CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9746 RON DOWN | 1 USD = 4.6864 RON DOWN | 1 GBP = 5.7433 RON DOWN

Statuia din ograda lui Nicușor poate face multe victime. Penal și civil!

19 comentarii / 2795 vizualizări / 23 august 2022

Incidentul neobișnuit petrecut ieri în primăria generală, băiețelul de șapte ani strivit sub o statuie tot de el dărîmată, are toate șansele să producă și alte victime, inclusiv politice, din fosta și actuala administrație a capitalei, ba chiar și din niscaiva guverne.

Ce s-a întîmplat:
Un tată însoțit de copilul de șapte ani stau în holul primăriei așteptînd rezolvarea unei probleme. Practic, sub ochii distrați ai tatălui, micuțul se urcă pe o statuie ornamentală, care cade și îl strivește sub ea, trimițîndu-l direct la terapie intensivă, cu grav traumatism cranian și poate și alte răni. Ferească Dumnezeu de mai rău.

Poliția a declanșat deja anchetă, la fel și primăria generală.

Cine e de vină pentru tragedie?

Să o luăm metodic.

Fostul primar general, Gabriela Firea, anunță azi:

„Ce s-a întâmplat ieri în clădirea Primăriei Capitalei este un accident tragic! Mă rog pentru sănătatea băiețelului lovit de statuie și sper să își revină cât mai repede. Aș fi făcut asta în liniște, fără comentarii, dar e nevoie să fac niște precizări. Actualul primar general încearcă să arunce vina către mine și în acest caz, spunând că statuia respectivă se află în primărie din timpul mandatului meu. Și clădirea primăriei era acolo de pe vremea mea, ba chiar și de pe vremea celorlalți primari generali, din 1990 încoace, când clădirea construită între anii 1906-1910 a început să funcționeze ca sediu al Primăriei Generale. Și statuile, Simfonie Roz și Simfonie Neagră, sunt în clădire cu mult înainte să ajung eu acolo: au fost cumpărate încă din anul 2010 pentru a ajunge în sediul primăriei și se află în lista monumentelor de for public ale Municipalității”.

Monumentele de for public au o lege a lor, nr.120/2006, care prevede:

”Amplasarea monumentelor de for public se va realiza cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare privind urbanismul şi autorizarea executării lucrărilor de construcţii, precum şi cu avizul privind concepţia artistică a monumentului de for public, emis de Ministerul Culturii şi Cultelor sau, după caz, de serviciile deconcentrate ale acestuia, în baza analizei realizate de Comisia Naţională pentru Monumentele de For Public, respectiv de comisiile zonale pentru monumentele de for public”.

Iar despre respectiva comisie aflăm:
”Principalele atribuţii ale Comisiei Naţionale pentru Monumentele de For Public sunt următoarele:
a) propune Ministerului Culturii şi Cultelor aprobarea strategiei privind monumentele de for public; b) analizează proiectele de monumente de for public supuse avizării şi propune, după caz:
1. avizarea proiectelor;
2. revizuirea proiectelor, cu recomandări, în vederea unei analize ulterioare;
3. respingerea proiectelor;
c) stabileşte zona de protecţie pentru monumentele de for public avizate”.

Nerespectarea dispoziţiilor sus pomenite constituie contravenţie, dacă fapta nu a fost săvârşită astfel încât să constituie infracţiune, conform legii penale.

Aceeași lege prevede că ”Distrugerea sau degradarea monumentelor de for public se sancţionează potrivit prevederilor Codului penal”.

Posibile consecințe:

Imaginile difuzate de presă cu locul accidentului relevă un cablu de oțel care pare să lege coloana de postament, de presupus că e vorba de un sistem de ancorare prevăzut în proiect, așa cum e și firesc, dacă nu cumva e un suspect de subțire fier-beton de susținere.
De ce nu a funcționat ancorarea, făcînd posibilă dărîmarea ei de către un copil cu o greutate redusă va trebui stabilit de către experți, răspunderea putînd cădea pe umerii executanților operei de artă.

Tatăl copilului ar putea avea dosar penal pentru distrugerea monumentului, sfărîmat parțial în cădere, întrucît copilul e minor și nu intră sub incidența legii.
În egală măsură, tatăl poate fi anchetat și condamnat penal pentru neglijență în ce privește asigurarea integrității fizice a copilului, iar legea de protecție a copilului nr.272/2004 îi poate aduce decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti, din același motiv. Circumstanțe agravante ar fi, din păcate, faptul că ascensiunea puștiului pe monument s-a făcut, practic, sub ochii tatălui mult prea îngăduitor sau, în versiunea anchetatorilor, iresponsabil.

El poate, în schimb, să dea în judecată civil autoritățile statului pentru neasigurarea corespunzătoare a monumentului, inclusiv lipsa pazei, cerînd desăgubiri de ordinul milioanelor de euro, în funcție și de gravitatea rănilor copilului.
Responsabilitatea penală și civilă se poate întinde de la membrii Comisiei de pe lîngă Ministerul Culturii care a avizat proiectele celor două statui, acum cîțiva ani, la ministrul în exercițiu din acea perioadă, la factorii de răspundere din Primăria Generală, incluzînd fostul și actualul primar, dar și paznicii aflați la acea oră pe culoare, la executanții proiectului, la cei care au efectuat recepția lucrării, la fostul și actualul edil, totul în funcție de concluziile anchetelor în derulare.

Faptul că de ieri pînă azi primarul Nicușor Dan nu a avut nicio poziție publică arată, pe de-o parte calitatea (ne)umană a personajului, dar și, foarte probabil, spaima în fața posibilelor consecințe, avînd în vedere că sunt doar cîteva luni de cînd un primar bucureștean a intrat în pușcărie pentru neglijarea unor avize care a dus la tragedia Colectiv.

Desigur, nu trebuie ignorată nici varianta unei mușamalizări voioase a faptelor, în buna tradiție mioritică. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

19 Comentarii

 1. Nu pot spune că-l agreez pe Nicușor Dan, fost coleg de Alianță pentru o Românie Curată cu George Simion. Însă presa românească n-a adresat încă cele mai pertinente întrebări:
  1. Sub mandatul cărui primar a fost instalată așa zisa statuie?
  2. Cine este autorul „monumentului” criminal?
  3. Câți bani a costat acea „bombă cu ceas întârziat” montată în holul Primăriei?

  • sunt doar alegatiile si aberatiile tale de om prost, obsedat si dusmanos din frustrari patologice personale, bazate pe niste fotografii cu participarea lui Simion la niste discutii cu Alina Mungiu Pippidi, initiate de aceasta cu toate fortele civile. Din asta ai fabricat, tot ca un prost si un ticalos, „stirea” ca Simion ar fi fost „rezist”, pentru ca e in fotografii cu Pippidi, care a fost sorosista candva (iar Soros=rezist, ai aflat si tu). Dar Pippidi a fost impotriva miscarii rezist si nu mai facea parte din structura lui Soros, ceea ce te arata cum esti, mincinos si ticalos.
   Nu conteaza ca bati campii, ca nu esti in stare sa te documentezi corect (mai degraba nici nu vrei), pentru tine conteaza doar sa calomniezi si sa manjesti, cu o satisfactie de satir dement, distructiv.
   Esti un dobitoc care deraiezi orice subiect spre obsesiile tale, scarnavule.

    • Nu dovedesti nimic, decat cat de bolnav esti, sau de prost. Alianta lui Pippidi era gazda unei intalniri cu alte asociatii, incluisiv cu cea de atunci a lui Simion. „Platforma Unionista Actiunea 2012”. Ti se spune clar la explicatiile fotografiei ca Simion este acolo ca presedinte al platformei unioniste (a Romaniei cu Basarabia) iar tu spui ca foto „confirma” ca Simion era „coleg de alianta” cu Nicusor, in alianta Pippidi.
     Ori esti foarte foarte prost, ori esti doar atat de prost incat sa crezi ca gasesti alti mai prosti ca tine sa ii convingi de ceea ce este evident cu totul altfel.

  • Dacă n-ai fi doar o logoree fără cap, Vasilică Militaru, ai fi aflat chiar din prezentul articol la care comentezi că statuia a fost cumpărată de primărie şi amplasată în 2010. E floare la ureche să înţelegi că primar era un evreu de-al tău, doctorul Oprescu, care are azil total acum în Grecia, oricât a furat în România.

   • Tu ești un idiot. Firea a evitat să spună în ce mandat a fost amplasată statuia ucigașă. A spus când a fost achiziționată. Gabriela Firea a afirmat cu fentă, ca să scape de vinovăție: „Și statuile, Simfonie Roz și Simfonie Neagră, sunt în clădire cu mult înainte să ajung eu acolo: au fost cumpărate încă din anul 2010 pentru a ajunge în sediul primăriei și se află în lista monumentelor de for public ale Municipalității”. Vipera a trecut la atacul direct asupra tatălui copilului care ar fi cel mai vinovat de tregedie.

    • Mai intai ai spus ca „presa românească n-a adresat încă cele mai pertinente întrebări: …sub mandatul cărui primar a fost instalată așa zisa statuie”, desi e clar ca au fost cumparate de Oprescu in 2010, iar acesta a stat primar pana in 2015. Ca doar nu le-a pus Firea dupa 2015.
     Oricum, de cand s-a cumparat falusul era cu tot cu soclu, acolo unde e problema prinderii superficiale.
     Acum o dai la intors si o faci „vipera” pe Firea ca ea nu a spus cand s-a pus statuia falus a lui Oprescu in cladire.
     Aberezi pe orice tema si apoi o dai la intors continuu.

     • Oare de ce Gabriela Firea a precizat doar data achiziției coloanei ucigașe?

     • Nici tu nu ai habar. Eşti vai capu tău, cu minţile vraişte.

     • Firea a recunoscut că sediul care găzduiește sculptura ucigață a fost reabilitat abia în 2016, pe mandatul ei. De aceea a prezentat și un PV de recepție. ”Clădirea din bd Regina Elisabeta nr 47, a cărei reabilitare s-a terminat în 2016, la insistențele mele de a muta angajații în sediul de drept al primăriei de vis-a-vis de Cișmigiu, pentru a nu mai plăti o chirie imensă pentru sediul provizoriu, ARE RECEPȚIA la terminarea lucrărilor, așa cum puteți vedea în această postare”, a spus Firea. https://www.g4media.ro/gabriela-firea-despre-accidentul-in-care-un-copil-a-fost-lovit-de-o-statuie-situatia-putea-fi-evitata-daca-nicusor-dan-nu-lua-masura-populista-de-a-permite-accesul-cetatenilor-pe-usa-din-fata-a-cladi.html

     • Sunteţi asemenea! Amândoi aţi fugit de munca în fabrică ca dracu de tămâie, care vă e ca şi frate (dracu). Trebuia să ajungeţi să munciţi la Aerostar Bacău în fabrică, mai ales tu, după ce ai absolvit şi TCM, dar v-a şcolit degeaba statul român pe gratis că vouă vă pute munca. Gabriela Firea e ca şi sora ta de parşivenie în parvenitism, Vasilică. Doar că ea a şi reuşit mai bine, că a avut şi pizdă de dat la boşorogii cu bani şi putere pe care îi întâlnea.

     • Incompetentule, completează-mi corect dosarul. Firea a urmat cursurile Liceului de Aviație Henri Coandă din Bacău în anii 1986-1990 (conform CV oficial). Eu am absolvit Liceul industrial nr.1 Bacău, specializarea electronist, profil aeronautic în anul 1985. Până în iunie 1986 am satisfăcut stagiul militar TR iar din septembrie 1986 am început cursurile de zi ale Facultății de Mecanică din Iași.

     • Ala era tot un liceu profesional// scoala tehnica, de muncitori in productia aviatica, nu de aviatori

     • Lichele care au fugit cu disperare de munca adevărată, educate degeaba de statul român, căpuşe ale neamului românesc, în numele căruia v-aţi mai şi apucat să vorbiţi!
      Idiot eşti tu cu tot neamul tău de lepădături, care nu e neamul românesc, cum pretinzi tu.

 2. Tatal este vinovat pentru ca nu a supravegheat copilul. Ce cauta acesta cocotat pe o statuie? Acolo ii era locul sau de mana cu tatal sau?

  • Caci nu poate sa-l supravegheze tot timpul. Dar poate sa-i faca educatie.
   E la moda sa nu se mai educe comportamental copiii, ceea ce ar fi chiar in folosul lor, si e de mandrie sa fie cat mai „dracusori”, adica niste animale salbatice, ceea ce vor fi si ca maturi. Pana si animalele isi mai educa (mustruluiesc) puii, dar omul se vrea musai indracit.

 3. ” micuțul se urcă pe o statuie ”
  -instinct de mascul feroce!

 4. Tatâl e pricipalul culpabil deoarece a lasat copilul sa isi faca de cap, mai ales intr-o institutie publica. Acest libertinaj al parintilor este vizibil zi de zi: in magazine, chiar si la biserica, copiii se plimba nestigheriti, fara ca parintii lor sa faca ceva.Dupa ce se intampla un accident copilului, toata lumea e vinovata, numai copilul si parintii, nu. Daca acea statuie in cadere lovea si alte persoane? Au fost cazuri de accidente provocate de copii nesupravegheati cu ranirea altor persoane si nimeni nu a raspuns Parintii incep sa tipe pe fb si deturneaza vina.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998