CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

SRI, Vintu, Timofte si o gafa uriasa a lui Basescu

0 comentarii / 1769 vizualizări / 23 septembrie 2010

Traian Băsescu a făcut, miercuri seara, o nouă gafă de proporții, în cadrul emisiunii sale preferate de la B1TV, printr-o dezvăluire care constituie, în fapt, un autodenunț de complicitate cu activitatea a doi corupți de marcă, în persoana mogulului Sorin Vîntu și a fostului director al SRI, Radu Timofte.

Concret, Băsescu a afirmat, la ”Nașul”, textual: ”Un lucru pe care-l spun cu toată responsabilitatea, repet, cu toată responsabilitatea: în timpul când domnul director Timofte conducea SRI, Sorin Ovidiu Vântu avea o influenţă extraordinară în acest serviciu. Nu se mulţumea doar să primească informaţii care rezultau din ascultările cu mandat care se făceau, dar influenţa chiar numiri de şefi la nivel judeţean, la nivel de secţii, în SRI”. Întrebat de moderator dacă are probe în acest sens, președintele a răspuns, categoric: ”Bineînțeles. Nu există dubii din punctul acesta de vedere cât de influent era domnul Sorin Ovidiu Vântu în relaţia cu SRI”.

Afirmațiile lui Băsescu sunt extrem de serioase, pentru că îl transformă pe fostul șef al SRI, chiar defunct, într-un personaj corupt, implicat în abuz în serviciu și trafic de influență la nivel înalt, în complicitate cu afaceristul Sorin Vîntu. Este cît se poate de reală informația, totodată, că între Vântu și Timofte exista o strînsă legătură de prietenie, fiind originari și din același județ, ceea ce face plauzibile datele furnizate de către președinte.

Numai că Traian Băsescu nu explică un mic amănunt: în condițiile în care recunoaște că era la curent cu traficul de influență practicat la vîrful celui mai mare serviciu secret, de ce nu a luat măsuri imperative de demitere a lui Radu Timofte din funcție? Cum se știe, plecarea acestuia din fruntea SRI s-a produs abia în iulie 2006, aproape de jumătatea mandatului lui Băsescu, după fuga din țară a lui Omar Hayssam. Atunci, în urma unei întrevederi, pe 20 iulie, la Cotroceni cu președintele, șefii principalelor servicii secrete, SRI, SIE și ”Doi și un sfert”, adică Timofte, Gheorghe Fulga și Virgil Ardelean, au decis să demisioneze din funcții.

Potrivit documentelor oficiale din arhiva Parlamentului, pe 24 iulie, Radu Timofte a fost audiat de către Comisia SRI, în fața căreia a declarat că ”demisia a fost un gest de onoare fațã de exprimarea neîncrederii în SRI și afirmațiile președintelui României cã nu se va putea rezista unor presiuni și atacuri mediatice, ca urmare a dispariției lui Omar Hayssam”.

Altfel spus, în demisia sa nu s-a vehiculat nimic despre Vîntu, scurgerile de informații secrete și numirile în posturi de conducere în SRI. Întrebarea, în aceste condiții, este cum poate fi calificată atitudinea șefului statului, garant al respectării legalității, în cazul abuzurilor comise ani de zile, sub nasul său, în cadrul SRI? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998