CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9707 RON DOWN | 1 USD = 4.6638 RON DOWN | 1 GBP = 5.7329 RON DOWN

Statele Unite, la un pas de catastrofă

1 comentariu / 1119 vizualizări / 4 iunie 2023

Astazi, Statele Unite erau în situația de a pune lacătul. De a se închide. Pur și simplu. Cea mai mare putere militară a lumii urma să dea faliment. Să se declare în încetare de plăți. Pentru că datoria sa publică putea să depășească limita maximă stabilită de Congres. Deznodământul a fost evitat. De fapt, doar amânat.
Președintele Joe Biden a obținut permisiunea Congresului Statelor Unite de a prelungi agonia financiară. Doar pentru doi ani. Ce se va întâmpla apoi, doar Dumnezeu mai știe. Pentru moment, Statele Unite merg, totuși, înainte. Cu o speranță aproape nebunească că în următorii doi ani, lucrurile se vor putea redresa.
Este o realitate care nu e absolut deloc inventată de adepți ai teoriei conspirației. Situația a fost prezentată și deci recunoscută, cu subiect și predicat, chiar de președintele Statelor Unite. Și este pe larg comentată de jurnaliștii și analiștii de la Washington. În fapt, datoria publică a Statelor Unite a crescut neîncetat în ultimele decenii. Și între timp s-au tipărit bani, a fost generată inflație și au fost create dezechilibre grave. Un asemenea dezechilibru este, de exemplu, faptul că primii 50 de miliardari din Statele Unite dispun de mai mulți bani decât există în trezorerie. Au fost imaginate soluții dintre cele mai trăsnite pentru remedierea situației, cum ar fi, de pildă, anularea tuturor banilor și trecerea exclusiv la plăți în format electronic. Sau la moneda virtuală. Niciunul dintre aceste scenarii însă nu poate fi implementat.
Statele Unite s-au angajat în cea mai cruntă confruntare de la Războiul Rece încoace. O confruntare angajată pe cel puțin trei planuri. Împotriva Federației Ruse. Împotriva Chinei. Împotriva Iranului. Aceste confruntări sunt extrem de costisitoare. Mai costisitoare chiar decât războaiele din Afganistan și din Irak. Mai costisitoare decât a fost războiul pierdut din Vietnam sau confruntarea din Coreea. Dacă războiul din Ucraina se prelungește, am putea să vedem cu surprindere cum, la un moment dat pe parcursul acestuia, cel mai important aliat al Ucrainei și cel mai important partener al Uniunii Europene capitulează. Și nu dintr-o cauză externă, ci dintr-o cauză internă. Este de-a dreptul halucinant.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Nimic nou sub Soare ! Situatia aceasta persista de multa vreme si proorocii moderni prezic mereu colapsul SUA dar ghici ce face un imperiu cand este in criza ? Priviti in jur si veti pricepe. Si nu este nevoie de telescop…. doar sa deschidem ochii.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998