CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Stelian Tanase: ”Miliardarii din Romania sunt fosti securisti!”

0 comentarii / 1870 vizualizări / 29 octombrie 2012

Marea majoritate a miliardarilor și milionarilor din România provin din rândurile Securității sau din rețele de agenți, informatori, spioni, afirmă analistul politic Stelian Tănase, care e de părere că politicienii din țara noastră au averi ”invizibile” deoarece ei sunt clienții bugetului public și a contractelor cu statul.

Magnații Securității
”Mă uit la lista marilor averi românești acumulate în ultimii 20 de ani publicată de Capital azi. Noutăți nu prea sunt. Doar că la vîrf cam bate vîntul a pustiu. Din cinci miliardari au rămas doar doi. Unii dintre miliardari au pierdut cite un epolet, au mai rămas cu ceva – sub un miliard. Adică sunt” doar “milionari”. Pentru că au pierdut în întunecatul an 2011 fiecare dntre ei cîte 200-400 milioane euro. Ca și în anii trecuți, 80% provin din rîndurile Securitatii, comerț exterior ante-89, din rețelele de agenti, informatori, spioni. Regula ca să te imbogățesti in România postCeaușescu a fost să fi fost ofițer de informații de rang mediu și înalt. Printre milionari sunt și dintre cei care nu au trecut pe acolo, civili, puțini. Provin în schimb dintre birocrații de partid, din economica socialistă unde erau șefi și șefuleți.

Averile politicienilor mioritici
20 de ani după 89, ar fi fost cazul ca structura socială a îmbogățiților tranziției să se mai modifice. In straturile medii, totuși ceva s-a schimbat. Au apărut politicieni, cei care au făcut avere pe coridoarele parlamentului, prin ministere, cerșind comenzi de la stat. Ei sunt clienții bugetului public, ai contractelor cu statul. Ei nu apar în top, nu îi căutați. Își ascund averile. Sunt cu firmele in offshore-uri, în Elveția si Monaco, adesea trecute pe numele rudelor. Alții, fuduli, dimpotrivă, deși le cam flutură vîntul prin buzunare, cotizează să apară în topuri. Au să zicem 50 de milioane, si alea relative, dar vor să fie trecuți în top cu 500 de milioane, ca să nu se afle că sunt cam lefteri”, scrie Stelian Tănase, pe blog-ul propriu. (R.Gheorghe)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998