CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9746 RON DOWN | 1 USD = 4.6864 RON DOWN | 1 GBP = 5.7433 RON DOWN

SRI a fabricat un martir

0 comentarii / 1852 vizualizări / 3 decembrie 2015

El se numeşte Beke Istvan Attila. Şi totul a început în Ţara Secuilor. Chiar în oraşul Târgul Secuiesc. În ziua de 1 decembrie, casa acestuia a fost luată cu asalt. Iar omul săltat. Sub acuzaţii îngrozitoare, lansate de Serviciul Român de Informaţii şi de procurori. Beke Istvan Attila riscă să devină, din punct de vedere juridic, cel de-al doilea mare terorist român, prins în flagrant. După faimosul “teroristul cu butelia”, de la Timiş, care deja şi-a ispăşit o bună parte din pedeapsă. Numai că, acum, situaţia este de aşa natură încât secuiul poate fi transformat în martir. Extrem de periculos!
Mă pregăteam să felicit, în fine, din toată inima, Serviciul Român de Informaţii. Atunci când am aflat că a dejucat un grav atentat. Chiar în ziua de 1 decembrie. Şi atentatul urma să aibă loc în inima Ţinutului Secuiesc. Acolo unde, din prea multă indulgenţă a autorităţilor de la Bucureşti, s-au dezvoltat mişcări iredentiste, extrem de periculoase, şi s-au făcut câţiva paşi în ideea unei secesiuni. A instaurării autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc. Ceea ce ar însemna, nici mai mult, nici mai puţin decât dezmembrarea teritoriului României.
Iar Beke Istvan Attila nu este un individ oarecare. Din câte suntem informaţi, el chiar conduce „Mișcarea de Tineret 64 de Comitate”, aflată în strânsă conexiune cu partidul extremist Jobbik, din Ungaria, mişcări cunoscute deja de câţiva ani ca fiind extrem de periculoase pentru securitatea statului român şi având, într-adevăr, un caracter terorist întrucât, ele organizează şi antrenează unităţi paramilitare, un fel de miliţii proprii. Chiar şi uniforma nu diferă prea mult de cea purtată de militanţii Statului Islamic.
Aşadar, captura, cum era ea anunţată, se înfăţişează drept deosebit de importantă. Prezentând faptele într-o primă versiune, reprezentanţii SRI ne-au făcut să credem că această operaţiune, finalizată la 1 decembrie, a salvat viaţa unor oameni. Care altfel ar fi fost aruncaţi în aer. Declanşând, nu numai un carnagiu, ci şi debandadă, panică, teroare. Putând marca începutul unei operaţii violente a unor secui, pentru separarea de România.
Iată însă, în scurt timp, a fost difuzat un comunicat oficial. Conform acestuia, Beke Istvan Attila se pregătea să confecţioneze un dispozitiv exploziv pe care intenţiona să-l detoneze de 1 decembrie. Chiar în zona manifestaţiei consacrate Zilei Naţionale din Târgul Secuiesc. Cum aşa? Deci nu există o bombă, fie ea şi artizanală. Ci doar intenţia de a o confecţiona. Şi ea nu fusese amplasată undeva, într-un loc public. Ci exista doar intenţia de a o amplasa. Acest comunicat mi-a stârnit primele nedumeriri. Şi nu numai mie.
Dar, mă rog! Terorismul este o activitate atât de periculoasă încât şi intenţia, dusă până la un anumit punct, trebuie sancţionată. Iar SRI ne oferă, în continuare, informaţii. În sensul că, omul este urmărit de mult timp. De un an şi jumătate. Mai mult decât atât. Se cunosc şi complicii lui care urmează şi ei să fie reţinuţi. Şi au fost descoperite şi o serie de “pirotehnice” la el acasă. Şi ceva arme. Şi un poligon de tir improvizat. Mai există şi înregistrări ambientale. Şi telefonice. Puteau oare lipsi? Şi din aceste înregistrări rezultă că exista un plan de a detona, nu se mai ştie dacă o bombă sau o petardă, introdusă într-o ladă de gunoi. De la distanţă. Cu ajutorul unui telefon.
Dacă Serviciul Român de Informaţii a supravegheat şi documentat atât de bine acest grup terorist, m-aş fi aşteptat ca oamenii să fie prinşi în flagrant. Şi să fie luaţi ca din oală. Chiar când se pregăteau să detoneze lada de gunoi. Numai că nu a fost aşa. Singurul umflat de mascaţi a fost Beke Istvan Attila. Ceilalţi au fost preveniţi. Şi dacă ei există cu adevărat, este de presupus că s-au evaporat.
Dacă avem de-a face cu un grup terorist, ei bine, atunci SRI a înregistrat, nu cu un succes, ci cu un eşec. Pentru că pe toţi, cu excepţia lui Beke Istvan Attila i-a lăsat să scape. Şi nici flagrant nu a fost. Şi nici nu există, până una-alta, probe concludente că s-ar fi fabricat o bombă. Bomba nu există.
În aceste condiţii, dincolo de faptul că toţi comentatorii au sfârşit prin a se arată uimiţi de faptul că, pentru un asemenea eşec sau semi-eşec, SRI a aşteptat atât de mult, mai atrage atenţia şi coincidenţa faptului că oamenii de decizie ai serviciului inteligent au decis capturarea prezumtivului terorist taman de 1 decembrie. Un moment cu un evident impact emoţional.
Acum, dacă va fi construit un uriaş caz penal, avându-l în epicentru pe Beke Istvan Attila, un secui certat, fără doar şi poate, cu Constituţia Românei şi cu alte legi ale acestui stat, doresc să-i informez pe reprezentanţii SRI că, treptat, dar în mod sigur, vor face din acest personaj un martir. În jurul şi în apărarea căruia se vor coaliza, în loc să se desolidarizeze, noi şi noi secui. Iar rezultatul acestui proces va fi dezastruos. Şi va cântări mult mai greu decât consemnarea de către SRI a unui succes îndoielnic şi a unui trofeu şi mai îndoielnic. Cel mult, întrucât suntem în luna decembrie şi se face bugetul, instituţia va putea obţine, din nou – oare a câtă oară? – o suplimentare substanţială de fonduri. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998