CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Stelian Tanase: ”Basescu incerca un santaj mafiot asupra lui Ponta”

0 comentarii / 1290 vizualizări / 19 martie 2012

Președintele Traian Băsescu a intrat în pielea lui Agamiță Dandanache și încercă să facă un ”șantaj mafiot” mizând totul pe o așa zisă propunere care, cel mai probabil, nu a fost niciodată făcută la modul serios, afirmă analistul politic Stelian Tănase.

”Trăim epoca stenogramelor”
”România trăieşte în epoca stenogramelor. Asistăm de aseară la încă un episod dintr-un lung serial. Din cînd în cînd puterea,” pe surse” aruncă pe piaţa presei tot felul de aşa zise documente. Ele sunt oferite diferitelor gazete prietenoase puterii ca mari găselniţe şi dovada nu ştiu cărui adevăr. Inspirator în trecut al acestei metode de intoxicare şi manipulare, de data asta chiar Băsescu se foloseşte de ea în direct pe un canal de televiziune. El a pus pe masa lui Ion Cristoiu stenograma convorbirii din 6 februarie de la Cotroceni. De aici rezultă cîteva comentarii obligatorii. 1. Intîi, cred ca nu avea voie s-o facă, fiind un document secretizat, iar procedurile desecretizării sunt complicate şi ţin de CSAT. Jurnaliştii ar putea cere pe baza acestui precedent toate stenogramele discutiilor care au avut loc la Cotroceni in ultimii 7 ani, nu doar pe cele pe care vrea să le strecoare presei preşedintele. Nixon a căzut pe o poveste ca asta cînd i s-au cerut înregistrările din Biroul Oval, şi s-a dovedit că a minţit. La noi minciuna prezidenţială pare o mare virtute a politicii.

”Un gest mafiot”
2. O asemenea stenogramă poate fi uşor confecţionată, epurată, aranjata, cum au fost şi alte rînduri de documente lansate pe piaţă. 3. In plus gestul mi se pare de mafiot. Pare un şantaj. Ca Agamiţă Dandanche – Pac la Războiul ! 4. Mai este un aspect pe care cei care lucrează – gazetari mai ales – cu înregistări îl ştiu. Anume, diferenţa mare între cuvîntul scris şi cel vorbit, acesta acompaniat intotdeauna de ton şi de body language. Te intrebi cînd citeşti marile discursuri parlamentare de altădată, de ce ele au făcut o impresie atît de mare. Pentru că textul de azi, stenograma, nu spune mare lucru. Explicaţia e că erau însoţite la data rostirii de limbajul corpului, de ton, de o voce. Cum surprinzi intr-o stenograma un ton vehement, o ironie! ? Aşadar, dacă citim o stenograma, ea s-ar putea să nu ne spuna nimic, sau ceva ff diferit, despre ce s-a întîmplat.

”Realitatea e ca Basescu nu a făcut nici o propunere”
5. Dacă Basescu a făcut propunerea printre altele, printre bancuri, în zeflemea, e una. Dacă a făcut propunerea oficial, este alta. Victor Ponta, cum arată şi stenograma, nici nu a răspuns. I s-a părut o provocare, sau complet neserioasă pentru a oferi un răspuns. În realitate, Băsescu nu a facut o propunere pentru că el avea cartea MRU pregătită din decembrie, cum s-a laudat. Că nu a fost o ofertă serioasa se vede şi din aceia că la final nici liderii USL, nici Traian Băsescu nu au comunicat-o presei”, scrie Stelian Tănase, pe blog. (Răzvan Gheorghe)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998