar fi situat un primar PNL la această oră, e greu de crezut că el va lua în alegerile dintr-un tur mai mult decît omul unei întregi coaliții PSD-UNPR-ALDE, mai ales că regula de fier e că la primul tur se votează politic, abia în turul al doilea căpătînd importanță majoră calitatea omului desemnat drept candidat. Dar, al doilea tur nu mai există.
De asemenea, șefii de consilii județene vor fi aleși prin votul consilierilor, ceea ce, iarăși, avantajează categoric alianța sus pomenită.

Pe aceste calcule, PNL riscă – mare atenție! – să nu ia nimic în alegerile locale, în condițiile candidaturii pe cont propriu.
Cine nu crede în acest scenariu catastrofic să-și amintească tragica experiență a PDL, din 2012, care, din partid de guvernămînt, a ajuns să ia, în toamnă, toți parlamentarii la redistribuire.

Dacă PNL ratează primăriile și consiliile județene, la locale, e foarte probabil că vom asista la demisiile actualilor lideri, ceea ce înseamnă o criză profundă de leadership peste vară, în perspectiva parlamentarelor.

Încă mai grav de atît, pe lîngă pericolul PSD-UNPR-ALDE, la dreapta liberalilor începe să urce vertiginos steaua PMP, partid în care urmează să se înscrie și să-i devină lider Traian Băsescu. Ori, din acel moment, există riscul masiv ca o parte dintre liberali – în special din gruparea foștilor pedeliști – să migreze la noul partid, slăbind și mai drastic forțele formațiunii lui Gorghiu. Doar în treacăt să notăm lovitura de forță dată ieri liberalilor de către Elena Udrea, care i-a citat în dosarul gala Bute pe Emil Boc și Cătălin Predoiu, tîrînd în scandal, dintr-un foc, fostul și viitorul premier al partidului. Asta da mostră de realpolitik.

Dacă PNL reușește dizlocarea UNPR din relația cu PSD și adoptarea unei alte legi a localelor, ea nu va putea fi folosită decît din 2020, din cauza interdicției de a modifica legislația electorală cu mai puțin de un an înainte de alegeri. În schimb, va reintra în vigoare vechea lege, astfel că se revine, oricum, la votul în două tururi de scrutin.
Pentru liberali, însă, e crucial ca, măcar în primăvară, să poată sparge alianța actuală de guvernare. Nici nu e de mirare că liderii săi dau tot mai tare din coadă pe lîngă UNPR, ba chiar pe lîngă Călin Popescu Tăriceanu, ”cel mai bun președinte al PNL” (Gorghiu dixit)

Grea misiune, însă, spargerea unei coaliții care se anunță bine sudată.
E nevoie de un eveniment foarte mare ca să se reușească asta.

Ar fi o variantă anchetarea lui Ponta într-un dosar greu, urmată de suspendarea lui ca premier, poate chiar condamnarea lui.
La fel ca și în cazul lui Traian Băsescu, alt lider care se pune în calea parvenirii liberalilor.

Din păcate, există și aici un mare risc: de a-i victimiza pe cei în cauză în ochii opiniei publice, cu rezultate imprevizibile în alegeri (vezi cazurile Becali la PE, Oprescu la primărie, Dan Diaconescu în parlament etc).
Un Traian băgat după gratii ar putea, spre exemplu, să pompeze 10-15% în procentele PMP, cît despre Ponta, și ”execuția” lui cu ajutorul DNA, ea poate, de asemenea, să genereze reacții neașteptate la marele public. E cunoscută, deja, apetența românilor de a plînge pe umerii condamnaților pentru corupție, în ultimii ani.

Probabil aici se ascunde și explicația ezitărilor procurorilor din ultima perioadă în privința multiplelor dosare și denunțuri la adresa premierului, de la DNA, ezitări care isterizează mulți adversari ai PSD ori acoperiți ai presei, care arată pumnul cu degetul mare îndreptat în jos.
Fără rezultat, deocamdată.
E cam tîrziu pentru execuții politice pe bază de dosare, lucrurile ar fi trebuit tranșate de acum 3-4 luni cel puțin.

Teama de consecințe în cazul condamnării lui Băsescu duce la schimbarea strategiei și se încearcă discreditarea sa cu dezvăluirile lui Silvian Ionescu, cu documente secrete ale securității șamd. Manevre ”subțiri”, am spune.

În consecință, rămîn puține variante de salvare pentru PNL, în perspectiva alegerilor de anul viitor.
Probabil cea mai sigură ar fi o implozie a PSD, care să ducă, concomitent, la scindarea partidului și la ruperea alianței cu UNPR.
Un asemenea scandal ar putea fi declanșat de cîștigarea președinției de către Liviu Dragnea, urmată la scurtă vreme de condamnarea sa cu executare.

O lovitură care ar năuci, mai mult ca sigur, PSD, mai ales că ar fi o premieră politică absolută.

Nu știm dacă se va ajunge pînă acolo.

Dar, dacă ne gîndim la ultima ”coincidență”, publicarea apelului tăios al DNA în dosarul referendumului urmată de anunțul precipitat și neprogramat al lui Dragnea privind inerenta sa candidatură – cînd, de fapt, ar fi trebuit să fie invers, adică un motiv în plus de ezitare – tare ne e teamă că răspunsul ar putea fi pozitiv. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

5 Comentarii

  1. […] Sursa: InPolitics […]

  2. BTI, esti varza ca ziarist politic. uita-te si tu pe sondaje. la parlamentare pnl o sa ia intre 40 si 45%, peste intreaga coalitie de prosti psd-unpr-alde(adica psd+nimeni in drum). restul sunt speculatii de ale tale, doar esti prieten cu cristoiu care este omul gastii udrea-basescu-ponta-sarbu-ghita.

  3. […] Și-un semnal de alarmă : SPARGEREA PSD – SINGURA MANEVRA CARE MAI SALVEAZA PNL DE LA DEZASTRU […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998