CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Spectaculos – Erdogan face ordine: le-a transmis lui Zelenski și Putin un plan nou de pace

0 comentarii / 2486 vizualizări / 11 aprilie 2024

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a înmînat președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și lui Vladimir Putin un proiect turcesc pentru a pune capăt războiului din Ucraina, relatează publicația „New – Europe” citînd surse.

„Proiectul se bazează pe documentele primelor negocieri de la Istanbul, iar o parte din formularea din 20 mai 2022 a intrat în noul text. Inițiativa de pace poate fi susținută de o serie de politicieni europeni, ea va fi oferită spre susținere și unor țări individuale din Sudul Global”, se arată în articol.

Proiectul de tratat prevede:
– O înghețare a războiului de-a lungul liniei de front existente
– Obligația de a organiza pînă în 2040 referendumuri în toată Ucraina privind cursul politicii externe a țării, precum și referendumuri sub control internațional în toate teritoriile ucrainene anexate de Rusia la momentul înghețării războiului
– Garanții privind statutul de țară nealiniată al Ucrainei până în 2040
– Schimbul de prizonieri în conformitate cu formula „toți pentru toți”
– Rusia nu va avea nicio obiecție față de aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană
– Un angajament reciproc al SUA și al Rusiei de a nu utiliza arme nucleare în nicio circumstanță, precum și reînnoirea Tratatului de limitare a armelor strategice (START-3), cu imposibilitatea retragerii unilaterale în viitor
– Interdicția de a interveni în afacerile interne ale unei alte țări în orice mod care ar putea destabiliza guvernul acesteia.

Nicio țară, inclusiv Turcia, nu a confirmat oficial, deocamdată, existența unui astfel de plan, mai scrie publicația, citată de Strana Today. (B.T.I,)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

STRTIME=1662721998