SRI începe lupta împotriva sistemului
1 comentariu / 3293 vizualizări / 13 august 2015
Am trăit să o aud şi pe asta. Din studiourile a două televiziuni de știri, despre care circulă informații insistente că ar fi arondate SRI, a fost lansată sintagma din titlul acestui articol. Desigur, de către „jurnalişti”. Pentru început. Apoi, nu m-aș mira ca, în funcție de reacții, tema să se oficializeze. Adică, ideea că SRI, nu numai că nu se confundă cu „sistemul”, nu numai că nu se află la temelia acestuia, dar chiar este un adversar. Un instrument anti-sistem. Dacă aceasta devine linia oficială a Serviciului Român de Informații atunci, nu m-aș mira deloc ca, în curând, și celelalte servicii să adopte sloganul astfel încât, „sistemul” să devenim noi. Adică, pur și simplu, cetățenii României.
Dar ce înseamnă acest „sistem” despre care se vorbește cu o insistență din ce în ce mai mare? Evident, nu înseamnă stat. Adică statul de drept. Pentru că de câte ori ne referim la stat, pur și simplu, îi pronunțăm numele. Nu avem niciun motiv să-l poreclim „sistem”. Există, este adevărat, expresia anti-sistem, dar care înseamnă cu totul și cu totul altceva. Când spunem, de pildă, că o persoană sau un grup de persoane sunt anti-sistem, ne gândim la faptul că, dintr-un motiv sau altul, refuză să accepte regulile după care funcționează România. Când spunem însă „sistem”, ne referim la cu totul și cu totul altceva.
Prin „sistem” se înțelege ceva, până la urmă, nu numai nociv, ci și subversiv în raport cu mecanismele democratice, cu drepturile și libertățile fundamentale ale omului, cu practicile specifice unui stat de drept. Când spunem „sistem”, arătăm cu degetul spre trăsăturile și atitudinile de stat polițienesc, prezente uneori în societatea noastră și, în mod special, la exercitarea cu lipsă de măsură a atribuțiilor unor servicii secrete, prin infiltrarea, supravegherea și subordonarea unor persoane și instituții, operațiuni care contravin, în mod flagrant, Constituției. Cum ar fi, de pildă, prezența ofițerilor acoperiți sau racolarea, prin diverse mijloace, de informatori din rândul magistraților, parlamentarilor, conducătorilor unor partide ori reprezentanți ai puterii executive.
Păi dacă acesta este „sistemul”, atunci delimitarea de el, de către Serviciul Român de Informații, ar constitui o veritabilă revoluție. Ar urma, nici mai mult, nici mai puțin, ca Serviciul Român de Informații să declanșeze o luptă necruțătoare împotrivă lui însuși.
Să mă ierte domnul Eduard Hellvig, noul director ar Serviciul Român de Informații, dar dacă această teză, lansată de colaboratori ai subordonaților domniei sale, din două televiziuni de știri, va fi cumva însușită, în mod formal, de către instituție, atunci voi consideră că SRI, pur și simplu, ne jignește inteligența. Dincolo de faptul că inițiază una dintre cele halucinante gogomănii din existența sa. (Sorin Rosca Stanescu)
[…] sursa. inpolitics.ro […]