CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Stanoiu: ”Exista structuri oculte care il protejeaza, dintotdeauna, pe Hrebenciuc”

0 comentarii / 1869 vizualizări / 21 ianuarie 2010

Marele sforar al PSD, Viorel Hrebenciuc, este în pierdere de teren în propriul partid. El este acuzat că a fost principalul susținător politic al lui Geoană și, împreună, au pierdut toate alegerile posibile, este la un pas de a pierde funcția de lider de grup al deputaților și a mai declanșat și jenantul mega-scandal al flăcării violet, care a făcut social-democrații de rîsul curcilor.

Dezvăluirile Rodicăi Stănoiu din 2005

Acuzațiile de acum, în cea mai mare măsură justificate, aduse lui Hrebenciuc, au un efect colateral interesant: ele transformă un personaj politic, azi aproape uitat, într-un veritabil profet și dovedesc că nimic din ceea ce s-a întîmplat în PSD-ul ultimilor ani s-ar putea să nu fi fost întîmplător. Ne referim la fostul ministru al Justiției, Rodica Stănoiu. Să ne reamintim niște eveniment interesante, petrecute acum cinci ani: în octombrie 2005, Stănoiu a declanșat, de la tribuna Senatului, un atac politic la adresa lui Viorel Hrebenciuc, în care vorbea, între altele, de „marii păpușari ai politicii românești, cei care, de mulți ani încoace, fac și desfac jocurile, negociază și tranzacționează totul, care sînt transpartinici, transideologici, trans-tot, nu întîmplător unul dintre aceștia, poate chiar cel mai important, i se adresează doamnei ministru (Monica Macovei n.n.) cu <<dragă Monica>>, cred că vor liniști Europa cu asemenea dosare, beneficiind de complicitatea președintelui și a ministrului Justiției”.

”Cancerul politicii românești”

Imediat după, într-o emisiune moderată de Ion Cristoiu, senatoarea PSD completa, spunînd despre respectivul păpușar că „este un lider important al PSD. Doamna Macovei știe cine din liderii importanți ai PSD se adresează doamnei Macovei și prietenilor ei pe nume și sînt în relații apropiate”. Stănoiu adăuga că acesta „face parte din ceea ce eu numesc cancerul politicii românești. Un grup de oameni care aranjează tot, care, uneori, și o spun cu toată răspunderea, în Senat, cînd sînt eu acolo, eu și colegii mei ne simțim că sîntem niște actori pasivi într-o scenă în care ne așează cineva după cum dorește(…) E omul care întotdeauna tranzacționează, este un indispensabil în toate negocierile. Mulți colegi îl fac responsabil de un anumit eșec al alegerilor noastre”.

Întrebată dacă „marele păpușar” e prieten cu Băsescu, Stănoiu a răspuns „Mi-e greu să vă spun, pentru că eu nu știu toate relațiile astea. Dar, observa cineva într-o întîlnire pe care dl.președinte a avut-o, cu ocazia discuțiilor cu Curtea Constituțională, personajul în cauză se gudura pe lîngă dl.Traian Băsescu. E nelipsit la marile momente. Nu știu cît este de prieten cu doamna Macovei, dar știu că este foarte prieten cu persoane care sînt extrem de apropiate și de dragi doamnei Macovei”.

”Hrebenciuc e cel care a tras partidul în jos”

Personajul respectiv, nu mai e un secret, era Viorel Hrebenciuc. Conflictul său cu Rodica Stănoiu, primul personaj pesedist care îndrăznea să îl atace deschis, a dus, în cele din urmă la plecarea acesteia din partid, în 2006, scandalul relației senatoarei cu fosta Securitate fiind, de fapt, doar un pretext. Acum, opinia din 2005 a Rodicăi Stănoiu e împărtășită de mulți pesediști, în frunte cu Miron Mitrea, deși e prea tîrziu pentru a mai recupera ceea ce a pierdut partidul în ultimii cinci ani, cît a fost condus de tandemul Geoană-Hrebenciuc. Astăzi , Rodica Stănoiu zîmbește amar cînd își amintește de lupta cu Hrebenciuc. Contactată de Inpolitics, fostul ministru spune că ”Nimic din ceea ce s-a întîmplat în ultimii ani nu a fost întîmplător…S-a dovedit că am avut perfectă dreptate cînd am atras atenția asupra acestui păpușar și a sforăriilor sale. El este cel care a tras partidul în jos, el este omul relațiilor oculte cu personaje din cele mai diverse sfere. A avut și are relații suspect de apropiate, spre exemplu, cu Valeriu Stoica, cu Monica Macovei și cred că a avut, întotdeauna, o relație specială cu Traian Băsescu”.

”Singurul invulnerabil din politica românească”

Stănoiu mai spune că ”Pentru mine nu va fi o surpriză să aflu, într-o zi, că el nu a fost altceva decît un cal troian în PSD, nu neapărat al lui Băsescu, ci al anumitor structuri care îl susțin și pe Băsescu. Pentru că un lucru vi-l pot spune cu certitudine: Viorel Hrebenciuc a beneficiat, dintotdeauna, de o misterioasă protecție din partea unor structuri, să le zicem oculte. El este singurul personaj, practic, invulnerabil, din politica post-decembristă…indiferent ce a făcut, niciodată nu i-a întîmplat nimic, iar așa ceva nu este posibil fără o protecție înaltă. Sunt convinsă, spre exemplu, că relațiile sale cu Băsescu au fost foarte bune chiar și în momentele în care se atacau reciproc. Și mai știu – există și înregistrări pe casetă – că tot lui i s-a comandat ”execuția” mea de către personaje cărora le stăteam în gît, iar el s-a achitat cu brio de sarcină. Cred, în continuare, că înfrîngerea PSD și a lui Năstase, în 2004, ar putea avea mare legătură cu persoana sa. Acum, PSD a ajuns, în fine, la vorba mea, dar, atenție: nu e sigur că vor reuși, chiar și acum, să îi clintească vreun fir de păr, pentru că protecția misterioasă de care vorbeam s-ar putea să funcționeze pe mai departe”.

Memoriile ”fierbinți ” ale fostului ministru

Stănoiu susține că informații mai mult decît interesante despre acest subiect, și nu numai, se regăsesc în jurnalele sale de memorii, ”pe care într-o zi le voi da, poate, publicității, dar nu acum, încă nu e momentul…”. Ea exclude categoric, cel puțin deocamdată, și o reîntoarcere în PSD, deși susține că a primit, discret, asemenea oferte, săptămîna trecută. ”Mai vedem!…”.(Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998