CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9672 RON DOWN | 1 USD = 4.5844 RON DOWN | 1 GBP = 5.7927 RON UP

”Spovedania lui Rizea”, o bomba cu neutroni. Cine e forta uriasa care ii tine spatele?

12 comentarii / 10778 vizualizări / 4 mai 2020

Lansată în week-end prin intermediul unui site special creat, cartea fugarului penal Cristian Rizea, care părea inițial o frecție ca multe altele, se dovedește o bombă cu neutroni, foarte probabil cea mai teribilă serie de dezvăluiri politico-afaceristice și despre servicii secrete din istoria României. Autorul, cocoțat foarte mulți ani la vîrfurile puterii, suficient cît să observe multe și grele, lovește fără milă în tot ce mișcă, lucru probabil în premieră la noi, nu că s-ar înghesui, oricum, prea mulți să facă asemenea dezvăluiri.
De aici marea întrebare: dat fiind gradul imens de periculozitate al demersului, cine sau ce îi asigură spatele fostului parlamentar refugiat la Chișinău? De un lucru suntem siguri: e o forță de mari proporții.

Cristian Rizea a fost deputat în două mandate, președinte al unei mari agenții naționale, director de cabinet ministerial, s-a perindat prin vreo 3-4 partide în care a prins și ceva funcții și a absolvit școli ”speciale” precum Colegiul Superior de Siguranţă Naţională, Institutul Diplomatic Român ori Colegiul Naţional de Apărare. Genul de băiat care poate fi regăsit prin multe locuri și care își găsește mereu cîte un locșor călduț, și asta grație unui background adesea foarte umbrit.

Nu se pune problema ca el să fie bănuit de a nu fi avut acces la informații și evenimente de top. Suspectat de a fi fost interlop în tinerețe, prin anii 90, a ajuns băiat de casă al familiei Meleșcanu, pe vremea cînd fostul director al SIE conducea ApR, apoi al lui Alexandru Athanasiu, lider al PSD si fost ministru și greu al PSD, mai apoi a ajuns în partidul lui Năstase și a făcut carieră și acolo.
Anul trecut, în martie, el a fost condamnat cu executare, definitiv, într-un dosar de spălare de bani și a reușit să fugă din țară la timp. În noiembrie, s-a aflat că el locuiește în Chișinău, bine mersi, și nici măcar nu se ferește foarte tare. Cu toate acestea, deși dat în urmărire internațională, nicio autoritate din România nu s-a obosit să îl recupereze de acolo?

Oare de ce?
Dar asta nici măcar nu ar fi Marea Întrebare.

Mai mare e de ce s-ar fi apucat Rizea să-și pună cîteva zeci dintre cele mai puternice și mai influente persoane din politica, afacerile, media și serviciile secrete din România prin dezvăluirile sale?
Ce cîștigă de aici?
Se ”răcorește”?
Poate ar fi fost credibilă teza dacă s-ar fi ocupat strict de către cei care l-au lucrat, zice el, spre a fi condamnat pe nedrept.
Dar nu, Rizea dă nemilos în toate direcțiile, chiar și în Athanasiu, despre care recunoaște că a fost mentor și binefăcător al său.
Face jocuri electorale, cînd nu mai e mult pînă la două rînduri de alegeri?
Păi, iarăși, nu ar fi clar în favoarea cui, dat fiind că îi martelează pe toți.
Își negociază libertatea?
Păi asta ar însemna să speră să fie rejudecat și să I se anuleze condamnarea definitivă, ori tocmai asemenea dezvăluiri publice i-ar îngreuna demersul, ar fi clar pentru toată lumea că ar fi rejudecat ca să nu mai sară și cu alte dezvăluiri.
Deci Rizea, spre deosebire de, să zicem, Elena Udrea, care a vorbit din Costa Rica doar din vîrful buzelor, și-a tăiat singur și complet craca.
Rizea nu numai că nu a ales discreția, precum alți dispăruți celebri, dar e de-a dreptul sfidător, informînd public că se află la Chișinău.

Oricum ai da-o, e de neînțeles ce ar cîștiga fostul parlamentar din dezvăluirile sale; se vede de la un kilometru, în schimb, cît ar avea de pierdut. E foarte probabil că omul nu va mai călca vreodată prin România, după modelul Pacepa, la cîți dușmani și-a făcut.

În plus, el se autodenunță ca autor al unor fapte clare de corupție, comise de-a lungul anilor, ceea ce îl îndepărtează și mai mult de perspectiva unei rejudecări. Mai corect am vorbi despre autodetonarea sa în stil kamikaze.

Și atunci care să fie misterul explozivei cărți, un soi de Armaghedon mai mare ?

În opinia noastră, ea nu îi servește deloc fugarului Rizea.
Ci altcuiva, foarte mare, puternic și influent.

E greu de crezut că Rizea s-a bazat strict pe memorie scriind toate acele lucruri – extrem de multe – din carte. Fostul deputat are mai degrabă profilul unui acoperit al serviciilor, care de-a lungul timpului a elaborat pe bandă rulantă note informative, iar acum doar le-a centralizat, la comanda cuiva. (El însuși recunoaște în carte că era un apropiat al generalilor din sistem și chiar în cărți pentru șefia unui serviciu, fără a mai vorbi de studiile sale)

Foarte interesant de remarcat, cartea pare să fi fost scrisă foarte recent, întrucît conține referiri la evenimente de-a dreptul calde, cum ar fi cazul de corupție de la Călugăreni, cu măști achizionate de o firmă obscură, dar și altele.

Cine să fie acea forță care îi oferă lui Rizea garanția că nu va fi mîncat de viu pentru dezvăluirile sale care întorc clasa politică de la noi cu fundul în sus?

Un serviciu secret străin ar putea fi o ipoteză solidă.

Răsăritean, dacă ne gîndim unde a ales deputatul să se refugieze. Unul interesat să bage bățul prin gard și să agite toata protipendada țării.

Ori poate o figură proeminentă, să zicem precum cea a controversatului miliardar Vladimir Plahotniuc, cel despre care se spunea că ajunsese aproape să treacă Republica Moldova pe persoană fizică.
Ori, despre Rizea se știe deja că e un apropiat al magnatului moldovean, de aproape un deceniu.

Plahotniuc a fost dărîmat anul trecut de pe soclul puterii aproape absolute pe care o avea în Moldova în urma unor acuzații grave de corupție, a fugit din țară, a fost dat în urmărire internațională, iar Chișinăul a cerut României oficial să ajute la capturarea acestuia, magnatul fiind des semnalat la noi în țară.

În acest caz, se pune problema nu ce negociază Rizea prin cartea sa.
Ci doar ce negociază Plahotniuc, al cărui semnal către capii României ar putea fi ”aveți grijă, băieți, știu și ce lapte ați supt de la mame!”. Să vrea magnatul moldovean să i se tolereze prezența în România, de unde și-ar putea dirija mai lesne treburile lăsate în urmă în Moldova? Deloc exclus. Pot fi și alte variante.

Important de remarcat, din mulțimea de figuri grele făcute pulbere în volum, se detașează în mod deosebit Mircea Geoană, actual secretar general adjunct al NATO, Ana Birchall, ministrul Justiției atît de agreat de americani, Laura Kovesi, procuror șef european, Ludovic Orban, premierul în exercițiu al unei țări membre NATO și partener strategic al SUA, Florian Coldea, fostul șef operativ al SRI, George Maior, actual ambasador în SUA, Adina Vălean (la pachet cu soțul Crin Antonescu), comisar european, actualii șefi ai SRI și SIE, Eduard Hellvig și Gabriel Vlase, ba chiar generalul american Wesley Clark, prins și el într-o dezvăluire.

Oameni cu puternice conexiuni cu SUA și cu mari cancelarii europene.
Simplă întîmplare?
Într-un material în pregătire, urmeză să prezentăm schematic cîteva dintre cele mai grele dezvăluiri ale lui Cristian Rizea, fugarul pe care de un an de zile nu se deranjează nicio autoritate a statului român să-l recupereze, deși se știe exact unde se află.
Acel stat român care l-a extras ilegal dintr-o țară străină pe Omar Hayssam, care a recuperat fugari din Indonezia, SUA, Kenya ori Madagascar.
Dar care nu vrea să se atingă de Rizea.
Repetăm: oare de ce? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

12 Comentarii

 1. Sunt curios ce va spune de Anaconda! Sau ea va fi sarita din schema!

  • a scris si de ea

   • Astept primele dezvaluiri! Desi sunt sigur ca va fi o campanie de pr in care acoperitii din presa care sunt inca pe placul puterii( si aici nu ma refer la partidele vremelnice) sa fie protejate!

 2. De ce nu-l umfla autoritatile de la Bucuresti pe Rizea? Pentru ca e aceeasi situtie ca si-n cazul lui Ghita. Cel mai probabil, fostul deputat Rizea e de fapt ,,colonelul Rizea”. Mira-m-as ca Rizea sa nu fi facut nitica bisnita cu gradele militare.

 3. Domnul Rosca Stanescu a avut ocazia sa-l intrebe pe ministrul Vela cum a fost posibil ca un cetatean din Buzau sa ajunga in judetul ialomita si inapoi in perioada starii de urgenta reusind sa infecteze 19 persoane si sa bage in carantina un cartier. Domnul Rosca Stanescu nu a fost curios sa afle de la dl. VELA cati politisti de pe traseul Buzau-Barbulesti au zadarnicit combaterea covid19!

 4. Cine sa fie in spatele lui Rizea ?
  Chiar nu stiti, sau nu intuiti ?
  Nu va mai straduiti degeaba, veti afla DUPA !

 5. Cum/unde gasim cartea?

  • Sorina Matei a dat link către pdf, apoi a dispărut, l-a urcat din nou, pe 1 mai, pagina de fb Sorina Ruxandra Matei, iar două zile mai târziu a zburat cu cercul de LABE1.

 6. Vrem la conducerea tarii sa vina doar patrioții Selecție la sânge Românii sa aibă patria lor, casa lor si blidul de mâncare

 7. Pai i s a confiscat averea si a fost condamnat la boschetareala de niste baieti complet cretini, selectati de diversi Licurici tocmai pe criteriul sub-mediocritatii. Este cazul bin Laden reloaded, doar ca asta da bombe de presa :) Apropos de „extragere”

 8. Si mobilul rusilor e foarte simplu, imperiul estic are tot interesul sa expuna nemernicia slugarnica si coruptia criminala a cozilor de topor pro-vestice pentru a trezi sentimente anti-occident si a „elibera” teritoriul de influentele nefate. Intru implantarea si crestetea propriillor lor cozi de topor. Dar e interesant ca fenomen literar

 9. Imi puteti spune, va rog, de unde se poate cumpara cartea?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998