CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Sssst, Presedintele se odihneste!

0 comentarii / 1586 vizualizări / 25 august 2010

In plina criza economica, sociala si politica, in balamucul general, creat de tragedia nou nascutilor si scandalul palmei de la Ciresica, institutia prezidentiala ne ofera cel mai laconic comunicat din istorie.

Citez integral si ad literam: “incepand de luni, 23 august a.c., pana vineri, 27 august a.c., Presedintele Romaniei, Traian Basescu, se afla intr-o scurta perioada de odihna. Pe durata intregii perioade, Presedintele Romaniei isi va exercita toate atributiile institutionale si legale aferente functiei”. 23 august 2010. Ii caut nod in papura sefului statului, chiar si pentru acest comunicat? Sau exista o semnificatie a laconismului care prezinta interes public si, ca atare, ar trebui pusa in discutie?
Eu trec peste coincidenta. Ma refer la ziua de 23 august, care, in mod traditional, a fost sarbatorita in toata regula, ba chiar in toata legea, decenii la rand, de purtatorul de haina militara, numit si pe vremuri, ca si acum, Traian Basescu. Va amintiti? Dupa parada militara si parada oamenilor muncii, urma petrecerea. Pentru mai marii statului comunist, ea dura cateva zile. Nu stiu daca Traian Basescu se inscrie au ba pe linia acestei traditii abandonate, pentru cei mai multi, incepand din decembrie 1989. Ceea ce, insa, merita remarcat este ca, de fapt, aproape intreaga vara a insemnat, pentru seful statului roman, o lunga perioada de odihna. Consultati agenda pusa pe site-ul institutiei prezidentiale. Oricine poate observa ca intalnirile oficiale ale sefului statului, in plan intern si extern, au fost rarisime. Iar iesirile sale la rampa, desi tulburatoare, au fost putine si, cu certitudine, improvizate. In sensul ca nu au necesitat un timp de munca. Dupa cele cateva zile de vizite in zone inundate – unde, atunci cand nu a fost huiduit si admonestat, seful statului s-a aflat exclusiv in mijlocul militarilor si, doar cu cateva exceptii, in sanul activului sau de partid – domnul Traian Basescu a stat si a vegetat.
De aceea, enuntul privind nevoia resimtita de Traian Basescu de a avea o “scurta perioada de odihna” fie incearca sa sugereze ca el, de fapt, a muncit pe branci tot timpul, chiar daca stradania sa a fost ferita de ochiul opiniei publice, fie anunta ca ne aflam in prezenta unei complicatii, legata cumva de starea lui de sanatate.
Foarte interesanta este si o alta premiera pe care o gasim in mult prea succintul comunicat. Si anume, nevoia Presedintelui de a preciza ca desi se odihneste patru zile, el “isi va exercita toate atributiile constitutionale si legale aferente functiei”. Ei bine, niciodata, pana acum, in istorie nu s-a mai pomenit ca un sef de stat, atunci cand isi ia concediu cateva zile, sa insiste asupra faptului ca nu-si cedeaza atributiile nimanui. Asemenea precizari isi au rostul si locul si adevarata semnificatie doar in ipotezele in care un sef de stat este lovit de o boala foarte grava. Care ar putea ridica semne de intrebare asupra capacitatii sale de a-si exercita fisa postului.
Din cate stiu, nu exista nicio informatie, insa, care sa arate ca Traian Basescu este, in acest moment, grav bolnav. Si nici nu cred in scenariul ca a fost atat de afectat de conflictul de la Ciresica, cu tanarul avocat Chitic, pe care l-a biruit cu un dos de palma si cu cativa sepepisti, incat sa simta nevoia sa-si recupereze energiile printr-o bine meritata odihna. (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998