CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

SRI – politie politica, violenta si asasinat. Nicio demisie….

0 comentarii / 1492 vizualizări / 21 noiembrie 2012

Un eveniment șocant, cutremurător, a ajuns la cunoștința opinei publice cu întîrziere de un an și, deși ar fi trebuit să producă demisii spectaculoase la cel mai înalt nivel, e trecut cu vederea de parcă ar fi vorba de păruială între aurolaci. E vorba de un veritabil asasinat realizat de angajați ai SRI, eveniment prezentat de Ziua de Vest în mai și recunoscut oficial zilele trecute, care nu a avut ca rezultat nicio sancțiune la adresa conducerii serviciului. Cît despre politicienii care ar fi trebuit să reacționeze cu duritate maximă, ei sunt prea ocupați cu actuala campanie electorală.

Presa ultimelor zile a relatat că trei foşti caporali din SRI Timiş şi un superior al acestora, o femeie locotenent-colonel, sunt judecaţi pentru lovituri cauzatoare de moarte şi purtare abuzivă, de Tribunalul Militar Timişoara, după ce superiorul le-ar fi ordonat celor trei să bată trei persoane care voiau să fure fier vechi din curtea instituţiei. Unul dintre presupuşii hoţi a murit în urma loviturilor primite. Incidentul a avut loc anul trecut, iar procurorii militari au deschis dosar penal în luna octombrie 2011.
Prim-procurorul Parchetului Militar Timişoara, Radu Ilina, a declarat Mediafax că dosarul a patru foşti angajaţi ai SRI va fi judecat la Tribunalul Militar Timişoara, primul termen fiind stabilit pentru 29 noiembrie.
Sorin Sava, purtătorul de cuvânt al SRI, a recunoscut că evenimentul a avut loc anul trecut şi că angajaţii SRI au folosit forţa depăşindu-şi atribuţiile şi nerespectând procedura în astfel de situaţii. Cei patru au fost trecuţi în rezervă imediat după incident.

Să vedem care ar fi primele concluzii, halucinante, care se desprind din incidentul respectiv:
1) Șefii din SRI nu consideră că trebuie să respecte legislația țării, drept pentru care, în loc să sesizeze organele abilitate, cum ar fi Poliția, decid să își facă singuri dreptate.
2) Modul în care își fac dreptate este de tip banditesc și ilegal, dîndu-se ordin inferiorilor să apeleze la brutalitate extremă.
3) Angajații serviciului acuză, și ei, dureri în bască în ce privește respectarea legilor, din moment ce declară, senini, că au bătut și ucis la ordin, deși legea de funcționare a SRI nu prevede asemenea metode: „Noi am respectat un ordin, la noi ierarhia este clară. Dacă nu respectam acest ordin dat de către superior, puteam fi cercetaţi disciplinar”.
4) În fine, incidentul e mușamalizat, atent, fiind admis oficial abia după un an de zile, cînd s-a ajuns cu procesul în justiție.

La începutul acestei luni, David Petraeus, directorul CIA, cel mai reputat serviciu secret din lume, a demisionat din cauza unei banale relații extra-conjugale cu o subalternă.
În aceeași perioadă, comandatul forțelor NATO din Afganistan, gen.John Allen, e băgat în anchetă pentru că a trimis e-mailuri ”nepotrivite” unei femei.

Directorul SRI, George Maior, ai cărui subalterni omoară oamenii la ordin, ca pe cîini, nu se deranjează nici măcar să comenteze evenimentul, darmite să demisioneze.
Cum nu s-a omorît să comenteze sau să demisioneze nici anul trecut, cînd serviciul pe care îl conduce a fost condamnat de justiție – probabil o premieră europeană – pentru încălcarea drepturilor cetățenești ale politicianului și afaceristului Dinu Patriciu, în traducere poliție politică, prin interceptări ilegale.

Acum 3-4 săptămăni, cînd premierul Ponta a îndrăznit să vorbească despre necesitatea unui control mai strict asupra serviciilor secrete, George Maior s-a repezit să declare, pentru Adevărul, că ”Modelul SRI este unul de succes, nu văd de ce ar trebui să schimbăm ceva”. Sigur că e de succes: cînd agenții SRI pun mîna pe bîte, nu se mai cheamă doctorul, ci direct popa, adică eficiență 100%.

De ce a tăcut mîlc George Maior anul trecut, cînd s-a produs crima, deși aproape putem vorbi de un asasinat, din moment ce s-a acționat la ordin, iar victima a fost prevenită („Loviţi-i, omorâţi-i, că-i îngropăm în spate şi nu îi găseşte nimeni”) că va fi ucisă? De ce tace și acum, după ce presa a dezvăluit opiniei publice grozăvia?

Simplu: dacă e să dăm crezare informațiilor venite din nenumărate surse, ca și anul trecut, în toamnă, și astăzi, George Maior se pregătește intens pentru rolul de prim-ministru. Anul trecut, i-a luat porumbul de pe foc, în ultima clipă, omologul MRU, de la SIE; poate de data asta are mai mult noroc, ca să nu rămînă SIE singurul serviciu secret cocoțat în cîrca palatului Victoria.

Cum să reacționeze domnia sa în scandalului crimei de la Timiș, cînd acest lucru i-ar putea frînge cariera politică înfloritoare, începută acum cîțiva ani în PSD și întreruptă de escala la șefia SRI? (Bogdan Tiberiu Iacob)

P.S. La începutul acestei toamne, șeful SRI Timiș din ultimul deceniu, colonelul Cristian Dăescu, a fost transferat la Arad, județ considerat cu activitatea mai slabă pe linie de SRI, pentru a implementa și acolo modelul de succes de la fostul loc de muncă. No comment!…

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998