CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9707 RON DOWN | 1 USD = 4.6638 RON DOWN | 1 GBP = 5.7329 RON DOWN

Sta sa cada bomba: alegerile, la concurenta cu calificarea Romaniei la Euro

2 comentarii / 2752 vizualizări / 16 aprilie 2016

O lovitură cu potențial nuclear s-a înregistrat azi, la Tribunalul Bucureşti, după ce instanța a decis să admită o excepţie de neconstituţionalitate ridicată asupra a două articole din Legea alegerilor locale, printre care şi cel prin care s-a stabilit alegerea primarilor într-un singur tur. Totul s-a întîmplat după ce un ziarist de la ”Adevărul” a simulat o candidatură la primăria generală și a înaintat, totodată, cele două excepții.

Ziaristul Liviu Avram şi-a depus candidatura la Biroul Electoral Municipal Bucureşti pe 13 aprilie, iar două zile mai târziu aceasta i-a fost respinsă, pe motiv că, în loc de 18.000 de semnături de susţinere, a depus o listă cu doar trei semnături. Odată cu contestaţia faţă de respingerea candidaturii, Avram a ridicat, însă, şi excepţia de neconstituţionalitate a articolului 50 alin. (2) din legea alegerilor locale, pe motiv că reprezintă o ingerinţă excesivă asupra dreptului de a fi ales. Prin aceeaşi acţiune, el a solicitat extinderea controlului de neconstituţionalitate şi asupra articolului 101 alin (2) din aceeaşi lege, cel prin care se stabileşte că este ales primar candidatul care întruneşte cel mai mare număr de voturi, adică majoritatea relativă, şi nu cel care primeşte majoritatea voturilor exprimate, aşa cum a prevăzut legea până la alegerile din 2012.

Contestația sa a fost respinsă, dar, surpriză, cele două excepții de neconstituționalitate au fost admise și au fost trimise la CCR.
De remarcat viteza fulgerătoare cu care s-au derulat evenimentele – în 24 de ore s-a depus contestația și s-a și judecat procesul, într-o zi de week-end -, parcă special pentru ca CCR să aibă timp pentru dezbateri.

Dacă excepțiile sunt admise, legea alegerilor sare în aer, iar guvernul ori parlamentul trebuie să o ajusteze urgent, evident, prin introducerea celui de al doilea tur de scrutin.

O manevră care ar putea pune multe partide pe picior greșit, dar, poate asta se și urmărește,

Mai trebuie spus că, un al doilea tur de scrutin la 14 zile după primul, programat pe 5 iunie, ar face ca alegătorii români să meargă la urne pe 19 iunie, exact în ziua decisivă a echipei naționale la Euro 2016, cînd au loc ultimele două meciuri de calificare în optimi din grupa noastră, o coincidență care ar putea reduce participarea la vot. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. nu, bre, e la cateva zile dupa 13-15 iunie, asta e mai important :))))))

  2. Este inexact.Neconstitutionalitatea o hotaraste dpar CCR.S-a decis doar sesizarea acesteia,iar hotararea nu e definitiva,fiind susceptibila de recurs la Inalta Curte de Casatie.Problema e interesanta sub alt aspect : contestatia a fost respinsa,probabil,pe fond si atunci cum sa solutionezi o cauza,care a devenit fara obiect,ramanand fara finalitate.,adica reclamantul obtine un drept de care nu se poate folosi.Daca s-ar decide la CCR asa ceva,inseamna ca,pe viitor se poate ajunge la adevarate elucubratii juridiice : nu importa daca ai sau nu dreptate intr-o cauza,actiunea fiind doar un pretext ca sa ajungi la desfiintarea unei legi CARE NU TI SE APLICA !

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998