CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Spirala violentei cuprinde Europa. La noi, sub ochii blinzi ai capilor statului

2 comentarii / 3216 vizualizări / 8 ianuarie 2019

În Franța aproape e război civil. Dacă ar fi desfășurat și în al doilea război mondial atîtea trupe cîte scoate regimul Macron în stradă contra protestatarilor, probabil Parisul nu ar mai fi fost ocupat de nemți. Germania e năucită de atacul de o rară violență contra unui lider al opoziției, aproape ucis, ieri, în bătaie de către necunoscuți. Zilele trecute a fost explozie la un sediu al opoziției, tot în Germania. Și în România se înmulțesc agresiunile și hăituirea politicienilor, nefiind departe momentul cînd se va ajunge mult mai departe. Diferența e că, în occident, maturitatea clasei politice o face să ia atitudine fermă, în timp ce la noi, dimpotrivă, agresorii sunt încurajați fie prin pasivitatea autorităților, fie pur și simplu prin mesaje indirecte venite de la vîrful politicii.

Nici nu a început bine anul electoral 2019 că am avut un nou caz de politician hăituit. Deputatul Eugen Nicolicea a fost agresat verbal în plină stradă de binecunoscutul protestatar de profesie, Marin Ceaușescu. Curios și grav, totodată, e că politicianul a fost ”interceptat” tocmai cînd pleca de la niște rubedenii, la mare distanță de domiciliu ori de locul de muncă. Greu de crezut că întîlnirea cu Ceaușescu a fost chiar întîmplătoare.
Anul trecut a fost presărat cu nenumărate incidente similare: un deputat PSD a fost agresat verbal și fizic în stradă de către protestatarii #rezist, fără să se fi aflat pînă acum rezultatul anchetei ulterioare. Case ale altor lideri politici au fost vandalizate, oamenii sunt acostați la restaurante, în mijloace de transport în comun, la diverse evenimente șamd.
De cîte ori lideri ai partidelor de guvernămînt sunt supuși unor asemenea atacuri, partea adversă jubilează. ”Bine le-au făcut, mama lor de corupți!” e esența mesajelor virale pe rețelele sociale.
De altfel, avem militanți de meserie ”pentru democrație” care fac apel public de multă vreme pentru trecerea la ceea ce ei numesc next level, o fază superioară a formei de protest, de la pașnic la violent.
Se cere intrarea cu forța peste parlamentari, în clădirea guvernului, în sediile de partid, pentru că nu se mai poate cu mijloace blînde, nu-i așa?

Să ne amintim un episod celebru din campania electorală prezidențială.
Într-o dimineață, în curtea sediului central al PNL, din București, au fost găsite cîteva zeci de găini, vii ori moarte, cu bilețele anti-Iohannis legate la gît.
O șicană electorală clară și murdară la adresa partidului care îl susținea pe Klaus Iohannis la președinție.
Totuși, una non-violentă, dacă excludem punctul de vedere al găinilor.
Imediat, s-au înregistrat proteste de amploare din partea ”agresaților”.
Klaus Iohannis a ieșit public cu declarații de o vehemență ieșită din comun, afirmînd că e vorba de un gest de sorginte nazistă și de o amenințare de tip mafiot cu moartea.

”Pot să vă spun că această campanie electorală a devenit abominabilă. D-le Ponta, ați reușit un record. Este cu distanță cea mai mizerabilă campanie din ’90 încoace iar legat de acest simbol, probabil nu știți, este un simbol foarte vechi, este o amenințare directă cu moartea. Ultima dată când cineva a folosit astfel de simboluri a fost în anii ’40 și a fost folosit de naziști. Dacă arunci cuiva o găină cu capul tăiat sau un cocoș cu capul tăiat peste gard sau în casă este o amenințare directă cu moartea și naziștii au avut grijă să-l și execute pe respectivul. De aceea, îmi permit să spun, nu am crezut că vom ajunge vreodată în România la acest nivel de campanie electorală, să folosească unii în campanie simboluri și amenințări cu moartea folosite ultima dată de naziști”, spunea el, într-o conferință de presă.

Liderul PNL, Alina Gorghiu, plusa: ”Asistăm la o campanie de o violenţă extremă, o campanie pe care pe mine una mă îngrozeşte şi îmi provoacă în acelaşi timp scârbă, aş putea să spun. Nu a fost nicodată de la Revoluţie încoace o campanie care să atingă un asemenea nivel de josnicie, de mojicie, de lipsă de respect faţă de valorile democratice. Să arunci găini moarte în curtea unui partid cu diverse mesaje referitoare la candidatura lui Klaus Iohannis, la tot ce înseamnă Klaus Iohannis mi se pare un atac la tot ce însemană stat de drept şi democraţie. Vom ajunge de râsul Europei din cauza unui gest de violență”.

Societatea civilă nu era mai puțin oripilată:

”Repulsie, dezgust, revoltă: acestea sunt cuvintele care descriu reactia oricarui om cu bun simt citind ştirea despre găinile decapitate azvârlite in sediul PNL. Victor Ponta si PSD-ul au transformat campania electorală intr-un dans macabru. Este o sarabandă a urii dezlăntuite, o ofensiva a tot ceea ce poate fi mai abject in subteranele fetide ale resentimentui social si etnic” scria Vladimir Tismăneanu.

S-a depus, desigur, și plîngere la poliție.
O plîngere de care nu s-a mai auzit nimic pînă azi.

Au trecut cîțiva ani de la acel eveniment regretabil și nedemocratic.
De la mesajele ”naziste” s-a ajuns la violență fizică, la hăituirea permanentă a unor politicieni, la distrugerea unor bunuri ori chiar la apeluri publice pentru linșaj. Ne amintim cazul unui ziarist care dezvăluia adresa lui Liviu Dragnea, mesajul fiind de-a dreptul străveziu.
În tot acest interval scurs de la operațiunea ”Găina”, nici Klaus Iohannis, nici lideri ai opoziției nu au luat vreodată atitudine contra noului mecanism de ”reparare” a democrației prin violență.
Din contră, am spune.
Nenumărate atitudini ale lor au încurajat respectivele manifestări.
Esența democrației constă, însă, în tăria de a te ridica în apărarea unui adversar lovit incorect, nu în a jubila pe seama faptului.
Oare cîte femei din opoziție, spre exemplu, au sancționat incredibilul derapaj mediatic al unui site de umor, cînd a publicat un material de o rară mizerie despre iubita lui Liviu Dragnea? Nu a făcut-o nici măcar Raluca Turcan, cea călcată nepermis, cîndva, în picioare de actualul său șef, care a etichetat-o public drept prostituată a politicii.
Iohannis, liberalii, useriștii, cioloșiștii, tefeliștii uită un lucru elementar: roata se învîrte.
Și cine seamănă vînt, culege furtună.
Va veni vremea cînd actualul președinte, bunăoară, va părăsi Cotrocenii și nu va mai avea o întreagă cohortă de SPP-iști care să-l apere cînd vreun Dide pesedist va considera necesar să-i aplice o corecție.

Cît despre autoritățile statului, nici nu are rost să mai vorbim.
Pentru cei care nu știu, legea 51/1991 prevede la articolul 3 că acțiunile prin care se atentează la viața, integritatea fizică sau sănătatea persoanelor care îndeplinesc funcții importante în stat constituie amenințare la siguranța națională.
Nici măcar această prevedere nu pare să impresioneze pe cei care trebuie să aplice legea.
În Franța, indivizi violenți din rîndul vestelor galbene, arestați de jandarmi, au fost condamnați de justiție în doar cîteva zile. La noi, se mai aude doar sporadic despre anchetarea autorilor violențelor din 10 august 2018.
Refuzul de a se ridica împotriva agresiunilor motivate politic e o trăsătură a tuturor partidelor momentului, din opoziție ori de la putere, cu excepția cazurilor cînd sunt ele însele victime.
Modul în care sloganul grobian ”M…E PSD!” a fost îmbrățișat de lideri politici – inclusiv de mari oameni de cultură de la noi – spune cam totul, din păcate.
”Sintagma Muie PSD, devenită slogan naţional, este deopotrivă rezultatul şi catalizatorul acestei deşteptări civice” scria Vladimir Tismăneanu, oripilatul din povestea cu găinile.
Liviu Dragnea ori Klaus Iohannis vor deveni credibili ca politicieni responsabili abia atunci cînd vor critica tăios agresarea adversarilor politici; la cum se derulează evenimentele, acest lucru nu are nicio șansă să se întîmple.

Și sunt semne că vom avea parte, anul acesta, de două campanii electorale mai violente ca oricînd, fără ca cineva să conștientizeze pericolul și să impulsioneze vreo măsură hotărîtă. Trebuie, din nefericire, să ne așteptăm, curînd, la ce e mai rău sub acest aspect. Momentul cînd vom avea prima tragedie motivată politic, inclusiv prin influențe venite din exterior, e mai aproape decît ne imaginăm. Nu e tîrziu, încă, pentru ca spirala violenței să fie oprită. (Bogdan Tiberiu IACOB)

P.S: Și totuși, cine a aruncat găinile în curtea PNL?

Photo by Randy Colas

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Unu cu geaca rosie a instigat gloata neo-bolsevica la violente in Romania si nu a patit nimic.

  2. Un articol imparțial, scris de un jurnalist cu adevărat echidistant! Felicitări, BTI!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998