CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Statele Unite și-au găsit un nou aliat strategic?

0 comentarii / 2354 vizualizări / 14 septembrie 2016

Fluturând drapelul Ținutului Secuiesc, un drapel de luptă pentru autonomie și respectiv pentru dezmembrarea statului român, ne-am putea imagina că Excelență Sa Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite la București, a identificat un nou aliat strategic. Într-o regiune acoperind județele Covasna și Harghita, unde o parte dintre secui intenționează să facă un decupaj din teritoriul României și să creeze un nou teritoriu autonom în inima Europei, după modelul Tirolului de Sud. După vizita de trei zile în Ținutul Secuiesc a celui mai înalt reprezentant al Statelor Unite pe pământ românesc, am putea să ne imaginăm că gesturile sale sunt deliberate. Sau nu.
Așa cum, pe bună dreptate, remarcă unul dintre cei mai bine documentați analiști politici pe care îi avem, Bogdan Tiberiu Iacob, care conduce site-ul Inpolitics.ro, pretextul acestei vizite a fost o donație de cărți pentru bibliotecile județene. Cu acest obiectiv, domnul Hans Klemm a început să bată România în lung și-n lat. Numai că donația propriu-zisă era o operațiune care ar fi necesitat două-trei ore. În Covasna și Harghita, Hans Klemm a poposit nu mai puțin de trei zile. Oare de ce?
În America este o modă. Orice personalitate are obiceiul de a se poza cu toți cei care doresc acest lucru și se simt mândri și onorați ca un moment al unei întâlniri prietenoase să fie imortalizat. În baza acestui adevăr, pe care nu am de gând să îl contest, Hans Klemm nu a ezitat să se fotografieze cu un primar trimis în judecată de către DNA și cu un lider al unei mișcări pe care românii, gazda domnului Klemm, o consideră extremistă. Dar poate că Excelența Sa nu a știut cu cine are de-a face. În mod ostentativ, în cea mai importantă dintre fotografiile postate apare și așa-numitul drapel al Ținutului Secuiesc. Acest drapel, simbol al unei autonomii administrative și teritoriale pe care și-o doresc unii dintre secui, nu este recunoscut de autoritățile statului român. Mai mult chiar, aplicând legea, jandarmii au dat jos drapelul arborat pe primăria din Sfântu Gheorghe. În schimb, iată, drapelul este afișat cu nonșalanță de primar într-o fotografie care are un caracter oficial.
Să presupunem că ambasadorul Statelor Unite la București, care se pozează cu oricine, așa cum e obiceiul în America, nu știe care este simbolistica obiectului pe care l-au arborat personajele din fotografie, inclusiv domnia sa. Tot ce se poate. Dacă așa ar sta lucurile, am avea de-a face cu o a doua împrejurare scuzabilă.
Dar ce ne facem constatând că, în ceea ce privește drapelul, a existat, în prealabil, o adevărată ședință de lucru cu ambasadorul Statelor Unite, la care au participat primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Arpad Antal, președintele Consiliului Județean, Tamaș Sandor, prefectul și alți fruntași ai comunității secuilor. O ședință de lucru în care s-au rostit veritabile discursuri, citate copios chiar pe site-urile acestora din urmă. Ei i-au explicat ambasadorului Hans Klemm că nu sunt tratați cum se cuvine în România, că se simt străini de România deși își iubesc pământul, că autoritățile îi ostracizează, că au dreptul, atenție, la un drapel pe care statul român nu îl acceptă și, din nou atenție, că doresc o autonomie teritorială și administrativă, după modelul Tirolului de Sud. Adică un stat în stat.
Pentru a fi și mai exacți, să ne reamintim că mișcări extremiste din Ținutul Secuiesc au creat o unitate paramilitară, o așa-numită gardă a Ținutului Secuiesc, cu uniforme care organizează parade, pelerinaje și tabere de antrenament în munții, că au existat mai multe tentative de referendum pentru a desprinde Ținutul Secuiesc de România, că a fost adopatat și un imn, că s-a tipărit chiar și o monedă proprie, care încă nu este în circulație, și că, la Bruxelles, Ținutul Secuiesc și-a creat un sediu propriu, așa cum are orice stat independent, găzduit însă într-o clădire închiriată de statul maghiar.
Dacă ambasadorul Statelor Unite la București s-a fotografiat cu respectivele personaje pentru că așa e obiceiul în America, faptul că a făcut-o în condițiile arborării steagului Ținutului Secuiesc nu mai poate fi nici accident și nici întâmplare. Acesta să fi fost răspunsul oficial al partenerului nostru strategic la solicitarea unor reprezentanți ai secuilor de a obține, pentru această parte a României, un statut special de autonomie administrativă și teritorială de genul Tirolului de Sud?
Greu de răspuns la asemenea întrebări. Poate că ministrul de Externe ar face bine să îl invite pe domnul Hans Klemm să dea cuvenitele explicații. Așa cum se întâmplă în orice stat în care un ambasador se amestecă, în mod ostentativ, într-un litigiu intern. Și poate, solicitând explicații, vom afla că există un interes special la Washington, în sensul vulnerabilizarii României. Și poate vom afla și de ce. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998