CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Statuia lui Zelenski în Congresul american – omagiu sincer sau lovitură ”cu bătaie”?

8 comentarii / 2973 vizualizări / 13 ianuarie 2023

Un congresman republican din Carolina de Sud a introdus o rezoluție care, dacă va fi adoptată, ar duce la amplasarea unui bust al președintelui Volodimir Zelenski la Capitoliul SUA, relatează FoxNews. Propunerea deja stîrnește scandal și revolte în rîndul politicienilor americani.

Rezoluția a fost introdusă zilele trecute de către Joe Wilson și ar urma să ceară Consiliului pentru Arte Frumoase să obțină un bust al lui Zelenskyy ”pentru a fi expus în aripa Camerei Reprezentanților a Capitoliului Statelor Unite”.
Nu e clar dacă Joe Wilson, același care în decembrie a cerut scoaterea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU – știind perfect că acest lucru e imposibil, țara lui Putin avînd drept de veto -, chiar îl iubește pe Zelenski sau vrea, în realitate, să-l transforme în ținta a revoltei.

Pentru că în Capitoliul american, printr-o decizie a congresului datînd din 1864, sunt amplasate fix 103 statui, cîte două din partea fiecărui stat american, alte două din partea districtului Columbia plus una a tuturor, reprezentînd-o pe celebra Rosa Parks, luptătoare pentru cauza negrilor.

Toate statuile din Capitoliu sunt personaje istorice americane ori canadiene, cu mici excepții ale unor personalități născute în afara continentului, dar care și-au legat viețile de America, precum Părintele Damien ori fratele iezuit Jacques Marquette.

Propunerea de a se crea o Sală Statuară Națională a devenit lege la 2 iulie 1864 și ea stipulează:
”Președintele este autorizat prin prezenta să invite toate statele să furnizeze statui, în marmură sau bronz, care să nu depășească două la număr pentru fiecare stat, ale persoanelor decedate care au fost cetățeni ai acestora și ilustre pentru renumele istoric sau pentru servicii civice sau militare distinse, pe care fiecare stat le poate considera a fi demne de această omagiere națională”.

În baza căror prevederi legale și fapte remarcabile pentru America ar trebui să ajungă Zelenski alături de cele mai glorioase figuri ale istoriei americane e greu de apreciat în acest moment; probabil că nici eventuala victorie a Ucrainei la concursul Miss Universe de mîine, de la New Orleans, nu ar lămuri prea mult situația.

Reacțiile colegilor lui Joe Wilson sunt deja furibunde, iar întrebarea e dacă parlamentarul a fost sincer în demersul său ori, mai plauzibil, a făcut-o doar pentru a-l depopulariza și mai tare în ochii republicanilor pe liderul de la Kiev. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

8 Comentarii

 1. De ce ne mirăm? Îi reprezintă pe politicenii americani. Care sunt valorile lor supreme? Contractele cu armament, agresiunile asupra altor țări, manipularea si LGBT. Asa ca Zelenski se incadrează. Clovnul acesta are intipărită pe chip un soi de promiscuitate dupa care americanii se cam dau in vânt. Absolutizăm Congresul american, care are multi neaveniti, ca in orice parlament.

 2. De ce nu? Iar ca inscripție pe soclu, cel mai potrivit ar fi : ”Sic Transit Gloria Mundi”.
  E știut că Imperiile, când se cred atotputernice, înainte de implozie „o iau razna”.
  Ce așteptări să poți avea de la Biden? Nu tot așa, Caligula, și-a făcut calul Senator?
  Mai e și vorba din bătrâni: ”Când vrea să te piardă, Dumnezeu îți ia mai întâi mințile”…

  • Superb !

 3. SUA= republica bananiera

  e comedie cat a degenerat america si cum insista din greseala in greseala

  sclavetilor din Europa, cine isi distruge si vinde tara ca sa faca bosorogii oligarhi din SUA razboi, primeste un rigips la Congres in spatiul de fumat si o strangere ferma de mana din partea bodyguard-ului secretarei soferului unui portar din SUA.

 4. Si Imperiul Roman s-a prabusit. Sint multe asemanari doar ca viteza de prabusire e de secolul 21… Good Bye, America !

 5. Congresmanul republican din Carolina de Sud care a introdus o rezoluție ce, dacă va fi adoptată, ar duce la amplasarea unui bust al președintelui Volodimir Zelenski la Capitoliul SUA mai este inca in libertate, ori va fi judecat si condamnat pentru batjocorirea Americii, deoarece Zelenski este doar un criminal impotriva umanitatii?,

 6. Asa l-au umflat” si pe Hitler pina a ajuns sa vrea a decide soarta Lumii.
  Au pompat in el bani, multi bani , precum si propaganda isterica .
  America , UK si Vaticanul, alaturi de altii de prin putredul continent, numit Europa !
  Justificarea a fost axata pe ”lupta impotriva comunismului”, construit si implementat in Rusia, de mafia financiara din SUA , UK si Prusia, TOT PE TIMP DE RAZBOI.
  Mai merita aceste entitati sa faca parte din aceasta Lume ?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998